Jacobinisme

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Durant la Revolució Francesa, els jacobins eren els membres d'un club polític, tot i que ja en aquella època es qualificava de jacobins els qui sostenien opinions revolucionàries extremistes. Més tard, i encara avui en dia, jacobinisme es refereix a una concepció centralitzadora de la República Francesa, que fa de París el lloc essencial de l'exercici del poder. A l'estat francès, s'entén per jacobinisme la doctrina política de centralització política i administrativa d'un estat, o centralisme. A França, el jacobinisme ha dut a polítiques seguides fins a mitjans del segle XX d'eradicar les llengües nacionals no estatals, dites sovint despectivament patois (bretó, basc, català, occità, alsacià, francoprovençal, cors i flamenc), per considerar-les un element reaccionari, ja que al progrés i a la modernitat només s'hi podia arribar mitjançant l'ús del francès.

Història[modifica]

El jacobinisme era, primer de tot, un club: el club dels Jacobins, creat al juny de 1789. Maximilien de Robespierre en fou un dels principals ideòlegs. La història del club comença poc després de la convocatòria dels estats generals i s'acaba el 12 de novembre de 1794, en què va ser tancat per decret de la Convenció Nacional. Els jacobins i la seva ideologia es confonen amb el Terror i la dictadura del Comitè de Salut Pública (de 1793 a la primavera de 1794) durant la Primera República Francesa. És, en part, aquesta coincidència entre el jacobinisme i la dictadura del Terror que ha estès la llegenda jacobina després de la desaparició del club. En el segle XIX i XX, jacobinisme és sinònim de dictadura revolucionària o dictadura de la llibertat.

Avui en dia, la ideologia jacobina és rebutjada pels liberals, mentre que els republicans, al contrari, solen referir-se sovint als grans ancestres jacobins.

Amb la república, a la fi consolidada (1880), el jacobinisme entra dins el patrimoni nacional (francès), però ja no és més que un jacobinisme adaptat i consensuat.

Jacobins destacats[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jacobinisme