Herman Hollerith

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Herman Hollerith (1860-1929)

Herman Hollerith (Buffalo, Nova York, 29 de febrer de 1860 - 17 de novembre de 1929) va ser un estadista que va inventar la màquina tabuladora. És considerat com el primer informàtic, és a dir, el primer que assoleix el tractament automàtic de la informació (Informàtica = Informació automàtica).

La màquina tabuladora[modifica | modifica el codi]

En aquella època, els censos es realitzaven de forma manual, amb el retard que això suposava (fins a 10 o 12 anys). Davant aquesta situació, Hollerith va començar a treballar en el disseny d'una màquina tabuladora o censadora, basada en targetes perforades.

Hollerith va observar que la major part de les preguntes contingudes en els censos es podien contestar amb un o un NO. Llavors va idear una targeta perforada, una cartolina en la qual, segons estigués perforada o no en determinades posicions, es contestava aquest tipus de preguntes. La targeta tenia 80 columnes.

El Govern nord-americà va triar la màquina tabuladora de Hollerith per a elaborar el cens de 1890. Es van trigar només 3 anys a perforar uns 56 milions de targetes.

Hollerith va patentar la seva màquina el 1884. Un any després va incloure l'operació de sumar amb la finalitat d'utilitzar-la en la comptabilitat dels Ferrocarrils Centrals de Nova York.

El 1896, Hollerith va fundar l'empresa Tabulating Machine Company, amb la finalitat d'explotar comercialment el seu invent. El 1911, dita companyia es va fusionar amb Dayton Scale Company, International Time ecording Company i Bundy Manufacturing Company, per a crear la Computing Tabulating Recording Company (CTR). El 14 de febrer de 1924, CTR va canviar el seu nom pel de International Business Machines Corporation (IBM), el primer president del qual va ser Thomas John Watson, que curiosament no estava molt convençut del futur que podien tenir aquestes màquines.

Hollerith va morir el 1929 als 69 anys, a causa d'un infart.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]