Front Polisario

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Front Polisari)
Infotaula d'organitzacióFront Polisario
(ar) الجبهة الشعبية لتحرير الساقية الحمراء ووادي الذهب
(es) Frente Popular de Liberación de Saguía El Hamra y Río Oro Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtPolisario, البوليساريو i بوليساريو Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític
moviment d'alliberament nacional Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticanacionalisme sahrauí
socialisme democràtic
socialdemocràcia
antiimperialisme
nacionalisme àrab Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació10 maig 1973
FundadorEl Uali Mustafa Sayed Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deAliança Progressista
Internacional Socialista Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Secretari generalBrahim Ghali Modifica el valor a Wikidata
Persona rellevantMohamed Abdelaziz
El Uali Mustafa Sayed Modifica el valor a Wikidata
Consell Nacional Saharaui
51 / 53
Parlament Panafricà
5 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc websaharalibre.es Modifica el valor a Wikidata
Facebook: SaharaLibreAhora Modifica el valor a Wikidata

El Polisario o Front Polisario (àrab: جبهة البوليزاريو, Jabha al-Būlīzāriyū), acrònim de Front Popular per a l'Alliberament de Sakia-el-Hamra i Río de Oro (Wādī ad-Dahab), és un moviment polític i militar del Sàhara Occidental.[1] Les Nacions Unides el consideren com el representant legítim del poble sahrauí i sostenen que els sahrauís tenen dret a l'autodeterminació.[2][3] El Front Polisario està proscrit en les parts del Sàhara Occidental sota control marroquí, i és il·legal onejar allà la bandera del seu partit (sovint anomenada bandera sahrauí).[4]

El Polisario és el successor de l'Organització d'Avantguarda per a l'Alliberament de Sakia-el-Hamra i Río de Oro dels anys 1960, dirigit per Basiri, assassinat per l'exèrcit espanyol durant la dictadura de Franco.

Un grup d'estudiants, liderats per El Uali Mustafa Sayed, constitueix el Polisario el 10 de maig de 1973 amb el propòsit d'arribar a la independència del territori, primer del domini espanyol i després del marroquí i maurità. El dia 20 inicien els primers enfrontaments armats, combats basats en una estratègia de guerra de guerrilles, la primera organitzada en un desert.

Amb els pactes de 1975, la guerrilla continua combatent als països veïns que s'havien repartit el territori; conclou el 5 d'agost de 1979 que Mauritània cedís la seva part del Sàhara Occidental al Polisario, però això no és reconegut pel Marroc, que s'annexiona aquesta zona.

Des de 1975, l'organització s'estaciona a Tindouf, territori algerià. El mateix any les Nacions Unides reconeixen el moviment. El febrer de 1976 el Polisario proclama la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) amb un govern a l'exili. La RASD és membre de l'OUA. Ha estat reconeguda com a estat per 66 països, la majoria africans o llatinoamericans. Altres estats no reconeixen el Sàhara Occidental però sí el Polisario com a representant del poble sahrauí.

Els combats continuen fins al 6 de setembre de 1991, dia en què s'acorda l'alto el foc després de la creació dels murs marroquins.

La MINURSO (Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental) és l'organisme encarregat de vetllar per l'alto el foc i preparar un referèndum, el qual encara no ha tingut lloc.

El Polisario controla la part occidental del territori a l'altre costat dels murs (un total de vuit), tot i que el territori està pràcticament deshabitat i les seves tropes estan estacionades a Algèria.

A Tindouf es troben organitzats els Camps de refugiats saharauis. Fins fa poc tenien sota el seu poder uns 500 soldats marroquins com a presoners de guerra, alguns des de fa més de 20 anys, tot i que van ser alliberats incondicionalment com un gest de bona voluntat. Al Marroc fou censurada tota informació sobre aquest alliberament, ja que la monarquia alauita mai no ha reconegut l'existència de presoners marroquins en mans del Polisario.

El suport tradicional de Líbia i Algèria ha disminuït.

Referències[modifica]

  1. «El Front Polisario dona per trencat l'alto el foc amb el Marroc i declara l'estat de guerra». CCMA.cat, 14-11-2020. [Consulta: 20 novembre 2020].
  2. United Nations General Assembly Resolution 34/37: Question of Western Sahara. Adopted on 21 November 1979. Full document, retrieved 8 January 2020.
  3. Stefan Gänzle; Benjamin Leruth; Jarle Trondal Differentiated Integration and Disintegration in a Post-Brexit Era. Taylor & Francis, 15 novembre 2019, p. 191. ISBN 978-0-429-64884-7. 
  4. Pro-Sahrawi demo held in Spain Arxivat 2012-10-08 a Wayback Machine. PressTV, 14 novembre 2010.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Front Polisario