Jove Cambra Internacional

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióJove Cambra Internacional de Catalunya
JCI Catalunya.jpg

Lema Formació a través de l'acció
Dades bàsiques
Tipus entitat ONG
Propòsit Oferir oportunitats de desenvolupament que permetin als joves crear canvis positius
Història
Fundació 1915
Fundadors Henry Giessenbier
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Presidència Miriam València i López (2018)
Secretaria Tècnica Núria Sallés Vilaseca
Presidència del Senat Maria del Carme Figuerola (2016/17)
Format per Jove Cambra Internacional
Altres dades
Premi(s)

Web jci.cat

Modifica dades a Wikidata

La Jove Cambra Internacional és una associació no governamental on joves de 18 a 40 anys de tot el món aprenen a assumir responsabilitats i a desenvolupar habilitats directives mitjançant el treball en projectes per la nostra comunitat. Formant part de la Federació Mundial de Joves Líders i Emprenedors amb presència a més de 120 països. Es busca una formació directiva treballant per la comunitat.

La JCI és membre-consultor del Consell d'Europa i del Consell Econòmic i Social de l'ONU. Va ser fundat a Sant Louis (E.U.A.) el 1915.

Perfil dels membres: Jove Cambra és una associació de gent jove, entenent per jove a persones entre 18 i 40 anys.

Tipus d'associació: Jove Cambra és una associació sense ànim de lucre, apartidista i aconfessional.

Àmbit d'actuació: Jove Cambra és una associació en la qual diferenciem 3 nivells d'actuació: local, la nostra ciutat, nacional, Catalunya, i internacional. És present a més de 123 països i als 5 continents.

Activitats: L'activitat de la Jove Cambra es recolza en el principi de l'aprenentatge pràctic. Els programes que s'organitzen constitueixen la realitat operativa de l'entitat. Sorgeixen de la pròpia iniciativa de cada membre i són l'instrument per assolir l'objectiu de l'associació.

Lema: Formació a través de l'acció...... l'acció en benefici de la comunitat.

Objectiu: Jove Cambra és un instrument posat a l'abast de la capacitat i iniciativa dels seus membres per tal de potenciar les habilitats directives, l'assumpció de responsabilitats, el compromís social i l'esperit emprenedor dels mateixos mitjançant el desenvolupament de projectes per la comunitat/ciutat/societat.

La Federació Catalana de Joves Cambres és la representant a Catalunya de la Jove Cambra Internacional (JCI)

Missió i visió[modifica]

Missió[modifica]

Oferir oportunitats de desenvolupament que permetin als joves crear canvis positius

Visió[modifica]

Ser la principal xarxa mundial de ciutadans actius

Història [1][modifica]

1915: La primera Jove Cambra va ser creada el 1915 per Henry "Hy" Giessembler a Saint Louis, Missouri (EUA) amb el nom d'Associació Cívica Progressista d'Homes Joves i amb l'objectiu d'agrupar joves disposats a servir a la comunitat

Un cop acabada la 1a Guerra Mundial, Giessembler va posar-se en contacte amb homes de negocis d'altres ciutats dels Estats Units i, en molt poc temps, 29 clubs de diferents ciutats es van associar per fundar la Jove Cambra de Comerç dels Estats Units.

1928: El moviment va creuar l'Atlàntic creant la primera Jove Cambra  d'Europa a Anglaterra i posteriorment a altres països europeus.

1963: Carles Ferrer Salat, president del Cercle d'Economia, contacta amb delegats europeus de la JCI a través d'una reunió de joves dirigents europeus.

1965: Es constitueix la Jove Cambra de Barcelona, amb caràcter local i nacional, legalitzada el 1966 pel govern civil.

1967: Neix la Federació de Joves Cambres d'Espanya amb Josep Pujades com a Primer President i se celebra una reunió de Presidents Europeus a Barcelona.

1969: El 1r Congrés Nacional es porta a terme a Reus.

1973 Sent president de la JCB Joan B. Renart, es guanya el millor programa mundial al Congrés de Niça, titulat els Museus al MÓN, que va ser dirigit pel Senador Albert Tomàs i Capella

1976: Les Joves Cambres Catalanes comencen a treballar conjuntament, de forma oficial, tot i sota el nom de "Agrupación Regional de Jóvenes Cámaras de Cataluña", el 20 de novembre. L'acta fundacional la signen les Joves Cambres de: Barcelona, Manresa, Manlleu, Vilafranca del Penedés, Igualada, Vic, Tortosa, Cervera i Lleida.

1977: Es celebra el 1r Congrés a Reus i s'hi afilien: Reus, Sabadell, Tàrrega, Tarragona i Vilanova i la Geltrú.

1979: Les Joves Cambres Catalanes s'afilien al Consell Nacional de Catalunya i s'inscriuen al Registre d'Associacions i Fundacions.

1980: S'elaboren diferents estudis sobre els eixos de comunicació viària, tant amb l'eix vertical com el transversal. 

1981: Les Joves Cambres catalanes passen a anomenar-se Federació Catalana de Joves Cambres (FCJC), però no és fins a l'any següent que són reconegudes com a federació definitiva per part de la Jove Cambra d'Espanya (FEJC).

1982: La FCJC s'adhereix a la campanya de normalització lingüística impulsada per la Generalitat de Catalunya. S'elaboren els estatuts de l'entitat, per primer cop en català.

1986: Juntament amb el Centre Divulgador de la Informàtica de la Generalitat de Catalunya, es creen els Clubs del Joc a la Feina.

1988: La FCJC s'agermana amb la Federació Regional de La Jove Cambra Econòmica de Rhône-Alpes.

Voluntaris de la Congrés Mundial del 2001, organitzada a Barcelona

1990: Es nomena l'Hble. Sr. Josep Gomis, com el primer membre d'honor de la FCJC. En el congrés mundial a Puerto Rico hi assisteix la delegació més gran, fins aleshores, de membres de la FCJC.

1992: Es convoca per primera vegada el congrés anual de la FEJC i la FCJC, conjuntament, i  s'unifiquen les dues associacions.

1993: Es celebra a Lleida una trobada de presidents europeus.

1994: S'organitzà la 1a edició dels guardons TOYPS, per reconèixer la tasca dels Joves Excel·lents de Catalunya.

Voluntaris de l'organització de la Conferència Europea de 2011, a Tarragona

1995: A finals de juny, la Junta Mundial de la JCI, celebrada a Miami, reconeix la Jove Cambra de Catalunya com a organització internacional. En el congrés mundial a Glasgow (Escòcia), les Joves Cambres de Catalunya hi són reconegudes i representades com qualsevol dels 123 països que formen la JCI arreu del món.

1996: La Generalitat de Catalunya concedeix la Creu de Sant Jordi a les JCC.

1998: Es realitza la 1a. Acadèmia catalana de formació directiva (Acadèmia Catalana de Joves Emprenedors) a Lleida.

1999: Durant el congrés mundial celebrat a Cannes (França), s'aconsegueix l'organització del 56th. JCI World Congress, a Catalunya.

Imatge del Sopar de Gala organitzat durant la Conferència Europea de 2011, a la Tarraco Arena Plaça a Tarragona

2001: Amb la participació de totes les joves cambres catalanes se celebra 56th JCI World Congress Barcelona 2001, amb l'assistència de més de 4.000 delegats vinguts de tots els racons del món. Salvi Batlle, és escollit el primer president mundial català de l'organització. 

2002: S'incorpora la figura del gerent dins l'estructura tècnica de la Federació Catalana de Joves Cambres. Es crea la Fundació privada de les Joves Cambres de Catalunya; i s'adquireix una seu en propietat de la Federació a Barcelona. 

2009: Durant la Conferència Europea d'aquell any, a Budapest, s'escull a Tarragona, Catalunya, com a seu de la Conferència Europea de 2011

2011: Amb la participació de totes les joves cambres catalanes s'organitza a Tarragona, la Conferència Europea de Joves Cambres

2014: La Jove Cambra de Barcelona celebra el seu 50è aniversari, on assisteix el President Mundial, Shine Bhaskaran

2016: La FOCIR i JCI Catalunya, creen el llibre del 7è Cas d'Internacionalització, sobre el reconeixement internacional de la JCI Catalunya. A més, aquest any és redacta un Pla Estratègic 2017-2021, i és comencen les passes per a crear un Pla d'Igualtat de JCI Catalunya

Organitzacions Locals per Any de Fundació [1][modifica]

 • Barcelona: 1964
 • Sabadell: 1967
 • Reus: 1968
 • Tàrrega: 1968
 • Valls: 1968
 • Terrassa: 1968
 • Vic: 1968
 • Vilanova i la Geltrú: 1968
 • Madrid: 1968
 • Tarragona: 1970
 • Lleida: 1971
 • Alacant: 1972
 • Torrelavega: 1972
 • La Corunya: 1972
 • Cervera: 1972
 • Guissona: 1972
 • Manresa: 1973
 • Igualada: 1975
 • Vilafranca del Penedès: 1977
 • Girona: 1991

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 «Jci, fàbrica d'emprenedoria» (en en). Issuu.

Enllaços externs[modifica]