Ràdio Arrels

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióRàdio Arrels
lang=ca
Seu de Ràdio Arrels a Perpinyà. Modifica el valor a Wikidata

LemaLa veu de Catalunya Nord Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusemissora de ràdio Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació28 maig 1981
FundadorPere Manzanares Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Persona rellevantPere Manzanares
Albert Noguer Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webradioarrels.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: radioarrels Twitter (X): RadioArrels Modifica el valor a Wikidata
Estudi de Ràdio Arrels al Casal del Conflent de Prada

Ràdio Arrels és una emissora de ràdio de Catalunya del Nord, nascuda el 1981, que emet en català.[1] La ràdio, una emanació de l'associació cultural Arrels, funciona quotidianament amb sis assalariats i uns trenta voluntaris.

Ràdio Arrels, d'ençà la seva creació, s'ha mantingut amb un estatut de ràdio associativa renunciant als recursos publicitaris. Emet únicament en llengua catalana[2] amb una programació musical que la situa al capdavant de totes les emissores dels Països Catalans pel que fa a la difusió diària de música catalana.

Història[modifica]

Ràdio Arrels va començar a emetre el 28 de maig del 1981 des d'un pis particular del barri de Sant Jaume de Perpinyà amb la voluntat de contribuir a la recuperació lingüística, cultural i nacional de Catalunya Nord.[3]

La primera autorització d'emetre és del 20 de desembre del 1983. Les respectives instàncies de regulació de la República Francesa: Haute Autorité de l'audiovisuel, C.N.C.L. i actualment el Conseil supérieur de l'audiovisuel sempre han renovat les autoritzacions. Ràdio Arrels va ésser en un primer moment una ràdio pirata i després una ràdio lliure, ara té l'estatut de ràdio local privada associativa.

El primer estudi es va instal·lar a la plaça del Puig, al nucli antic de Perpinyà. Des del juliol de 1981 fins a la tardor de 1985 l'estudi és al poble de Cànoes. A partir de 1985 els estudis es van instal·lar a la seu del Centre Cultural Català de Perpinyà, ubicat al carrer Gran de la Moneda, 13 bis. Durant l'estiu del 2003 la ràdio es va traslladar a uns nous locals del carrer dels Agustins situat al centre de Perpinyà. Aquest canvi representa un pas endavant molt important, ja que els estudis es troben en una planta baixa d'un carrer cèntric a la vista dels vianants. Són més assequibles, i funcionals pels usuaris i convidats.

Ràdio Arrels ha tingut un paper, que es pot valorar com a molt important, en la dignificació de la llengua catalana. Centenars de persones s'expressen anualment en català a la ràdio i entre elles batlles, polítics, responsables socials i econòmics, artistes i esportistes. Per tant, la funció de la ràdio és a la vegada pedagògica, informativa, formativa, divulgativa dels valors identitaris, culturals i nacionals catalans, així com de divertiment.

El 2016 el periodista Albert Noguer va substituir Pere Manzanares com a director de l'emissora.[3]

Finançament[modifica]

La primera font d'ingressos és la subvenció estatal, el Fons de Sosteniment a l'Expressió Radiofònica (fons distribuït entre les 600 ràdios associatives de l'estat francès). El Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló i el Consell General aporten contribucions significatives, així com l'Ajuntament de Perpinyà. El suport a les activitats, i també a la política de comunicació de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, la projecció de Catalunya a través de la programació general de la ràdio, han portat també la Generalitat de Catalunya a concedir-li subvencions regulars.[3]

Freqüències[modifica]

Ràdio Arrels emet a través de quatre freqüències.[3]

Referències[modifica]

  1. Roca, Enric «MAF català - Catalunya Nord» (PDF). MAF - Revista para diexistas de FM y TV, vol. III, núm. 17, desembre 1984, pàg. 17. ISSN: 0212-7156.
  2. «Ràdio Arrels de Perpinyà retransmetrà la manifestació de la Diada». El Punt Avui, 08-09-2012. [Consulta: 20 gener 2013].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Ràdio Arrels compleix 35 anys amb voluntat de renovació». Ara Comarques Gironines, 02-06-2016.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ràdio Arrels