Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera
Imatge satèl·lit de l’arxipèlag de Cabrera.
Imatge satèl·lit de l’arxipèlag de Cabrera.
Nivell de protecció: Parc nacional
País: Illes Balears
Localització: Al sud de l’illa de Mallorca
Coordenades: 39° 09′ N, 2° 57′ E / 39.150°N,2.950°E / 39.150; 2.950Coord.: 39° 09′ N, 2° 57′ E / 39.150°N,2.950°E / 39.150; 2.950
Superfície: 10.021 hectàrees (8.703 marítimes i 1.318 terrestres)
Data de creació: 29 d'abril de 1991
Administració: Govern de les Illes Balears
Modifica dades a Wikidata

El Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera protegeix l’arxipèlag de Cabrera i els fons marins que l’envolten.

La protecció de l’arxipèlag fou un llarg procés ple d’entrebancs a causa de l’ús com a camp de maniobres militars per part de l’exèrcit espanyol entre 1973 i 1986. L’any 1988, el Parlament de les Illes Balears aprovà, per unanimitat, una proposició de llei elevada a les Corts Espanyoles, de creació del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’arxipèlag de Cabrera, però les Corts no l’aprovaren fins al 29 d’abril de 1991, mitjançant la Llei 14/1991.[1]

El Parc, a més de per la llei, es regeix pel pla rector d’ús i gestió del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, per al període 2006-2012.[2] aprovat mitjançant el Decret 58/2006 d’1 de juliol, pel Consell de Govern de les Illes Balears.

El seu àmbit està inclòs dins xarxa de Zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i és Lloc d'Importància Comunitària (LIC), essent per tant integrant de la Xarxa Natura 2000. Així mateix està integrat en la xarxa de Zones d’Especial Protecció d’Importància per la Mediterrània (ZEPIM) del Protocol d'àrees marines protegides del Conveni de Barcelona des de l’any 2003.

L’arxipèlag ha conservat poc alterats un conjunt d'ecosistemes i valors naturals de gran importància ecològica, com són els seus fons marins, els illots, la garriga, un important conjunt d’endemismes i una magnífica presència d’aus marines.

Així mateix disposa d’importants elements patrimonials com són el Castell de Cabrera, que és Bé d’Interès Cultural i un important conjunt de jaciments arqueològics terrestres i, sobretot, subaquàtics.

Malgrat la seva distància física, la zona terrestre del parc pertany al municipi de Palma, la seva superfície total és de 10.021 hectàrees, de les quals 8.703 són marítimes i 1.318 terrestres, la seva cota màxima és de 172 sobre el nivell de la mar i la mínima de menys 118 metres sota el nivell de la mar. Els terrenys del Parc són de propietat estatal i es mantenen usos militars limitats.

L'arxipèlag de Cabrera, juntament amb les aigües i els fons marins que l'envolten, constitueixen un dels espais naturals millor conservats de la Mediterrània, plens de vida, tant marina com terrestre. El nombre de mamífers presents a la Cabrera no és massa elevat i abunden sobretot els introduïts per l'home; el conill, que va ser un malson per als antics cultivadors de l'illa. Per combatre-ho es va introduir a la geneta. Són abundants també la rata negra, el ratolí, el gat cimarrón i l'eriçó clar, a més de tres espècies de ratpenats autòctons. Entre els rèptils, destaquen de forma especial les poblacions de sargantana balear (Podarcis lilfordi), endemisme illenc.

Només en l'Arxipèlag de Cabrera es donen 11 subespècies que es distingeixen per petites variacions en la forma i color. Són de talla més aviat modesta, 15 centímetres de cap a cua, de colors blaus i verds, gairebé negre. El 80% de la població d'aquest rèptil endèmic de les Balears es troba en l'Arxipèlag de Cabrera i gairebé cada illa té la seva pròpia subespècie, que han anat evolucionant de manera diferent a causa del aïllament genètic a què han estat sotmeses des de fa 6.000 anys. La llista de rèptils es completa amb l'abundant dragó i l'escàs "dragonet". Els amfibis són els grans absents del nostre Arxipèlag, hagut de sobretot a la falta d'acumulacions d'aigua, un bé bastant escàs a les illes.

Des del punt de vista faunístic, el més important de la riquesa biològica de Cabrera, entre moltes altres coses, és l'abundància i varietat d'aus que viuen o passen per les illes i que s'incrementa en època de migració, ja que milers d'aus utilitzen l'Arxipèlag com a zona de descans. Això ha fet possible la seva declaració com a ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus). Per a moltes d'aquestes aus i rapinyaires, de les quals algunes es troben en perill d'extinció, el parc natural representa una àrea tranquil·la, idònia per a la nidificació. Formen colònies en l'Arxipèlag, espècies com el gavià argentat, la gavina corsa, la baldriga cendrosa, la nostra entranyable baldriga balear, el corb marí i el escateret. No obstant això, les aus més emblemàtiques són les rapinyaires. Entre elles destaquen el xoriguer comú, el falcó pelegrí, el falcó d'Eleonor, que no viu permanentment a l'illa, però que torna cada any, per nidificar en els penya-segats.

Itineraris[modifica]

 • [3]El far de l'Enciola: L’excursió al far de l’Enciola és, malgrat la dificultat que suposa superar els accentuats desnivells, molt gratificant. La primera ascensió és de s’Espalmador fins al coll Roig, on la garriga es va fent més atapeïda. Dalt del coll hi ha un pinaret. Una vegada hem travessat el coll, ens sorprèn un paisatge molt més àrid i inhòspit. Arribats al far la vista sobre la mar i el sud de Cabrera es perd en l’horitzó.
 • Na Picamosques: Es tracta de l’ascensió al punt més alt de l’illa de Cabrera (172 m) des del qual tindrem unes espectaculars vistes del port, el cap de Llebeig i el far de l’Enciola.
 • La serra des canal de ses Figueres: Es tracta d’un itinerari circular per una zona d’alçada considerable,des d’on podrem gaudir d’una meravellosa vista panoràmica de la part sud i est de l’arxipèlag, que inclou la badia principal, el far de l’Enciola, els Estells, el codolar de l’Imperial i la Miranda o Bellamirada, entre d’altres. Permetrà fer-nos una idea de les dimensions de l’illa, ja que tot el temps veurem les dues bandes del camí.
 • El Castell: Aquesta excursió, curta però amb una rosta pujada, és la més freqüentada pels visitants que arriben a Cabrera. De dalt del castell, en els dies més clars, es pot veure tota la serra de Tramuntana des desa Dragonera fins al puig Tomir i les muntanyes d’Artà.Des del moll principal iniciem la ruta pel camí que duu a sa Platgeta.Passats uns 50 metres, ens hem de desviar cap a l’esquerra, per una àmplia pista que ens conduirà sense pèrdua al castell.
 • El fons marí del port de Cabrera: Itinerari guiat:Per fer aquesta excursió submarina vos heu de dirigir al Servei d’Interpretació del parc, al port principal, perquè només es pot fer els mesos estivals i amb grups reduïts, per motius de seguretat i del material de què el Servei disposa.Durada aproximada: 1,5 hores És imprescindible saber nedar i tenir algunes nocions de bussejar amb màscara i tub. Els infants sempre han d’anar acompanyats d’un adult.
 • Ses Sitges: Per poder fer aquesta excursió cal dirigir-se a l'oficina d'informació del port de Cabrera per sol·licitar el servei de guies i per informar-se dels horaris, que poden variar segons l'època de l' any i la disponibilitat de guies. Aquesta excursió ens permet creuar una de les zones menys visitades de Cabrera. Es tracta d'un recorregut circular que surt del porti voreja la badia de Santa Maria, una de les reserves marines més importants del parc, passant per una zona forestal, en la qual podrem conèixer els diferents usos tradicionals que s'han dut a terme a l'illa al llarg de la seva història, alhora que gaudirem d'un paisatge acollidor i silenciós.
 • La Miranda:La pujada a la Miranda o na Bellamirada és una de les excursions clàssiques de Cabrera. Després de la forta pujada, un cop superades les cases de sa Font o de can Feliu, arribarem a una de les millors talaies de l’illa. El seu nom fa referència a les àmplies i belles vistes sobre el port, el nord i el llevant de Cabrera.Aquest itinerari s’inicia al port de Cabrera. Arribats a sa Platgeta seguirem la pista que trobarem darrere i que ens condueix a l’interior de l’illa.
 • El museu,el jardí i els monuments als francesos: Es tracta d’un recorregut pel passat i les formes de vida tradicionals vigents, en alguns casos fins ben entrat el segle xx. Passarem per sementers abandonats, el monument als presoners francesos, el jardí botànic, el celler, avui adaptat per acollir el museu etnogràfic, les cases i l’hort de can Feliu.
 • Visita arqueològica: L’àrea arqueològica on estan localitzats els tres punts d’interès (enterraments bizantins, dipòsits de salaó de peix i les estructures del campament dels soldats francesos) rep el nom de pla de ses Figueres. Té una extensió aproximada de 10 hectàrees i ocupa la zona de sa Platgeta, cas Pagès i l’estació meteorològica. Per arribar-hi hem de seguir la pista que surt des del port i voreja tota la badia. És un trajecte curt que podem fer en devers 15 minuts.

Biodiversitat[modifica]

A poc menys d’una hora de navegació des de Mallorca, l’Arxipèlag de Cabrera constitueix el millor exponent dels ecosistemes insulars no alterats de la Mediterrània espanyola. Des de 1991, el Parc  Nacional Marítim Terrestre empara tota la riquesa natural d’aquest conjunt d’illes i illots calcaris: importants colònies d’aus marines, espècies endèmiques i un dels fons marins més ben conservats del nostre litoral.Al parc hi predominen els arbustos llenyosos de fulla coriàcia i petita, que formen la garriga, un matoll perfectament adaptat als rigors del clima mediterrani. Hi ha diversos endemismes: astràgal de les Balears (Astragalus balearicus), raspeta (Rubia angustifolia ssp. cespitosa), tragamosques (Dracunculus muscivorum), hipericó balear (Hypericum balearicum), etc. Constitueix un important punt d’escala en la ruta migratòria de més de 150 espècies d’aus, tant en el pas primaveral com en el de tardor. Són veïnes de les illes des de la gavina corsa (Larus audouini) fins al falcó de la reina (Falco eleonorae). Els fons marins també representen una part molt important del parc, amb més de dues-centes espècies de peixos i nombrosos invertebrats endèmics.[modifica]
 • Posidònia oceànica.
 • Falcó Eleonor. És un falcó de grandària mitjana, considerat un subgènere Hypotriorchis. El falcó d’Eleonora porta el nom d’Eleonor de Arborea, Reina i heroïna nacional de Sardenya, que va concedir per primera vegada en la historia la protecció de nius d’ocells contra caçadors il·legals en 1392 sota la jurisdicció de la Carta de Logu. El nom de gènere falcó és de la falç llatina tardana, falcis, una falç, que es refereix a les arpes de l’au. Hi ha dues tipologies de color: la tipologia fosca adult és de color marró fosc, amb coberteres negres sota l'ala. La tipologia lleugera es pareix més a un falcó hobby (Falcó subbuteo) eurasiàtic juvenil, però té les parts inferiors beis i també mostra el contrast entre les coberteres inferiors negres i la base més clara de les plomes de vol. La cridada és un típic falk kek-kek-kek. El falcó s'alimenta d'insectes grans, com les libèl·lules, que es transfereixen de les urpes al bec i es mengen durant el vol. També s'ha observat recentment la captura i empresonament d'aus petites, llevant-los les plomes de vol i alimentant, algunes vegades dies després, les seves cries. Això és únic entre aquests tipus d'espècies d'aus. Ocasionalment s'ha observat que s'alimenten de ratpenats.
 • Falcó Marí. Aquest falcó de mida i aspecte estilitzat es caracteritza per presentar diverses fases de plomatge que res tenen a veure amb el sexe, ja que mascles i femelles es diferencien, a més de per la seva mida -Les femelles són grans-, per tenir la cera del bec, així com l'anell ocular de diferent color. Els exemplars adults de plomatge més clar s'assemblen, en certa mesura, a un Falcó mostatxut que tingues les parts inferiors de color canyella, les zones superiors i la coronela són de colors marró fosc..
 • L'astràgal: És una de les plantes més singular genuïnes de la flora balear. És un component fonamental de les comunitats de coixinets espinosos, típics del litoral de Mallorca, Menorca i Cabrera, i una de les associacions més importants de les Balears.La forma de coixinet que els caracteritza és una adaptació de la sequedat i al fort vent que es dóna de les zones en què prosperen.A cabrera no és especialment abundant, i s'associa a altres espècies de coixinets també presents com Dorycnium pentaphyllun ssp.fulgurams.
 • Gavina corsa. És una gavina de mida mitjana, esvelta, el que es veu accentuat pel suau perfil del seu front. De la seva coloració, el més característic és el bec, de color vermell coral amb l'extrem de color negre, tacat de groc a la punta. El plomatge és gris platejat, fonent-se gradualment amb el blanc del cap i del ventre. En les ales destaquen les primàries negres, clapejades de blanc en els seus extrems. Les potes són fosques. És endèmica de la Mediterrània, ocupant des d' Espanya fins a Grècia, Turquia, i Líban. El 90% de la població mundial nidificant és espanyola, utilitzant principalment illes (Grosa, Chafarinas, Columbretes, Alborán i Balears), fora de la colònia més nombrosa, la situada al Delta de l'Ebre. A l'hivern es reparteix per totes les costes mediterrànies , traient el cap a l'Atlàntic pel litoral nord-africà. Encara que està especialitzada en pescar de nit petits peixos que neden en superfície, últimament s'ha constatat que pateix una gran dependència de les activitats pesqueres, aprofitant els descarts dels vaixells d'arrossegament llevantins.
 • La baldriga balear (Puffinus mauretanicus), també coneguda com baldritja o virot petit, és un au marina endèmica de les Illes Balears . La seva àrea de nidificació està establerta a les Balears, però després de l'època de cria podem veure-la també a l'Atlàntic. Amb al voltant de 35 cm de longitud, una envergadura de 85-90cm, cap petit i un bec allargat de color gris, la baldriga balear s'alimenta de peixos i calamars que aconsegueix bussejant. Lamentablement, i pel fet que es tracta d'una espècie longeva la qual compta amb una taxa de reproducció baixa i una població reduïda i localitzada, aquesta espècie és molt sensible a la mortalitat donada per causes no naturals. Entre els p
 • DISTRIBUCIÓ I HÀBITAT El Corb Marí Emplomallat es distribueix al llarg de tota la costa atlàntica des de la península de Kola fins al Marroc. També arriba a les costes d’alguns països del mar Mediterrani i del mar Negre. Les majors colònies de cria es concentren al nord de les illes Britàniques. Es troba especialment lligat a hàbitats marins i costaners, com illots rocosos i penya-segats, i no s’endinsa terra endins, a diferència del corb marí gros. BIOLOGIA Descripció El corb marí emplomallat és més petit i esvelt que el corb marí gros. Pot arribar a mesurar entre 65-80 cm de longitud i entre 90 i 105 cm d’envergadura alar. Els individus més grans poden arribar a pesar una mica més de 2 kg. El seu plomatge és fosc, negre i amb brillantors verdes que s’accentuen en èpoques d’aparellament. Un tret característic per identificar-lo, que apareix només en èpoques d’aparellament tant en mascles com en femelles, són les plomes aixecades que tenen al cap, d’aquí ve el seu nom. Té els ulls de color verd maragda. El bec és negre amb la comissura groga, i corbat a la punta. Les potes també són negres encara que en alguns individus poden ser més clares (de color marró groguenc). En els exemplars joves, el plomatge varia, ja que pot ser més pàl·lid a la part superior i inclús blanquinós al pit. Hi ha un mínim dimorfisme sexual, ja que els mascles són una mica més grossos i robustos que les femelles. Alimentació L’alimentació del corb marí emplomallat està basada en peixos de mida petita, encara que també poden menjar crustacis. Reproducció Sempre nidifiquen a les mateixes zones, on formen colònies estables. Disposen els nius en penya-segats rocosos. Els construeixen amb branques, algues, herbes i plomes. A cada posta ponen, normalment, tres ous, de color blau pàl·lid, que incuben tant el mascle com la femella durant uns 30 dies. Els polls es nodreixen de l’aliment que regurgiten els seus pares. Aproximadament al cap de 50 dies de vida, els polls abandonen el niu. Arriben a la maduresa sexual als 4 anys d’edat. Comportament Els corbs marins emplomallats són una espècie sedentària, encara que els joves i algunes poblacions concretes poden fer petites migracions. Les poblacions de més al nord fan moviments de més gran abast que les del Mediterrani. Quan migren, volen en estols en formacions de “V” i el seu vol és lleuger, baten les ales contínuament i no hi intercalen planades. És habitual veure’ls a fora de l’aigua amb les ales esteses, ja que el seu plomatge és permeable i necessiten assecar-lo al sol. Són animals molt gregaris i per nidificar, formen colònies bastant grans. AMENACES A Europa s’estima que hi ha entre 87.000-96.000 parelles reproductores. Antigament, el corb marí emplomallat es caçava i se’n recol·lectaven els ous, però a partir de la dècada dels anys vuitanta del segle passat, van cessar aquestes activitats i la població va començar a recuperar-se. Darrerament, l’espècie ha tornat a experimentar un declivi acusat. Les principals causes són la mort accidental en arts de pesca, el vessament d’hidrocarburs, la sobrepesca dels peixos presa i les molèsties causades per embarcacions d’oci a les seves àrees de cria i d’alimentació.[4]
 • SALAMANQUESA ROSADA: El Salamanquesa rosada (Hemidactylus turcicus) és un rèptil que desperta simpatia pel seu aire  juvenil i fantasiós. La seva distribució és àmplia: abasta gran part dels països circunmediterránis i nombroses illes, països balcànics, Turquia, Orient Mitja, Índia i el Pakistan; també es troben a l'Àfrica occidental fins al nord de Kenya. A més, s'ha introduït en part dels EUA, Mèxic i Cuba. A la península ibèrica es distribueix per tot el litoral mediterrani, atlàntic andalús i sud de Portugal, inclosos algunes illes i illots murcians (Baró, Perdiguera, Cérvol) i Alacantins (Nova Tabarca). També present a l'arxipèlag Balear (Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera, Cabrera i nombroses illes i illots adjacents) i introduït a Canàries (entorns urbans de Las Palmas i Santa Creu de Tenerife). La Salamanquesa rosada és, en general, de menor grandària que la Salamanquesa rosada Comú (Tarentola mauritanica), podent arribar als 50 mm. El seu aspecte general és menys berrugós i més transparent. Encara que presenta el morro arrodonit. Els ulls es disposen més junts, amb la pupil·la vertical. El ventre apareix de color blanquinós i la cua, si no està regenerada, presenta alternativament franges fosques i clares. Viu en àrees costaneres càlides, en parets de pedra seca, pedreres i afloraments rocosos. Atès que és una espècie freqüentment associada a estructures humanitzades, com a factors d'amenaça poden considerar-se els incendis, les infraestructures turístiques costaneres i la proliferació del senglar en les últimes dècades.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera Modifica l'enllaç a Wikidata