Géza Róheim

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaGéza Róheim
Biografia
Naixement 12 setembre 1891
Budapest
Mort 7 juny 1953 (61 anys)
Nova York
Activitat
Ocupació Antropòleg i psicoanalista
Ocupador Universitat de Budapest Eötvös Loránd
Modifica les dades a Wikidata

Géza Róheim (Budapest, 12 de setembre de 1891 - Nova York, 7 de juny de 1953) va ser un antropòleg i psicoanalista hongarès. Róheim, format com folclorista, va aplicar al folklore els plantejaments de Sigmund Freud, partint del principi que els mites, llegendas i ritus poden interpretar amb la mateixa metodologia que els somnis. A diferència d'altres psicoanalistes, les dades que aporta sobre les denominades cultures primitives procedeixen en gran mesura d'un treball de camp rigorós, dut a terme per ell mateix en diverses tribus d'Austràlia i Amèrica del Nord. La seva visió psicoanalítica dels mites, les creences i els costums d'aquestes cultures constitueix un clar precedent del etnopsicoanálisis, desenvolupat posteriorment per Georges Devereux.

Biografia[modifica]

Primers anys[modifica]

Róheim va ser fill únic i es crià en una família burgesa, bastant pròspera. Després de llegir L'últim mohicà de James Fenimore Cooper, als vuit anys, decideix dedicar la seva vida a l'etnografia. Des de llavors, llegeix amb voracitat estudis sobre mitologia i etnografia, temes en els quals es converteix molt aviat en un expert. Als vint anys, publica el seu primer article, «Dracs i matadors de dracs».

En la seva època de formació, assimila elements dels estudiosos Edward Burnett Tylor, el llibre Cultura primitiva llegeix als quinze anys, Herbert Spencer i James George Frazer. Quan descobreix l'obra de Sigmund Freud, sent que tot el que ha estudiat fins llavors és un trencaclosques, que només el psicoanàlisi ​​permet recompondre adequadament.

Atès que els estudis d'antropologia i folklore no estaven reglats en aquells dies en Budapest, en 1914 es gradua com a geògraf a la Universitat de Budapest. En Leipzig i Berlín té ocasió d'ampliar els seus estudis, i descobreix els escrits de Freud i els seus primers deixebles (Sándor Ferenczi, Karl Abraham, Jung i Riklin). Entre 1915 i 1916 es sotmet a anàlisi amb Sándor Ferenczi, en la mateixa època en què aquest preparava també a Melanie Klein, els plantejaments sobre la duplicitat de la imatge materna (la mare bona vs. la mare dolenta) i l'agressivitat oral del nadó cap a la mare li resulten d'interès.

En 1918 es casa amb la seva nòvia, Ilonka, iniciant un matrimoni que va durar fins a la mort d'ella, en 1953. Malgrat les seves contínues discussions, van formar una parella inseparable. Ilonka va col·laborar amb ell en el treball de camp i va passar a màquina els seus manuscrits.

Carrera professional[modifica]

També el 1918 coneix en persona a Freud. En 1919 comença a fer classes com a professor d'antropologia a la Universitat de Budapest. En 1921 guanya el Premi Freud al millor estudi científic sobre anàlisi aplicada. El 1925 el mestre declara que Róheim i Theodor Reik són les dues persones que més han fet per ampliar els punts de vista exposats per ell a Tòtem i tabú.

En 1928 Róheim decideix traslladar-se a Oceania per realitzar-hi treball de camp, disposat a refutar les objeccions del gran antropòleg Bronislaw Malinowski, segons el qual la psicoanàlisi no tenia cap rellevància per a l'estudi de les cultures no occidentals.

Róheim treballa amb diverses ètnies australianes (els Aranda i els Luritjas), i en 1930 es trasllada a Amèrica del Nord per realitzar la mateixa tasca amb alguns indis americans.

En 1938 deixa el seu lloc a Budapest i emigra als Estats Units fugint de la imminent guerra. S'incorpora a l'hospital Worcester State com a analista, i el 1939 es trasllada a Nova York, on viu des d'ara. En 1947, realitza treball de camp entre els indis Navaho.

La mort de Ilonka en 1953 va afectar tant a Róheim que aquest va morir dos mesos més tard.

Enfocament i llegat[modifica]

L'obra de Róheim no va ser ben rebuda en la seva època entre els estudiosos del folklore, poc receptius en general a l'enfocament psicoanalític. Modernament, ha estat reivindicada per folkloristes com Alan Dundes i José Manuel Pedrosa, que aprecien el coneixement exhaustiu de les tradicions populars de Róheim i la seva capacitat per establir relacions significatives entre fenòmens aparentment inconnexos.

Entre les seves obres destaquen L'enigma de l'esfinx (1934), Màgia i esquizofrènia i Les portes del somni (1952).

Bibliografia[modifica]

  • Màgia i esquizofrènia, Barcelona: Paidós Ibèrica, 1982.

Fonts de l'article[modifica]

  • Alan Dundes, «Introduction», en Géza Róheim, Fire in the Dragon and Other Psychoanalitic Essays on Folklore, Priceton University Press, 1992, pp. viii-xxiii.