Esquirol terrestre de Barbaria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEsquirol terrestre de Barbaria
Atlantoxerus getulus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN2358 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaSciuridae
TribuXerini
GènereAtlantoxerus
EspècieAtlantoxerus getulus Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
ProtònimSciurus getulus Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

L'esquirol terrestre de Barbaria[1] (Atlantoxerus getulus), també conegut com a esquirol africà[2] o esquirol mediterrani[3] (tot i que el seu àmbit de distribució no toca al mar Mediterrani), és una espècie de rosegador esciüromorf de la família dels esciúrids.

Descripció[modifica]

Es tracta d'un esquirol terrestre que té el cos i la cua recorreguts longitudinalment per quatre bandes negres i dues de blanques. El pèl és llarg i dens i amb bandes longitudinals de colors marró i marró fosc, el cap de color marró vermellós i relativament gran respecte a la resta del cos, i les orelles petites gairebé inexistents. Són animals gregaris que formen colònies on aparentment existeix una estructura social definida.

Ecologia[modifica]

Nadiu de l'extrem nord-oest d'Àfrica: el Marroc i gran i mig Atles, des del sud d'Agadir fins al nord del Sàhara i nord-oest d'Algèria.[4] A les Canàries fou introduït a l'illa de Fuerteventura al voltant de 1965,[4] i se n'ha capturat ocasionalment exemplars a Gran Canària i Lanzarote, tot i que no és clar que s'hi hagi establert.[2]

Hàbitat[modifica]

Espècie més abundant en àrees amb zones refugis, (pedreres, parets de pedres, etc. A l'illa de Fuerteventura és una espècie exòtica invasora i perniciosa en les Illes Canàries. L'espècie és considerada espècie cinegètica a Fuerteventura i Gran Canària.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esquirol terrestre de Barbaria
  1. «BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO. Suplement en llengua catalana al núm. 298» (PDF), 12-12-2011. [Consulta: 27 abril 2013].
  2. 2,0 2,1 «Atlantoxerus getulus (Linnaeus, 1758)» (PDF). [Consulta: 27 abril 2013].
  3. «Núm. 406 del DOGV» (PDF), 18-07-1986. [Consulta: 27 abril 2013].
  4. 4,0 4,1 Aulagnier, S. Atlantoxerus getulus. UICN 2008. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN, edició 2008, consultada el 6 gener 2009.