Mirra Alfassa

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaMirra Alfassa
Mirra Alfassa in June 1916.jpg
Dades biogràfiques
Naixement 21 de febrer de 1878
París
Mort 17 de novembre de 1973 (95 anys)
Pondicherry
Alma mater Académie Julian
Activitat professional
Ocupació Mística i escriptora
Modifica dades a Wikidata

Mirra Alfassa (18781973), més coneguda com "La Mare", fou la companya espiritual de Sri Aurobindo (18721950).

Els primers anys[modifica]

Mirra Alfassa, nasqué a París el 21 de febrer de 1878, filla de Maurice Alfassa, turc, i de Mathilde Ismalaun, egípcia. En un ambient familiar més aviat pragmàtic i ateu, Mirra des de molt petita va començar a tenir diverses experiències interiors.

El 13 d'octubre de 1897, a l'edat de 19 anys, contrau matrimoni amb Henri Morisset, pintor impressionista amb taller a París per la qual cosa Mirra viurà en els anys següents el món artístic i intel·lectual del París de principis de segle. El seu fill André nasqué el 23 d'agost de 1898.

El 1903 comença a col·laborar en l'edició francesa de "La Revista Còsmica" que dirigeix Max Theon, famós ocultista, al que acompanyarà a Tlemcem (Algèria) entre 1905 i 1906. Sent Alma, dona de Theon, una notable mèdium, per a Mirra una època d'experiències ocultistes així com d'explicació del seu significat.

El 1908 es divorcia d'Henri Morisset i dos anys més tard, el 1910, contrau nou matrimoni amb Paul Richard, advocat, intel·lectual i polític, amb el qual anirà a Pondicherry (Índia) l'any 1914, amb motiu de la celebració d'eleccions generals a França, a l'ésser Pondicherry capital de les colònies franceses a l'Índia i per tant districte electoral. A Pondicherry coneixerà a Sri Aurobindo, quedant-se un any en aquesta ciutat. Torna a Europa i l'any 1916 marxa cap al Japó on viurà durant quatre anys, tornant a Pondicherry definitivament el 24 d'abril del 1920.

Dins l'ashram de Pondicherry[modifica]

Quan el 1926 Sri Aurobindo es retira de la vida pública, Mirra, a la que tots comencen a conèixer com "La Mare" pren cura de l'ashram fundat per Sri Aurobindo a Pondicherry que ella acabarà d'organitzar. Durant prop de cinquanta anys continuarà al capdavant de l'ashram, dedicant-se a la cura i organització material i espiritual dels seus components. Funda l'"Escola Internacional d'Educació", infonent una nova orientació al sistema educatiu. Durant la Segona Guerra Mundial va compartir amb Sri Aurobindo el decidit suport a la causa aliada. Després de la mort de Sri Aurobindo el 1950, La Mare es féu càrrec en solitari de la direcció i organització de l'ashram fins al moment de la seva mort el 17 de novembre del 1973.

Obra escrita[modifica]

La Mare pertany més aviat a una cultura oral i en conseqüència la major part de la seva obra consisteix en recopilacions de converses mantingudes amb els seus deixebles durant la seva vida quotidiana dins l'ashram. Escapen a aquest esquema dues obres: "El Coneixement Suprem" i Prayers and Meditations ("Pregàries i Meditacions"), diari escrit per La Mare entre novembre del 1912 i octubre del 1937.

Les activitats que es desenvolupen a l'ashram sota la seva iniciativa són diverses: Imparteix classes de francès als nens al mateix temps que els hi explica els fonaments del ioga, el Ioga integral, donant lloc a una recopilació titulada "Conversations" ("Converses"). Així mateix La Mare acostumava a donar flors als deixebles, atorgant a cadascuna d'elles un significat espiritual que posteriorment ha donat lloc a la recopilació titulada "Les Flors i els seus Missatges". Destaca entre aquestes recopilacions o transcripcions "The Agenda" ("L'Agenda"), conjunt de tretze volums que recullen les converses mantingudes amb el seu deixeble Satprem.

Auroville[modifica]

Entre els projectes duts a terme per La Mare, destaca la ciutat-laboratori d'Auroville, fundada el 1968, l'experiència de la qual se segueix desenvolupant en l'actualitat.

Deixebles[modifica]

L'experiència de la relació de La Mare amb els seus deixebles ha quedat plasmada en diversos escrits, a vegades sota forma de diaris personals, entre els quals poden citar-se: "En aquest mateix terreny", biografia de Nata; "Attempt" ("Intent"), biografia del seu deixeble nord-americà Auroarindam; "The Agenda" ("L'Agenda"), ja citada, de Satprem. Aquest darrer és autor de diversos llibres relacionats amb el ioga de Sri Aurobindo i de La Mare entre els quals destaca "Sri Aurobindo or the Adventure of Consciousness" ("Sri Aurobindo o l'aventura de la consciència").

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mirra Alfassa Modifica l'enllaç a Wikidata