Mebaragesi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Mebaragesi (Enmebaragesi, Me-Baragesi, En-Men-Barage-Si, Enmebaragisi) fou el 22è rei de la primera dinastia de Kish a Sumer esmentat a la llista de reis sumeris, que li assigna un mític regnat de 900 anys, i és el primer d'aquesta llista del que s'han trobat dades històriques. Se l'esmenta també com Enmebagaresi però el prefix "En" correspon a un títol religiós sumeri. Governava cap al 2700 aC. Porta un nom sumeri però podria ser un semita que va adoptar un nom sumeri, perquè altres reis anteriors porten noms semites.

Kish devia exercir l'hegemonia i va combatre amb Dumuzid i Guilgameix d'Uruk. La llista diu que va ser capturat per Dumuzid d'Uruk.

Les inscripcions de Mebagaresi apareixen a la regió al sud del Diyala a l'antic temple de Khafaji a Nippur (de l'època de Jemdet Nasr).[1] La llista parla de la seva conquesta del país d'Elam el que informa de l'antiguitat del conflicte entre Sumèria i Elam i semblaria doncs que el seu poder s'estenia cap al riu Diyala i cap al sud de Sumer fins a l'Elam. A l'èpica de Gilgamesh es diu que era pare d'Aga de Kish i que va assetjar Uruk. La seva existència deixa suposar la historicitat dels successors dels que no s'han trobat proves. Shulgi de la dinastia d'Ur III, en un poema, diu que Enmebaragesi fou derrotat i capturat per Gilgamesh però a la llista la captura fou obra de Duduzi. En un altre paràgraf Gilgamesh ofereix la seva "germana" Enmenaragesi com a esposa del monstre Huwawa o Humbaba, el que fa dubtar del seu gènere.

El va succeir el seu fill Aka (Aga a la llista)

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «The Electronic Text Corpus of Sumerian Literature; ETCSLtranslation : t.2.1.3; The history of the Tummal». [Consulta: 22 abril 2008].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]