Hammam Sousse

Infotaula de geografia políticaHammam Sousse

Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 35° 51′ 32″ N, 10° 35′ 38″ E / 35.8589°N,10.5939°E / 35.8589; 10.5939
PaísTunísia
Governacionsgovernació de Sussa Modifica el valor a Wikidata
Població
Total42.691 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal4011 Modifica el valor a Wikidata

Hammam Sousse (Ḥammām Sūsah) és una ciutat de Tunísia a la governació de Sussa o Sousse, al nord de la ciutat de Sussa a la qual quasi està unida. La municipalitat té 34.655 habitants. És capçalera d'una delegació amb 32.720 habitants (algunes zones de la municipalitat queden fora de la delegació).

A la rodalia de la ciutat es troba l'Oued El Hammam. La principal activitat de la comarca fou tradicionalment l'agricultura (oliveres) però avui ha estat deixada de banda en part pel turisme, que és massiu a Port el Kantaoui, a la costa, unida de fet a Hammam Sousse, i també perquè molts dels seus habitants treballen a Sussa. A Hammam Sousse hi ha establerta la principal indústria de la fusta del país que es diu Meublatex.

A la rodalia de la ciutat hi havia uns banys, púnics o romans, situats al nord-est. El lloc fou abandonat sota els vàndals i no es va tornar a poblar fins al temps dels aglàbides que van fundar una fortalesa (El Ksar); la capella de Sidi Sahloui és la construcció musulmana més antiga probablement existent quan es van fundar la fortalesa i algunes cases a la vora d'aquesta.

El 1857 el bei va fer censar la vila. Hammam Sousse fou atacada el 20 d'abril de 1864 pels homes de la tribu mthalith revoltats en protesta per les taxes imposades pel bei; el 30 de maig els mthalith es van unir a la revolta general de 51 ciutats del Sahel tunisià dirigida per Ali Ben Ghdahem, que fou finalment sofocada després de la batalla de Kalâa Kebira, on l'xeèrcit del bei sota comandament del general Ahmed Zarrouk, va derrotar els rebels; el 7 d'octubre el cap local de Hammam Sousse fou executat i la ciutat va haver de pagar una multa de cinc-cents mil rials

El 1881 Hammam Sousse es va oposar al protectorat francès, i un contingent de la ciutat va participar en la segona batalla de Kalaâ Kébira (15 de setembre de 1881) en la que 180 tunisians es van enfrontar a 1.100 francesos i foren derrotats.

La municipalitat fou creada per decret de 9 de gener de 1957 i la delegació el 2 d'abril de 1979.

Originaris de la ciutat són el president Zine el-Abidine Ben Ali i el ministre de defensa Kamel Morjane.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hammam Sousse