Miaplacidus

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaMiaplacidus
Dades d'observació
Constel·lació Quilla
Característiques físiques
Tipus espectral A2IV
Més informació
Codi de catàleg
Modifica dades a Wikidata
Miaplacidus a la seva constel·lació

Miaplacidus o Miaplácidus (Beta Carinae / β Car / HD 80007) és, amb magnitud aparent +1,67, la segona estrella més brillant de la constel·lació Carina, darrere de Canopus (α Carinae). El seu nom va aparèixer per primer cop a 1856 quan va ser publicat l'atles estel·lar Geography of Heavens, de Elijah Hinsdale Burritt. L'origen i significat del nom va ser un enigma durant dècades, fins que William Higgins, un expert en noms d'estrelles, va conjecturar que el nom de Miaplácidus aparentment és una combinació de l'àrab مياه Miyahara ("aigües") i del llatí Placidus ("plàcid").

Situada a 111 anys llum de distància, Miaplácidus és una estrella subgegant blanca de tipus espectral A2IV amb una temperatura efectiva (superficial) de 9.100 K. La seva lluminositat és equivalent a 210 la del Sol i el seu radi és gairebé sis vegades el solar. La seva velocitat de rotació, d'almenys 139 km / s, dóna com a resultat un període de rotació de 2,1 dies. Amb una edat de 350 milions d'anys, en el seu interior està finalitzant la fusió d'hidrogen i el nucli ha d'estar format quasi exclusivament per heli inert. En només 2,5 milions d'anys començarà la transformació de l'heli en carboni, i Miaplácidus creixerà per esdevenir una gegant vermella.

A diferència d'altres estrelles de tipus espectral A amb discs de pols al voltant, possibles llocs de formació de sistemes planetaris, en Miaplácidus no s'ha trobat evidència sobre això.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]