Llista de governadors del Districte Federal de Mèxic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bandera del Districte Federal
Miguel Ángel Mancera

Aquesta és la llista de governadors del Districte Federal de Mèxic. El Cap de Govern té un mandat de sis anys que esdevé simultàniament amb el del president de la República. El Districte Federal o DF és la seu dels poders executiu, legislatiu, i judicial, i és en gran part contigua al nucli de l'extensa conurbació de Ciutat de Mèxic.

D'acord amb l'article 122 de la Constitució mexicana, «el Cap de Govern del Districte Federal serà responsable pel poder executiu i de l'administració pública al districte i estarà representada per una sola persona, elegida per sufragi universal, lliure, directe i secret.»

El títol equival a "alcalde de la Ciutat de Mèxic" o "Governador del Districte Federal" (càrrec amb el qual era conegut a principis de la Revolució Mexicana), però en realitat la posició no es correspon exactament ni amb la d'alcalde d'un municipi (president municipal) ni amb la del governador d'un estat (gobernador) tal com s'entenen en la legislació mexicana.

Durant la major part del segle xx el DF va ser administrat directament pel president de la República, qui va delegar la seva autoritat en un cap del Departament del Districte Federal nomenat, més conegut com a Regente. Aquesta imposició no democràtica era una font de ressentiment constant i sovint amarga entre els habitants de la Ciutat de Mèxic. En virtut de les reformes de l'Estat introduïdes pels presidents Carlos Salinas de Gortari i Ernesto Zedillo, el regente va ser reemplaçat pel primer Cap de Govern elegit per sufragi directe el 1997.

El 6 de juliol de 1997, amb una quota del 47,7% de vots en una carrera de vuit candidats, Cuauhtémoc Cárdenas va guanyar la primera elecció directa de Cap de Govern (aquest primer mandat va durar només tres anys, per portar el càrrec en línia amb la successió presidencial). Cárdenas, excandidat presidencial que va ser privat de la victòria en l'elecció presidencial molt renyida de 1988, va renunciar a competir a la campanya presidencial de 2000 i deixà al seu lloc a Rosario Robles, qui va servir la resta del seu mandat com la primera dona que governà la Ciutat de Mèxic.

l Cap de Govern electe per al període 2000-2006 va ser Andrés Manuel López Obrador, elegit amb el 39% del vot popular a la mateixa elecció que va veure guanyar la presidència Vicente Fox del PAN. López Obrador fou retirat temporalment del seu càrrec pel govern federal el 7 d'abril de 2005 i va ser substituït, amb caràcter provisional per un període de poc més de dues setmanes, pel seu secretari de govern Alejandro Encinas. Vegeu desaforament d'AMLO.

Governadors del Districte Federal (previs a la declaratòria formal)[modifica]

Governadors del Districte Federal[modifica]

Governadors del Departament de Mèxic (Època Centralista)[modifica]

Governadors del Districte Federal (Reinstauració)[modifica]

Ajuntament de la Ciutat de Mèxic (invasió estatunidenca)[modifica]

Governadors del Districte Federal (Reinstauració)[modifica]

Governadors del Districte Federal (Constitució mexicana de 1857)[modifica]

Governadors del Departament de Mèxic (Guerra de Reforma)[modifica]

Conservadores:

Governadors del Districte Federal (Constitució de 1857)[modifica]

Governadors del Departament de Mèxic (2n Imperi)[modifica]

Governadors del Districte Federal (Constitució de 1857, República Restaurada)[modifica]

Governadors del Districte Federal (Const. de 1857, Revolució Maderista)[modifica]

Governadors del Districte Federal (Const. de 1857, Govern de Victoriano Huerta)[modifica]

Governadors del Districte Federal (Const. de 1857, Revolució Constitucionalista)[modifica]

Governadors del Districte Federal (Const. de 1857, Govern Convencionalista)[modifica]

Governador de la Vall de México (Const. de 1857, Govern Constitucionalista)[modifica]

Governadors del Districte Federal (Constitució de 1917)[modifica]

Governador del Districte Federal (Carrancistes)[modifica]

Governador del Districte Federal (Obregonistes)[modifica]

Regent del Departament del Districte Federal[modifica]

Governador del Districte Federal (Regents)[modifica]

Caps del Departament del Districte Federal[modifica]

Caps de Govern del Districte Federal[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Gustavo Emerich, coord.. Las elecciones de la Ciudad de México, 1376-2005. México: IEDF UAM, 2005. 970-786-002-2. 
  • Hira de Gortari Rabiela, Regina Hernández Franyuti Ayala, Armando. La Ciudad de México y el Distrito Federal: Una historia compartida. México: Instituto de Investigaciones Históricas José María Mora México, 1998. 968-6173-53-6. 
  • McGogam, Gerald L.. Atlas General del Distrito Federal, Geográfico, Histórico, etc.. Talleres Gráficos de la Nación, 1930. 

Enllaços externs[modifica]