Oli de llinosa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Llavors de lli

L'oli de llavors de lli, també conegut com a oli de llinosa o oli de lli, és un oli de color clar a groguenc que s'obté de les llavors del lli (Linum usitatissimum). Aquest oli s'obté per pressió en fred, de vegades seguida d'una extracció amb solvents.

L'oli de llinosa és un oli assecant quan per polimerització es fa un sòlid. La reacció és exotèrmica i els draps que s'hi suquen poden tenir una combustió espontània. Per les seves propietats similars a un polímer aquest oli es fa servir sol o barrejat amb altres olis, resines i solvents com impregnador i vernís en acabats de fusteria, com pigment en pintura a l'oli i plastificant i enduridor en maselles i en la manufactura de linòleum. L'ús d'oli de llinosa ha davallat amb l'ús de resines artificials alquídiques, que resisteixen l'engroguiment.[1] L'oli de llinosa, és ric en àcids grassos de les sèries Omega 3, Omega 6, i Omega 9.

És un oli comestible però a causa del seu gust i olor forts és un constituent menor de la nutrició humana, tanmateix es ven com a suplement nutricional.

Aspectes químics[modifica | modifica el codi]

L'oli de llavors de lli és una barreja de diversos triglicèrids que difereixen en termes dels seus constituents d'àcids grassos que són dels següents tipus:

Es poden diferenciar bàsicament l'oli obtingut en fred, de més gran qualitat, de l'obtingut amb ajut de temperatura. La qualitat varia de diversos factors, entre ells el contingut de mucílags.[3]

Pel fet de tenir un alt contingut d'èsters di- i triinsaturats, l'oli de lli és particularment susceptible a les reaccions de polimerització quan s'exposa a l'oxigen de l'aire. Aquesta polimerització és un assecament i fa rígid el material. En determinades circumstàncies hi ha risc d'incendi, i per això s'han de mantenir els productes basats en aquest oli preservats de l'aire.

Triglicèrids representatius que es troben en l'oli de llinassa.

Usos[modifica | modifica el codi]

Moltes aplicacions es basen en les seves propietats assecants. Aquest oli s'usa a més a més a la indústria cosmètica, en la fabricació del linòleum i en la dilució per a pintura de teles. La qualitat d'aquest varia tant amb la qualitat de la matèria primera emprada com amb els processos de premsat utilitzats per a la seva extracció. Els assecants emprats primordialment en activitats artístiques són: el de llinosa, cascall i de nous; tots ells amb característiques a l'assecament i ús particulars. Com una variació d'aquest oli es troba l'oli negre, la descoberta del qual s'atribueix a Jan Van Eyck.[4] Es produeix coent l'oli de llinosa amb carbonat de plom a un 10 per cent i grans d'all com a catalitzador. S'obté un oli espès que es filtra quan es decanta el carbonat de plom que apareix com a gris plomís. Aquest oli negre es pot descolorir i convertir en ros batent-ho amb aigua oxigenada.

Com suplement alimentari té el major contingut d'omega-3 entre tots els olis vegetals,[5] que pot ser beneficiós per a reduir la inflamació per arterioesclerosi,[6] prevenció de malalties cardíaques i arrítmia,[7] desenvolupament normal dels infants[8] Alguns estudis suggereixen que no redueix pas el risc d'atac cardíac o de càncer,[9] mentre que la majoria suggereixen el contrari[10]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Jones, Frank N. «Alkyd Resins». Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2003. DOI: 10.1002/14356007.a01_409.
 2. A. G. Vereshagin and G. V. Novitskaya (1965) The triglyceride composition of linseed oil. Journal of the American Oil Chemists' Society 42, 970-974. «PDF».
 3. Ricky W. Fedeniuk, Costas G. Biliaderis. 1994. Composition and physicochemical properties of linseed (Linum usitatissimum L.) mucilage. Journal of Agricultural and Food Chemistry 42 (2): 240-247.'
 4. Pijoan, J. (1966) P.58
 5. Muir, Alister D. (2003). Flax, The genus Linum, p.298. Taylor & Francis Ltd. ISBN 0-415-30807-0.
 6. Diane H. Morris. «Flax Reduces Inflammation Leading to Atherosclerosis» (PDF). New Flax Facts. Flax Council of Canada.
 7. Diane H. Morris. «ALA and Other Omega-3 Fats May Protect Against Arrhythmia» (PDF). New Flax Facts. Flax Council of Canada.
 8. Diane H. Morris. «Omega-3 Fats Are Essential For Infants» (PDF). New Flax Facts. Flax Council of Canada.
 9. Nigel Hawkes. «The benefits of fish and linseed oils as elixir of life are another health myth». Times Online, 24 març 2006 [Consulta: 24 gener 2008].
 10. Don't Be Fooled by the Omega 3 Scam http://glowing-health.com/poisons/omega3-scam.html

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Pijoan, J.. Historia del Arte-3. Barcelona, Salvat Editores, 1966.