Pare Llanos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: José María de Llanos Pastor)
Infotaula de personaPare Llanos

Monument al Pare Llanos al barri del Pozo del Tio Raimundo. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 abril 1906 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort10 febrer 1992 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Alcalá de Henares (Comunitat de Madrid) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióquímic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósCompanyia de Jesús Modifica el valor a Wikidata
Monument al Pare Llanos al barri del Pozo del Tio Raimundo.

Pare Llanos és el nom amb què és conegut el sacerdot José María de Llanos Pastor, jesuïta espanyol i militant comunista nascut el 26 d'abril de 1906 i mort el 10 de febrer de 1992.

Llicenciat en Químiques el 1927, aquest jesuïta va ser l'artífex del desenvolupament de tot un barri madrileny: El Pozo del Tío Raimundo. Antic falangista i director d'exercicis espirituals per al dictador Francisco Franco, va arribar al barri el 1955 on, davant les misèries i injustícies que es vivien quotidianament en aquest suburbi barraquista, girà a posicions d'esquerra, fins a militar a Comissions Obreres i el Partit Comunista d'Espanya dins l'oposició al franquisme.

Partidari ja d'una Església popular i propera al poble, dirigí o va prendre part destacada en nombroses iniciatives i reivindicacions tant polítiques com veïnals que afavoreixen al barri i donen suport l'arribada de la democràcia a Espanya. En la seva 85è aniversari, l'Associació de Veïns del Pozo del Tío Raimundo li va obsequiar amb una placa commemorativa on es llegeix: "José María de Llanos va venir al Pozo camí de Déu, va ensopegar amb l'home i de la seva mà arribarà a ell".

El 1985 va rebre el Premi Internacional Alfonso Comín.