Gibberella zeae

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Gibberella zeae
F.graminearum.JPG
Classificació científica
Regne: Fungi
Classe: Sordariomycetes
Subclasse: Hypocreomycetidae
Ordre: Hypocreales
Família: Nectriaceae
Gènere: Gibberella
Espècie: G. zeae
Nom binomial
Gibberella zeae
(Schwein.) Petch, (1936)
Sinònims

Botryosphaeria saubinetii
Dichomera saubinetii
Dothidea zeae
Fusarium graminearum
Fusarium roseum
Gibbera saubinetii
Gibberella roseum
Gibberella saubinetii
Sphaeria saubinetii
Sphaeria zeae

Gibberella zeae, també conegut amb el nom del seu anamorf Fusarium graminearum, és un fong patogen de les plantes que causa la fusariosi, que és una malaltia devastador ane el blat i ordi.[1] Aquest fitopatogen és el responsable de pèrdues de milers de milions d'euros a tot el món.[2] La infecció causa canvis en la composició dels aminoàcids del blat,[3] dóna lloc a llavors migrades i a la contaminació d'aquestes amb micotoxines, principalment la deoxinivalenol, la qual inhibeix la biosíntesi de les proteïnes; i la zearalenona que és unamicotoxina estrogènica. En els animals de ramaderia aquestes toxines els causen vòmits, danys al fetge i defectes en la reproducció, i en els humans són perillosos a través dels aliments contaminats. Encara no s'han trobat varietats de palntes resistents completament a F. graminearum. La recerca tracta de trobar fungicides que puguin protegir millor al blat d'aquestes fusariosis.

Cicle vital[modifica | modifica el codi]

F. graminearum és un fong ascomicet haploide. Els cossos fructífers, peritecis, es desenvolupen sobre un miceli i donen lloc a ascoespores, les quals germinen en llocs susceptibles de la planta hoste.[4] Les espores es descarreguen i poden germinar en 6 hores sobre la superfície de la planta. Després de la infecció amb ascoespores, el fong produeix macroconidis per la reproducció asexual.[5] Aquestes estructures passen l'hivern en el sòl o en residus de les plantes i donen lloc al miceli en la propera estació.

Fusariosi en blat causada per G. zeae (inoculació artificial)

F. graminearum infecta les espigues del blat des de l'antesi fins a l'estadi de gra tou de la llavor.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Bai G, Shaner G (2004):Management and resistance in wheat and barley to Fusarium head blight. Annual Review of Phytopathology 42: 135-161 «Enllaç».
  2. De Wolf ED, Madden LV, Lipps PE (2003): Risk assessment models for wheat Fusarium head blight epidemics based on within-season weather data. Phytopathology 93: 428-435. «Enllaç».
  3. Beyer M, Aumann J (2008): Effects of Fusarium infection on the amino acid composition of winter wheat grain. Food Chemistry 111: 750-754. «Enllaç».
  4. Beyer M, Verreet J-A (2005): Germination of Gibberella zeae ascospores as affected by age of spores after discharge and environmental factors. European Journal of Plant Pathology 111: 381-389. «Enllaç».
  5. Beyer M, Röding S, Ludewig A, Verreet J-A (2004): Germination and survival of Fusarium graminearum macroconidia as affected by environmental factors. Journal of Phytopathology 152: 92-97.«Enllaç».