Missatge d'Arecibo

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Missatge d'Arecibo. Els colors van ser afegits per mostrar-ne les diferents parts. El missatge original no té informació sobre colors

El missatge d'Arecibo és un missatge de ràdio enviat a l'espai des del radiotelescopi d'Arecibo el 16 de novembre del 1974 per a commemorar la remodelació del radiotelescopi. El missatge tenia una longitud de 1.679 bits i va ser enviat en la direcció del cúmul d'estrelles de M13. Conté informació sobre la situació del sistema solar, del nostre planeta i de l'ésser humà. El missatge va ser dissenyat per Frank Drake, Carl Sagan i d'altres.

El nombre 1.679 va ser elegit perquè és el producte de dos nombres primers i, per tant, només es pot descompondre en 23 files i 73 columnes o 23 columnes i 73 files, de manera que qui el llegisca decidisca organitzar les dades en forma de quadrilàter. La informació organitzada de la primera manera no genera cap tipus d'informació coherent, però de la segona manera conté informació sobre la Terra i l'espècie humana.

Llegit d'esquerra a dreta (la imatge inclosa en aquest article està invertida respecte del missatge original), presenta els nombres de l'u al deu, els nombres atòmics de l'hidrogen, carboni, nitrogen, oxigen i fòsfor (components de l'ADN de l'Homo Sapiens Sapiens, l'espècie que envia el missatge); les fórmules dels sucres i bases en els nucleòtids de l'ADN; el nombre de nucleòtids en l'ADN i la seua estructura helicoïdal doble; la figura d'un ésser humà i la seua alçària; la població de la Terra; el nostre sistema solar; i una imatge del radiotelescopi d'Arecibo amb el seu diàmetre.

Com que el missatge trigaria 25 mil·lennis a arribar a la seua destinació (i la resposta 25 més), el missatge d'Arecibo va ser més una demostració dels aconseguiments tecnològics humans que no pas un intent real d'establir conversa amb extraterrestres.

Explicació[modifica]

Nombres[modifica]

La primera "línia" del missatge té els nombres de l'1 al 10 escrits en format binari.

Àdhuc coneixent el format, la codificació dels nombres és una mica enganyosa. Per llegir els sis primers dígits, ignoreu la fila inferior i llegiu com tres bits de dalt a baix. Per als dígits 8, 9 i 10, la lectura és una mica diferent, ja que tenen una columna addicional a la dreta de cadascun (a l'esquerra en la fotografia real, ja que el missatge està invertit), un mètode bastant enginyós, ja que col·loca un u en la posició de la dreta per a indicar la trama, i la resta, la col·loca igual com si es tractara del 0, l'1 i el 2.

Components de l'ADN[modifica]

Els nombres 1, 6, 7, 8 i 15 representen hidrogen (H), carboni (C), nitrogen (N), oxigen (O) i fòsfor (P), respectivament. Aquests són els components de l'ADN.

Nucleòtids[modifica]

Després d'ensenyar els àtoms de què és compost l'ADN, es mostra en quines proporcions es troben en els diferents nucleòtids. En la imatge, estan explicats els elements que constitueixen aquesta part del missatge. El fet que en el missatge hi haja repetits alguns d'aquests elements es deu a la formació en escala formada per sucres, fosfats i quatre bases nucleotídiques anomenades adenina (A), timina (T), citosina (C) i guanina (G). Carl Sagan va ser sempre un convençut que aquesta mateixa química, en les seues infinites formes d'ordenament, devia omplir les estrelles de vida.

Hèlix doble[modifica]

Hèlix doble de l'ADN (la barra vertical representa el nombre de nucleòtids). (Setena línia)

Humanitat[modifica]

L'element del centre representa l'ésser humà. L'element de l'esquerra, la seua alçària mitjana: 1.764 mm. Açò correspon al 14 (escrit de manera horitzontal) multiplicat per l'única mesura de longitud que apareix en el missatge, que no és ni més ni menys que la seua longitud d'ona (126 mm). L'element de la dreta representa la mida de la població humana codificada en 32 bits: 4.292.853.750. (Huitena línia).

Planetes[modifica]

El sistema solar: el Sol, Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà, Neptú i també Plutó.

La Terra apareix desalineada per tal de mostrar d'on va venir el missatge. (Novena línia).

Telescopi[modifica]

L'última part representa el radiotelescopi d'Arecibo amb el seu diàmetre (2.430 multiplicat amb la longitud d'ona dóna com a resultat 306,18 m). (Desena línia).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Missatge d'Arecibo Modifica l'enllaç a Wikidata