Vés al contingut

Esquirol llistat cua-roig

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Neotamias ruficaudus)
Infotaula d'ésser viuEsquirol llistat cua-roig
Neotamias ruficaudus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN42577 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaSciuridae
TribuMarmotini
GènereNeotamias
EspècieNeotamias ruficaudus Modifica el valor a Wikidata
(Howell, 1920)
Nomenclatura
Sinònims
Tamias ruficaudus
ProtònimEutamias ruficaudus Modifica el valor a Wikidata
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata

L'esquirol llistat cua-roig (Neotamias ruficaudus) és una espècie de rosegador de la família dels esciúrids.[1] Es troba a Alberta i la Colúmbia Britànica al Canadà, i als estats de Montana i Washington als Estats Units.[2]

Descripció

[modifica]

L'esquirol squirol llistat cua-roig és una espècie gran amb una longitud total d'aproximadament 23 0mm incloent una cua espessa de 105 mm. La massa varia d'aproximadament d'uns 54 g a la primavera i 60 g a la tardor. Les femelles són lleugerament més grans que els mascles. El cap és clapejat gris-marró amb ratlles fosques a dalt, a través i sota l'ull. El cos és bàsicament taronja-marró amb cinc ratlles negroses separades per les quatre gris pàl·lid, vermellós o els de color crema. A les espatlles, costats, grupa i els flancs són clars o beix. Les parts inferiors són de color blanc crema impregnada de color rosat. La part superior de la cua és de color negre impregnada de color rosat i la part inferior és de punta vermellós amb color rosat. A l'hivern el color de l'animal és més gris i menys comú.[3]

Referències

[modifica]
  1. Wilson, Don E. (ed.); Reeder, DeeAnn M. (ed). Mammal Species of the World (en anglès). 3a edició. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005, p. 816. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  2. Linzey, A. V.; Hammerson, G.. «Neotamias ruficaudus» (en anglès). Llista Vermella de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). [Consulta: 11 novembre 2015].
  3. Best, Troy L. «Tamias ruficaudus». Mammalian Species, vol. 452, 1993, pàg. 1-7. DOI: 10.2307/3504175. JSTOR: 3504175.