Nebulosa del Pelicà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula objecte astronòmicNebulosa del Pelicà
Tipusregió HII Modifica el valor a Wikidata
Descobert perMax Wolf Modifica el valor a Wikidata
Constel·lacióCigne Modifica el valor a Wikidata
ÈpocaJ2000.0 Modifica el valor a Wikidata
Característiques físiques i astromètriques
Distància de la Terra1.960 a. ll.
580 pc [1] Modifica el valor a Wikidata
Magnitud aparent (V)8 (banda V) Modifica el valor a Wikidata
Ascensió recta (α)20h 51m 0s[2] Modifica el valor a Wikidata
Declinació (δ)44° 22' 1.2''[2] Modifica el valor a Wikidata
Part deNGC 7000 Modifica el valor a Wikidata
Catàlegs astronòmics

La nebulosa del Pelicà o IC 5067 és una nebulosa d'emissió en la constel·lació de Cigne, situada prop de Deneb (α Cygni), i separada de la nebulosa de major grandària NGC 7000 per una regió fosca. La zona fosca es denomina El Golf de Mèxic, ja que en algunes plaques astronòmiques de fa molts anys s'assemblava a aquesta regió de la Terra. Ambdues nebuloses, IC 5070 i NGC 7000, formen part de la mateixa regió H II. Dins de la nebulosa del Pelicà, núvols de pols fosca també ajuden a definir l'ull i el llarg pic, mentre un front brillant de gas ionitzat suggereix la silueta del cap i del coll. La nebulosa situada en el que físicament seria la part posterior del coll és la que realment es denomina IC 5070 però és més coneguda com "El clatell".

Aquesta nebulosa ha estat molt estudiada perquè barreja formació estel·lar i núvols de gas en desenvolupament. La llum d'estels joves escalfa lentament el fred gas produint un front d'ionització que avança cap a l'exterior. Zones especialment denses de gas fred encara són visibles amb telescopis relativament modests i fins i tot amb prismàtics però es necessita d'un cel lliure de contaminació lumínica per apreciar els seus extensos contorns.

Referències[modifica]

  1. Afirmat a: Interstellar extinction in the vicinity of the North America and Pelican nebulae. II. Autor: Kazimieras Černis. Pàgina: 171–213. Data de publicació: 1993.
  2. 2,0 2,1 Afirmat a: SIMBAD.

Enllaços externs[modifica]