Jove Cambra Internacional

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Jove Cambra Internacional de Catalunya
JCI logo
Lema Formació a través de l'acció
Fundadors Q3132802
Tipus ONG
Propòsit Oferir oportunitats de desenvolupament que permetin als joves crear canvis positius
Localització
President Xavier Bielsa i Carré (2016)
Gerent Xènia Castelltort i Pedragosa
Web jci.cat
Modifica dades a Wikidata

La Jove Cambra Internacional és una associació no governamental on joves de tot el món aprenem a assumir responsabilitats i a desenvolupar habilitats directives mitjançant el treball en projectes per la nostra comunitat.Formant part de la Federació Mundial de Joves Líders i Emprenedors amb presència a més de 120 països. Es busca una formació directiva treballant per la comunitat.

Perfil dels membres: Jove Cambra és una associació de gent jove, entenent per jove a persones entre 18 i 40 anys.

Tipus d'associació: Jove Cambra és una associació sense ànim de lucre, apartidista i aconfessional.

Àmbit d'actuació: Jove Cambra és una associació en la qual diferenciem 3 nivells d'actuació: local, la nostra ciutat, nacional, Catalunya, i internacional, a més de 123 països i als 5 continents.

Objectiu: Jove Cambra és un instrument posat a l'abast de la capacitat i iniciativa dels seus membres per tal de potenciar les habilitats directives, l'assumpció de responsabilitats, el compromís social i l'esperit emprenedor dels mateixos mitjançant el desenvolupament de projectes per la comunitat/ciutat/societat.

Activitats: L'activitat de la Jove Cambra es recolza en el principi de l'aprenentatge pràctic. Els programes que s'organitzen constitueixen la realitat operativa de l'entitat. Sorgeixen de la pròpia iniciativa de cada membre i són l'instrument per assolir l'objectiu de l'associació. Formació a través de l'acció...... l'acció en benefici de la comunitat.

La Federació Catalana de Joves Cambres és la representat a Catalunya de la Jove Cambra Internacional (JCI)

Història[modifica | modifica el codi]

1915: La primera Jove Cambra va ser creada el 1915 per Henry "Hy" Giessembler a Saint Louis, Missouri (EUA) amb el nom d'Associació Cívica Progressista d'Homes Joves i amb l'objectiu d'agrupar joves disposats a servir a la comunitat

Un cop acabada la 1a Guerra Mundial, Giessembler va posar-se en contacte amb homes de negocis d'altres ciutats dels Estats Units i, en molt poc temps, 29 clubs de diferents ciutats es van associar per fundar la Jove Cambra de Comerç dels Estats Units.

1928: El moviment va creuar l'Atlàntic creant la primera Jove Cambra  d'Europa a Anglaterra i posteriorment a altres països europeus.

1963: Carles Ferrer Salat, president del Cercle d'Economia, contacta amb delegats europeus de la JCI a través d'una reunió de joves dirigents europeus.

1965: Es constitueix la Jove Cambra de Barcelona, amb caràcter local i nacional, legalitzada el 1966 pel govern civil.

1967: Neix la Federació de Joves Cambres d'Espanya amb Josep Pujades com a Primer President i es celebra una reunió de Presidents Europeus a Barcelona.

1969: El 1r Congrés Nacional es porta a terme a Reus.

1973 Sent president de la JCB Joan B. Renart, es guanya el millor programa mundial al Congrés de Niça, titulat els Museus al MÓN, que va ser dirigit pel Senador Albert Tomàs i Capella

1976: Les Joves Cambres Catalanes comencen a treballar conjuntament, de forma oficial, tot i sota el nom de "Agrupación Regional de Jóvenes Cámaras de Cataluña", el 20 de novembre. L'acta fundacional la signen les Joves Cambres de: Barcelona, Manresa, Manlleu, Vilafranca del Penedés, Igualada, Vic, Tortosa, Cervera i Lleida.

1977: Es celebra el 1r Congrés a Reus i s'hi afilien: Reus, Sabadell, Tàrrega, Tarragona i Vilanova i la Geltrú.

1979: Les Joves Cambres Catalanes s'afilien al Consell Nacional de Catalunya i s'inscriuen al Registre d'Associacions i Fundacions.

1980: S'elaboren diferents estudis sobre els eixos de comunicació viària, tant amb l'eix vertical com el transversal. 

1981: Les Joves Cambres catalanes passen a anomenar-se Federació Catalana de Joves Cambres (FCJC), però no és fins a l'any següent que són reconegudes com a federació definitiva per part de la Jove Cambra d'Espanya (FEJC).

1982: La FCJC s'adhereix a la campanya de normalització lingüística impulsada per la Generalitat de Catalunya. S'elaboren els estatuts de l'entitat, per primer cop en català.

1986: Juntament amb el Centre Divulgador de la Informàtica de la Generalitat de Catalunya, es creen els Clubs del Joc a la Feina.

1986: Els senadors de la Jove Cambra són rebuts per sa Majestat el rei Joan Carles I.

1987: Per primera vegada la FCJC disposa de seu social i es professionalitza la secretaria. Durant aquest mateix any són rebuts pel President de la Generalitat de Catalunya, el Molt Hble. Sr. Jordi Pujol i Soley.

1988: La FCJC s'agermana amb la Federació Regional de La Jove Cambra Econòmica de Rhône-Alpes.

1990: Es nomena l'Hble. Sr. Josep Gomis, com el primer membre d'honor de la FCJC. En el congrés mundial a Puerto Rico hi assisteix la delegació més gran, fins aleshores, de membres de la FCJC.

1992: Es convoca per primera vegada el congrés anual de la FEJC i la FCJC, conjuntament, i  s'unifiquen les dues associacions.

1993: Es celebra a Lleida una trobada de presidents europeus.

1994: S'organitzà la 1a edició dels guardons TOYPS, per reconèixer la tasca dels Joves Excel·lents de Catalunya.

1995: A finals de juny, la Junta Mundial de la JCI, celebrada a Miami, reconeix la Jove Cambra de Catalunya com a organització internacional. En el congrés mundial a Glasgow (Escòcia), les Joves Cambres de Catalunya hi són reconegudes i representades com qualsevol dels 123 països que formen la JCI arreu del món.

1996: La Generalitat de Catalunya concedeix la Creu de Sant Jordi a les JCC, pel seu compromís i participació ciutadana, i per la seva tasca de formació de joves al servei de la comunitat.

1997: Es comencen importants contactes a alt nivell de la JCI, per tal de valorar la possibilitat d'acollir algun esdeveniment internacional a Catalunya.

1998: Es realitza la 1a. Acadèmia catalana de formació directiva (Acadèmia Catalana de Joves Emprenedors) a Lleida.

1999: Durant el congrés mundial celebrat a Cannes (França), s'aconsegueix l'organització del 56th. JCI World Congress, a Catalunya.

2000: S'elabora el pla estratègic "Joves Cambres 2005" i un "jove excel·lent de Catalunya", Francesc Maduell, és el primer català guanyador del guardó TOYP de la JCI. 

Voluntaris de la Congrés Mundial del 2001, organitzada a Barcelona

2001: Amb la participació de totes les joves cambres catalanes es celebra 56th JCI World Congress Barcelona 2001, amb l'assistència de més de 4.000 delegats vinguts de tots els racons del món. Salvi Batlle, és escollit el primer president mundial català de l'organització. 

2002: S'incorpora la figura del gerent dins l'estructura tècnica de la Federació Catalana de Joves Cambres. Es crea la Fundació privada de les Joves Cambres de Catalunya; i s'adquireix una seu en propietat de la Federació a Barcelona. 

2003-2005: Les Joves Cambres de Catalunya segueixen el procés de desenvolupament segons el Pla Estratègic 2000-2005 amb la voluntat d'estendre's per tot el territori català, participar en l'àmbit internacional de l'organització i seguir facilitant l'oportunitat d'aprendre a nois i noies compromeses amb la seva comunitat.

Voluntaris de l'organització de la Conferència Europea de 2011, a Tarragona

2006: Guanya el Premi al Millor Jove Emprenedor Creatiu Mundial, Amadeu Roig Casanova, proposat per la JCI Catalunya

2007: Guanya el Premi al Millor Jove Emprenedor Creatiu Mundial, Jean Claude Rodriguez-Ferrera, proposat per la JCI Catalunya

2009: Durant la Conferència Europea d'aquell any, a Budapest, s'escull a Tarragona, Catalunya, com a seu de la Conferència Europea de 2011

Imatge del Sopar de Gala organitzat durant la Conferència Europea de 2011, a la Tarraco Arena Plaça a Tarragona

2011: Amb la participació de totes les joves cambres catalanes s'organitza a Tarragona, la Conferència Europea de Joves Cambres

Organització[modifica | modifica el codi]

La Federació aplega OLMs (Organitzacions Locals Membres) de Catalunya. La Federació s'organitza mitjançant una Junta Nacional, amb un president, un secretari general, un tresorer, un assessor legal, el president anterior (past-president), el vicepresident executiu (és un càrrec electe com el president) i viceprensidents

Els Senadors[modifica | modifica el codi]

Els membres destacats de l'organització, poden ser anomenats senadors, si la seva OLM i l'Organització així ho considerà oportú.

La Senadoria és l'honor més alt que se li pot concedir a un membre de l'organització Jove Cambra. És una manera brillant d’oferir tribut a un individu pel seu esforç, cura i servei excepcional a l’organització ja sigui a nivell local, nacional o internacional

Missió i Visió[modifica | modifica el codi]

Missió:

Oferir oportunitats de desenvolupament que permetin als joves crear canvis positius

Visió:

Ser la principal xarxa mundial de joves ciutadans actius

Llistat de Presidents Nacionals[modifica | modifica el codi]

 • 2016: Xavier Bielsa i Carré (Tarragona)
 •  2015: Magí Senserrich i Guitart (Igualada)
 •  2014: Carles Lombarte i Lladó (Sabadell)
 •  2013: Oscar Hijosa i Milà (Tarragona)
 •  2012: Carlos Moreno i Losada (Vilafranca del Penedès)
 •  2011: Jordi Plens i Planella (Lleida)
 •  2010: Alfred Pitarch i Garcia (Reus)
 •  2009: Marc Gimferrer i Pla (Barcelona)
 •  2008: Gerard Monguió i Figuerola (Tarragona)
 •  2007: Jordi Solé i Tuyà (Vilafranca del Penedès)
 •  2006: Josep Mª Plassa i Soler (Igualada)
 •  2005: David Boleda i Obiols (Reus)
 •  2004: Marta Fernández i Gimeno (Sabadell)
 •  2003: Ignasi Mercadé i Estil·les (Molins de Rei)
 •  2002: Ricard Torrent (Lleida)
 •  2001: Marcel Prunera (Molins de Rei)
 •  2000: Josep Santacreu (Berga)
 •  1999: Manel Taboada (Terrassa)
 •  1998: Joan Carles Díaz Meco (Manresa)
 •  1997: Àlex Grau (Sabadell)
 •  1996: Josep Montanyès (Sabadell)
 •  1995: Salvi Batlle (Reus)
 •  1994: Blanca Cabré (Reus)
 •  1993: Fèlix Larrosa (Lleida)
 •  1992: Manel Casals (Vilanova i Geltrú)
 •  1991: Valentí Uson (El Vendrell)
 •  1990: Francesc Ventayol (Sabadell)
 •  1989: Xavier Olivé (Vilanova i Geltrú)
 •  1988: Montserrat Bascompte (Tàrrega)
 •  1987: Ramon Sellas (Manresa)
 •  1986: Jose Antonio Bernal Martí
 •  1985: Joan Martí Monllor (Barcelona)
 •  1984: Francesc Caminal Badia:
 •  1983: Jordi Alcaraz Muñoz
 •  1982: Hermen Forrellad Bracons (Sabadell)
 •  1981: Joaquin Murillo Cabrë 
 •  1980: Ricardo Bueno Fernandez 
 •  1979: Josep Maria Sanclimens Genescá
 •  1978: Ramon Garcia Vallés
 •  1977: Lluís Escudé Calzada
 •  1976: Xavier Martí (Barcelona)
 •  1975: Joan B. Renart (Barcelona)
 •  1974: Joan Garcia (Sabadell)
 •  1973: Ramon Pont (Tàrrega)
 •  1972: Esteve Renom (Sabadell)
 •  1971: Ignasi Mª Vidal (Barcelona)
 •  1970: Joan Planas (Barcelona)
 •  1969: Josep Lluís Riviere (Barcelona)
 •  1968: Josep Pujadas (Barcelona)

Presidents de la Federació Catalana de Joves Cambres com a organització regional[modifica | modifica el codi]

(a partir del 1981 es denomina FEDERACIÓ CATALANA de JJ. CAMBRES, quedan en una sola Organització a partir del 1992)

 • 1995: Salvi Batlle (Reus)
 •  1994: Blanca Cabré (Reus)
 •  1993: Fèlix Larrosa (Lleida)
 •  1992: Xavier Soley (Sabadell)
 •  1991: Joan Iniesta (Tarragona)
 •  1990: Joan Sebastià Rodó (Manresa)
 •  1989: Francesc Ventayol Domenech (Sabadell)
 •  1988: Xavier Roig (Barcelona)
 •  1987: Francesc Marhuenda i Garcia (Barcelona)
 •  1986: Ramon Sellas i Rossell (Manresa)
 •  1985: Ramon Sellas i Rossell (Manresa)
 •  1984: Mª Assumpta Mas i Llobet (Sabadell)
 •  1983: Florenci Serra i Muntaner (Manresa)
 •  1982: Gabriel Esteban i Alayo (Barcelona)
 •  1981: Martí Virgili i Mira (Vilanova i la Geltrú)
 •  1980: Joan Hernández (Sabadell)
 •  1979: Anna Mª Banyoles i Garcia (Barcelona)
 •  1978: Francesc Caminal i Badia (Barcelona)
 •  1977: Xavier Soler i Canela (Barcelona)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jove Cambra Internacional Modifica l'enllaç a Wikidata


Coord.: 41° 22′ 42.97″ N, 2° 6′ 53.13″ E / 41.3786028°N,2.1147583°E / 41.3786028; 2.1147583