Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera
Imatge satèl·lit de l’arxipèlag de Cabrera.
Imatge satèl·lit de l’arxipèlag de Cabrera.
Nivell de protecció: Parc nacional
País: Illes Balears
Localització: Al sud de l’illa de Mallorca
Coordenades: 39° 09′ N, 2° 57′ E / 39.150°N,2.950°E / 39.150; 2.950Coord.: 39° 09′ N, 2° 57′ E / 39.150°N,2.950°E / 39.150; 2.950
Superfície: 10.021 hectàrees (8.703 marítimes i 1.318 terrestres)
Data de creació: 29 d'abril de 1991
Administració: Govern de les Illes Balears
Modifica dades a Wikidata

El Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera protegeix l’arxipèlag de Cabrera i els fons marins que l’envolten.

La protecció de l’arxipèlag fou un llarg procés ple d’entrebancs a causa de l’ús com a camp de maniobres militars per part de l’exèrcit espanyol entre 1973 i 1986. L’any 1988, el Parlament de les Illes Balears aprovà, per unanimitat, una proposició de llei elevada a les Corts Espanyoles, de creació del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’arxipèlag de Cabrera, però les Corts no l’aprovaren fins al 29 d’abril de 1991, mitjançant la Llei 14/1991.[1]

El Parc, a més de per la llei, es regeix pel pla rector d’ús i gestió del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, per al període 2006-2012.[2] aprovat mitjançant el Decret 58/2006 d’1 de juliol, pel Consell de Govern de les Illes Balears.

El seu àmbit està inclòs dins xarxa de Zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i és Lloc d'Importància Comunitària (LIC), essent per tant integrant de la Xarxa Natura 2000. Així mateix està integrat en la xarxa de Zones d’Especial Protecció d’Importància per la Mediterrània (ZEPIM) del Protocol d'àrees marines protegides del Conveni de Barcelona des de l’any 2003.

L’arxipèlag ha conservat poc alterats un conjunt d'ecosistemes i valors naturals de gran importància ecològica, com són els seus fons marins, els illots, la garriga, un important conjunt d’endemismes i una magnífica presència d’aus marines.

Així mateix disposa d’importants elements patrimonials com són el Castell de Cabrera, que és Bé d’Interès Cultural i un important conjunt de jaciments arqueològics terrestres i, sobretot, subaquàtics.

Malgrat la seva distància física, la zona terrestre del parc pertany al municipi de Palma, la seva superfície total és de 10.021 hectàrees, de les quals 8.703 són marítimes i 1.318 terrestres, la seva cota màxima és de 172 sobre el nivell de la mar i la mínima de menys 118 metres sota el nivell de la mar. Els terrenys del Parc són de propietat estatal i es mantenen usos militars limitats.

Itineraris[modifica]

  • [3]El far de l'Enciola: L’excursió al far de l’Enciola és, malgrat la dificultat que suposa superar els accentuats desnivells, molt gratificant. La primera ascensió és de s’Espalmador fins al coll Roig, on la garriga es va fent més atapeïda. Dalt del coll hi ha un pinaret. Una vegada hem travessat el coll, ens sorprèn un paisatge molt més àrid i inhòspit. Arribats al far la vista sobre la mar i el sud de Cabrera es perd en l’horitzó.
  • Na Picamosques: Es tracta de l’ascensió al punt més alt de l’illa de Cabrera (172 m) des del qual tindrem unes espectaculars vistes del port, el cap de Llebeig i el far de l’Enciola.
  • La serra des canal de ses Figueres: Es tracta d’un itinerari circular per una zona d’alçada considerable,des d’on podrem gaudir d’una meravellosa vista panoràmica de la part sud i est de l’arxipèlag, que inclou la badia principal, el far de l’Enciola, els Estells, el codolar de l’Imperial i la Miranda o Bellamirada, entre d’altres. Permetrà fer-nos una idea de les dimensions de l’illa, ja que tot el temps veurem les dues bandes del camí.
  • El Castell: Aquesta excursió, curta però amb una rosta pujada, és la més freqüentada pels visitants que arriben a Cabrera. De dalt del castell, en els dies més clars, es pot veure tota la serra de Tramuntana des desa Dragonera fins al puig Tomir i les muntanyes d’Artà.Des del moll principal iniciem la ruta pel camí que duu a sa Platgeta.Passats uns 50 metres, ens hem de desviar cap a l’esquerra, per una àmplia pista que ens conduirà sense pèrdua al castell.
  • El fons marí del port de Cabrera: Itinerari guiat:Per fer aquesta excursió submarina vos heu de dirigir al Servei d’Interpretació del parc, al port principal, perquè només es pot fer els mesos estivals i amb grups reduïts, per motius de seguretat i del material de què el Servei disposa.Durada aproximada: 1,5 hores És imprescindible saber nedar i tenir algunes nocions de bussejar amb màscara i tub. Els infants sempre han d’anar acompanyats d’un adult.
  • Ses Sitges: Per poder fer aquesta excursió cal dirigir-se a l'oficina d'informació del port de Cabrera per sol·licitar el servei de guies i per informar-se dels horaris, que poden variar segons l'època de l' any i la disponibilitat de guies. Aquesta excursió ens permet creuar una de les zones menys visitades de Cabrera. Es tracta d'un recorregut circular que surt del porti voreja la badia de Santa Maria, una de les reserves marines més importants del parc, passant per una zona forestal, en la qual podrem conèixer els diferents usos tradicionals que s'han dut a terme a l'illa al llarg de la seva història, alhora que gaudirem d'un paisatge acollidor i silenciós.
  • La Miranda:La pujada a la Miranda o na Bellamirada és una de les excursions clàssiques de Cabrera. Després de la forta pujada, un cop superades les cases de sa Font o de can Feliu, arribarem a una de les millors talaies de l’illa. El seu nom fa referència a les àmplies i belles vistes sobre el port, el nord i el llevant de Cabrera.Aquest itinerari s’inicia al port de Cabrera. Arribats a sa Platgeta seguirem la pista que trobarem darrere i que ens condueix a l’interior de l’illa.
  • El museu,el jardí i els monuments als francesos: Es tracta d’un recorregut pel passat i les formes de vida tradicionals vigents, en alguns casos fins ben entrat el segle xx. Passarem per sementers abandonats, el monument als presoners francesos, el jardí botànic, el celler, avui adaptat per acollir el museu etnogràfic, les cases i l’hort de can Feliu.
  • Visita arqueològica: L’àrea arqueològica on estan localitzats els tres punts d’interès (enterraments bizantins, dipòsits de salaó de peix i les estructures del campament dels soldats francesos) rep el nom de pla de ses Figueres. Té una extensió aproximada de 10 hectàrees i ocupa la zona de sa Platgeta, cas Pagès i l’estació meteorològica. Per arribar-hi hem de seguir la pista que surt des del port i voreja tota la badia. És un trajecte curt que podem fer en devers 15 minuts.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera Modifica l'enllaç a Wikidata