Jacobinisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Durant la Revolució Francesa, els jacobins eren els membres d'un club polític, tot i que ja en aquella època es titllava de jacobins als qui sostenien opinions revolucionàries extremistes. Més tard, i encara avui en dia, jacobinisme es refereix a una concepció centralitzadora de la República Francesa, fent de París el lloc essencial de l'exercici del poder. A França, s'entén per jacobinisme la doctrina política de centralització política i administrativa d'un estat, o centralisme. A França, el jacobinisme ha dut a les polítiques seguides fins a mitjans del segle XX d'eradicar les llengües regionals, dites sovint despectivament "patois" (bretó, basc, català, occità, alsacià, francoprovençal, cors i flamenc), per considerar-les un element reaccionari, ja que al progrés i a la modernitat només s'hi podia arribar mitjançant l'ús del francès.

Història[modifica | modifica el codi]

El jacobinisme era, primer de tot, un club: el Club dels Jacobins, creat al juny de 1789. És sobretot una ideologia de la que fou teòric Maximilien de Robespierre. La història del Club comença poc després de la convocatòria dels Estats Generals i s'acaba el 12 de novembre de 1794 en què va ser tancat per decret de la Convenció Nacional. Els Jacobins i la seva ideologia es confonen amb el Terror i la dictadura del Comitè de Salut Pública (de 1793 a la primavera de 1794) durant la Primera República Francesa. És en part aquesta coincidència entre jacobinisme i dictadura del Terror que ha estès la llegenda jacobina després de la desaparició del Club. En el segle XIX i XX, jacobinisme és sinònim de dictadura revolucionària o dictadura de la llibertat.

Avui en dia, la ideologia jacobina és rebutjada pels liberals, mentre que els republicans, al contrari, solen referir-se sovint als grans ancestres jacobins.

Amb la República, a la fi consolidada (1880), el jacobinisme entra dins el patrimoni nacional (francès) però ja no és més que un jacobinisme adaptat i consensuat.

Jacobins destacats[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jacobinisme Modifica l'enllaç a Wikidata