Lliri de neu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Galanthus nivalis)
Infotaula d'ésser viuLliri de neu
Galanthus nivalis Modifica el valor a Wikidata
Planta
Pol·linitzat perantòfil Modifica el valor a Wikidata
Pol·linitzador deAbella de la mel i papallona Modifica el valor a Wikidata
Color de les florsblanc i verd Modifica el valor a Wikidata
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN162168 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAmaryllidaceae
TribuGalantheae
GènereGalanthus
EspècieGalanthus nivalis Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El lliri de neu, allassa, fadrí, flor de neu, viola blanca o viola d'hivern (Galanthus nivalis)[1] és una espècie de planta herbàcia vivaç, amb bulb, del gènere Galanthus dins la família de les amaril·lidàcies.[2]

Addicionalment pot rebre els noms: aiguamoix, aiguamoixos, allassa blanca, fadrins, flor blanca d'hivern, herba del cap blanc i llàgrimes de Sant Josep.[1]

Etimologia[modifica]

El nom genèric Galanthus significa "flor de llet", del grec gala, llet, i anthos, flor. L'epítet específic nivalis significa "neu" o "de la neu", referint-se a la flor de neu o la floració primerenca de la planta.

Va ser lliurat al gènere per Carl Linnaeus el 1735. Va descriure Galanthus nivalis en les seves Species Plantarum publicat al 1753.

Morfologia[modifica]

És una planta perenne, de 10 a 15 cm d'altura, proveïda d'un bulb globós d'1 a 2,5 cm de diàmetre. Presenta 2 fulles, linears obtuses, de color verd azollat, de 15 a 25 cm de llarg per uns 5 mm d'ample. Les flors són blanques, pèndules, d'1,5 a 2,5 cm de llarg, solitàries en l'extremitat d'un escap àfil i sòlid. Els sèpals externs són lanceolats, els interns són més curts i emarginats cap a la base, proveïts d'una taca verdosa en la seva part apical. El fruit és una càpsula de tres valves.

Cultiu[modifica]

Els lliris de neu creixen de manera espontània en boscos humits i frescs. També les nombroses varietats de jardí, resistents i de fàcil cultiu, requereixen un terreny humit però ben drenat i ubicació en semi-ombra.

Els bulbs es planten a la tardor, a 5-10 cm de profunditat i a 10-15 cm de distància entre si. No toleren bé l'emmagatzematge fora de la terra, per la qual cosa cal trasplantar-los immediatament després de comprats. Es multipliquen per separació dels bulbs tot d'una després de la floració, de manera que les arrels no arribin a assecar-se. Es naturalitza fàcilment.

Hàbitat[modifica]

El lliri de neu viu en grups a l'estrat herbaci de boscos de ribera (vernedes) de les torrenteres. Present també en boscs caducifolis humits (fagedes), prats, replans de roca, als Pirineus i en altres contrades plujoses.

Àrea de distribució[modifica]

Mapa de distribució de les espècies de Galanthus a Europa i Àsia occidental. (Un intent d'una representació segons la distribució natural indicada a les respectives pàgines de la Viquipèdia (en, de, ru, fr)

Galanthus nivalis es cultiva extensament en jardins, particularment al nord d'Europa, i està àmpliament naturalitzat en els boscos de les regions on es cultiva.[3] En estat silvestre es bastant rar a Catalunya.

Natural[modifica]

Eurosiberiana. És l'espècie més coneguda del gènere, i l'única present a Europa Occidental.[4] Present a Europa central (des del centre de Polònia i sud de Rússia) i meridional (fins als Balcans), des de les ribes occidentals del mar Negre, fins al vessant sud dels Pirineus (península ibèrica).

És natiu d'Àustria, Belarús, Bòsnia i Hercegovina, República Txeca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Moldàvia, Montenegro, Polònia, Romania, Federació Russa, Sèrbia, Kosovo, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Suïssa i Ucraïna.

Introduïda[modifica]

Naturalitzada a les illes Britàniques i més al nord (per sobre de 50ºN de latitud). Es considera naturalitzada a la Gran Bretanya, Bèlgica, Països Baixos, Noruega, Suècia i parts d'Amèrica del Nord (Terranova, Nova Brunswick, Ontario, Massachusetts, Alabama, Rhode Island, Connecticut, Delaware, Indiana, l'estat de Washington, Estat de Nova York, Michigan, Utah, Nova Jersey, Ohio, Pennsilvània, Maryland, Virgínia i Carolina del Nord).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «lliri de neu». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 27 abril 2023].
  2. «Galanthus nivalis» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 27 abril 2023].
  3. Crook, V. & Davis, A. «The IUCN Red List of Threatened Species». IUCN. [Consulta: 3 abril 2018].
  4. Galanthus a la Flora europaea Base de dades taxonòmica (anglès)
  • Dimitri, M. 1987. Enciclopèdia Argentina d'Agricultura i Jardineria. Tom I. Descripció de plantes conreades. Editorial ACME S.A.C.I., Bons Aires.
  • Hessayon, D.G: The bulb expert. 1999. Transworld Publihers Ltd., Londres, 128 p.