James Bond (franquícia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La sèrie de productes James Bond se centra en l'agent secret fictici 007 del Servici Secret Britànic creat el 1953 per l'escriptor Ian Lancaster Fleming, que el va fer aparèixer en dotze novel·les i dues compilacions d'històries curtes. Des de la mort de Fleming el 1964, fins a vuit autors han escrit novel·les o novel·litzacions autoritzades sobre Bond: Kingsley Amis, Christopher Wood, John Gardner, Raymond Benson, Sebastian Faulks, Jeffery Deaver, William Boyd i Anthony Horowitz. La darrera novel·la és Forever and a Day d'Anthony Horowitz, publicada el maig de 2018. A més a més Charlie Higson va escriure una sèrie de novel·les sobre el jove James Bond, i Kate Westbrook va escriure tres novel·les basades en el personatge recurrent de Moneypenny.

El personatge ha sigut adaptat televisió, ràdio, còmics, videojocs, i pel·lícules. És la sèrie de pel·lícules més antiga de la història i el conjunt d'elles ha recaptat 7.040 milions de dòlars en total in total, sent la sisena sèrie de pel·lícules més lucrativa de la història, que va començar el 1962 amb Agent 007 contra el Dr. No (Dr. No), protagonitzada per Sean Connery com a James Bond. A data de 2022 hi hagut vint-i-quatre títols en la sèrie de pel·lícules d'Eon Productions. El film Bond més recent és Spectre (2015), i està protagonitzat Daniel Craig interpretant a James Bond; sent el sisè actor que ha fet de Bond en les pel·lícules d'Eon. També hi ha hagut dues produccions independents de pel·lícules sobre Bond: Casino Royale (una paròdia de 1967) i Mai diguis mai més (Never Say Never Again) (una obra derivada de 1983 d'Operació Tro [Thunderball]). El 2015 es va estimar que la saga tenia un valor 19,9 milers de milions de dòlars.[1]

Les pel·lícules de Bond són conegudes per diversos tropes, inclòs l'acompanyament musical, amb les cançons temàtiques havent rebut nominacions a premis Oscar en diverses ocasions i dues victòries, per Sam Smith i Adele. Altres elements importants que apareixen en la majoria de les pel·lícules són els cotxes Bond, les pistoles, i els aparells que subministra la Secció Q. Les pel·lícules també es coneixen pels flirtejos i les relacions de Bond amb diverses dones, a les quals a vegades se les coneix com a "xiques Bond".

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: James Bond