L'Esportiu

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesL'Esportiu
Tipus periòdic
Fitxa
Llengua Català
Data de publicació 2002
director Emili Gispert
Publicat a Barcelona
Estat Espanya
Dades i xifres
Periodicitat Diari
Àrea d'operació Catalunya
Tema Esports
Editorial Comercialitzadora i Editora de la Coordinadora de Mitjans
(Grup Hermes)

Lloc web http://www.lesportiudecatalunya.cat
Modifica les dades a Wikidata

L'Esportiu,[1] conegut anteriorment com a El 9 Esportiu, és l'únic diari esportiu en català que podem trobar als quioscos de Catalunya. És al carrer des del 2 de gener del 2002,[2] i va significar la incorporació per primera vegada des de 1939 del català en la premsa diària esportiva. A més, aquest va ser un diari que va esdevenir un revulsiu quant a la llengua catalana i també una magnífica plataforma on reflectir el bon moment de l'esport català.

Evolució i etapes[modifica]

Primer es distribuïa encartat en els diaris del grup Coordinadora de Mitjans (Comit), una societat limitada que va esdevenir el primer grup de premsa en català i qui va decidir tirar endavant aquest projecte innovador. El 3 de febrer de 2003 es va començar a distribuir com a publicació independent als quioscos i llibreries, tot mantenint una petita edició que s'integrava dintre de diaris com El Punt, El 9 Nou, el Segre o el Regió 7, tots ells del grup Hermes Comunicacions. Va ser llavors quan "va fer un important pas endavant i va incloure la informació de l'esport català que no havia tingut cabuda fins llavors a l'edició única del diari, i començà a editar tres edicions territorials diferenciades. El 9 Esportiu ha buscat dia a dia l'equilibri entre la informació general, la dels grans esdeveniments, i la local".[3]

A principis de 2010, en un context d'unió dels mitjans per la crisi, també va ser inclòs dins l'Avui ja de la mà del Grup Hermes Comunicacions (que és propietària de gran part de l'editora del diari esportiu), substituint la seva redacció d'esports.

El fet d'anar encartat amb altres diaris del mateix grup de comunicació va comportar pros i contres per aquest primer diari esportiu en català: per una banda va guanyar lectors que consultaven els diaris generalistes però, per contra, va perdre la seva portada que, al cap i a la fi, era la seva cara visible en els quioscos. Tampoc va gaudir d'un espai web propi, un fet que li va dificultar situar-se com a diari esportiu independent, ja que se'l confonia amb la secció d'esports dels diaris que el portaven encartat.

El 31 de juliol del 2011 es van unificar les capçaleres dels dos principals diaris del grup Hermes Comunicacions després que El Punt adquirís el diari Avui amb la compra del 100% de les accions de la Corporació Catalana de Comunicació. Això va provocar que El 9 Esportiu deixés d'aparèixer encartat en aquests diaris i es va posar en dubte la seva continuïtat. Era evident que El 9 Esportiu corria el perill de tancar com a diari, i per twitter es van començar a mostrar les primeres mostres de suport cap als treballadors d'aquest rotatiu amb el hashtag #el9notanca.

Tot i això dues setmanes més tard, el 14 d'agost del 2011, El 9 Esportiu va començar una nova etapa apostant per renéixer com a diari independent per a competir directament amb la premsa esportiva en castellà. Així va tornar a estar disponible als quioscos, apostant per un nou disseny i una major oferta de continguts, que es van veure reflectits en les 40 pàgines a color que oferia (el doble de les que va oferir en els seus inicis). Els responsables de la publicació el van presentar com un diari "de qualitat fet i pensat en català i de referents nacionals", que volia convertir-se en "el referent del periodisme esportiu en llengua catalana". A més, cal destacar que El 9 Esportiu es pot consultar a Internet per subscripció. Així doncs, i després d'una dècada com a únic referent dels diaris esportius en català, El 9 Esportiu segueix treballant reafirmant la seva triple aposta pel periodisme esportiu, pel català i per l'economia social.

Des del 12 d'agost de 2013 també es ven juntament amb El Punt Avui cada dia, pel mateix preu. D'aquesta manera, El Punt Avui esdevenia l'únic rotatiu que oferia cada dia dos diaris: un d'informació general i un altre d'esportiu.[4] Atenent a les dues edicions que fa actualment El Punt Avui, la nacional i la de comarques gironines, El 9 també va passar a fer-ne dues, d'acord amb el mateix criteri.[4]

Aspectes tècnics[modifica]

En la nova etapa d'El 9 Esportiu el diari va apostar per una nova maqueta pensada per ressaltar les apostes informatives del dia, per facilitar la lectura en marcar-ne clarament els diferents nivells i se serveix del color per a la fotografia i la infografia, per ordenar les seccions i per classificar els diferents elements gràfics

Mencions especials rebudes[modifica]

Durant el seu primer any va rebre el Premi Joan Coromines en l'apartat d'actuació empresarial a favor de la llengua catalana que atorga la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana. Un any més tard, el 2003, va rebre el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana, concedit per laGeneralitat de Catalunya, per ser el primer diari esportiu en català, que ha contribuït a la consolidació i creixement de la presència del català en l'àmbit de l'esport. A més també ha rebut la insígnia d'or de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes. "També ha rebut el premi Josep Lluís Aznar pel suport a les 24 hores del Circuit de Catalunya i la medalla d'honor de la Unió Esportiva de Sants pel suport a la Volta Ciclista a Catalunya, i el premi a la difusió de l'esport de la Fundació Esport Català. I els periodistes d'El 9 han rebut guardons en diverses categories en les cinc edicions dels Premis de Periodisme Esportiu de la Secretaria General de l'Esport, en què destaca el del millor treball periodístic del 2007 i el de la promoció de l'esport amateur".[3]

Seccions[modifica]

El diari s'estructura a partir de sis grans seccions:

  • Opinió
  • Barça
  • Espanyol
  • Més Futbol
  • Futbol.cat
  • Més Esport

Vol apostar per un gran seguiment de l'actualitat blaugrana, tot i que sense deixar de banda el seguiment de l'altre club de la ciutat, l'Espanyol, que també gaudeix d'una secció pròpia. Aposta també per l'esport català, en totes les seves disciplines: bàsquet, natació, atletisme, motor, handbol, etc. L'opinió també va ser una de les seves grans apostes, i li dediquen diàriament quatre pàgines i la contraportada del diari.

Directors i editors[modifica]

Directors:

  • Jordi Grau
  • Pep Riera i Font
  • Emili Gispert i Negrell

Actualment l'engranatge del diari el conformen Emili Gispert i Negrell, com a director editorial; Jordi Grau (Actualitat), Toni Muñoz (Opinió, Llengua i Imatge), Ferran Espada (Web, Seleccions i Reportatges), Pep Riera (Informació de Gènere), Jordi Camps (Tancament i Serveis) com a directors de les diferents seccions i Ferran Correas (Barça, Espanyol i Més Futbol), Jordi Danés (Futbol.cat), Toni Romero, LLuís Simón i Joan Martí (Més Esport) com a directors adjunts. El 9 Esportiu ha passat a ser editat per CECM SL. El diari té la seva seu a Barcelona, al carrer Tàpies, 2 i també té una seu secundària a Girona, al c/ Santa Eugènia, 42.

Redactors i col·laboradors[modifica]

Alguns dels col·laboradors i redactors són: Xavi Torres, Pep Riera, Jordi Maluquer, Ferran Espada, Joan Beumala, Enric Matarrodona, Lluís Simon, Toni Romero, Martí Ayats, Joan Martí, Toni Brosa, Àlex Santos, Manel Rodríguez, Albert Edjogo-Owono, Frank Bayer, Jordi Basté, Jordi Prat, Anna Ballbona, Jordi Mayoral, Imma Merino i també historiadors com Josep Maria Solé i Sabaté.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]