Millora vegetal

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El cultivar de blat Yecoro ( a la dreta) és sensible a la salinitat, les plantes resultants d'un creuament híbrid amb el cultivar W4910 (a l'esquerra) mostren una tolerància més gran a la salinitat

La millora vegetal és l'art i la ciència de canviar la genètica de les plantes en benefici de la humanitat.[1] Hi ha diverses aproximacions a la millora genètica: la més simple, consisteix a seleccionar les plantes més vigoroses amb la finalitat que actuin de parentals durant creuaments dirigits, cosa que en principi transmetrà aquest vigor a la progènie; no obstant, existeixen tècniques moleculars més avançades que ajuden a aquesta selecció, (vegeu cultivar o cultigen). El seu objectiu és el de desenvolupar varietats de major productivitat, resistència a patògens, resistència a estrès o de línies adaptadeas a condicions locals.

Història[modifica]

La millora vegetal és una disciplina de fa milers d'anys, propera a l'origen de la civilització. Actualment la practiquen agricultors i jardiners, així com els milloradors vegetals emprats per institucions del govern, universitats i indústries del sector.

La millora vegetal es va iniciar amb l'agricultura sedentària i particularment amb la domesticació de les primeres plantes agrícoles, que s'estima que va fer-se des de fa 9.000 anys.[2]

una vegada que van ser conegudes les esperiències de Gregor Mendel amb les plantes, i es va establir l'herència mendeliana, es va donar impuls a la millora vegetal científica.

Referències[modifica]

  1. Poehlman JM, Sleper DA. «Chapter 3». A: Breeding Field Crops. 4th. Iowa: Iowa State Press, 1995. 
  2. Piperno, D. R. «Starch grain and phytolith evidence for early ninth millennium B.P. maize from the Central Balsas River Valley, Mexico». PNAS, vol. 106, 13, 2009, pàg. 5019–5024. DOI: 10.1073/pnas.0812525106.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Millora vegetal