Pares Gnòstics

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Pares Gnòstics fa referència als primers autors cristians gnòstics dels que tenim coneixement. Atès que els gnòstics es consideren heretges per les esglésies ortodoxes, els gnòstics no són considerats pares de l'Església.

Diverses figures s'esmenten com a fundadors del gnosticisme cristià antic. El terme gnosticisme és utilitzat pels estudiosos amb una àmplia varietat de significats i nivells. De vegades es fa servir més àmpliament per incloure als valentinians, els seguidors de Basílides, i altres. De la mateixa manera, un estudiós pot considerar Simó el Mag un gnòstic, on un altre ho considera un proto-gnòstic. Alguns dels primers Pares de l'Església, com Ireneu de Lió, semblava pensar que totes les heretgies eren gnòstiques d'arrel, i per tant que qualsevol heretge era en cert sentit un gnòstic.

Líders del gnosticisme[modifica]

Sovint els gnòstics consideraven a figures pre-cristianes entre els seus professors i líders, Adam i el seu fill Seth eren especialment importants. Diverses figures apareixen en les versions gnòstiques de l'Antic Testament que no apareixen en les versions canòniques, com Norea, que salva els gnòstics de la inundació de l'època de Noè. Els tres companys de Daniel també són sovint anomenats en molts textos gnòstics. Eugnostos és un escriptor proto-Sethi de la biblioteca de Nag Hammadi, i pot haver viscut ja en el segle primer aC. Joan Baptista de vegades s'afirma com a líder d'un dels primers grups gnòstics els mandeus.

Els gnòstics cristians, fins i tot consideraven importants figures pre-cristianes com entre els seus primers líders. Ireneu afirma que els seguidors de Carpócrates honoraven imatges de Pitàgores, Plató i Aristòtil, juntament amb imatges de Jesucrist.

Filó d'Alexandria, Zoroastre i Hermes Trismegist poden haver ocupat un paper similar entre altres gnòstics del cristianisme primitiu.

Jesucrist sol ser reclamat com un líder gnòstic, igual que diversos dels seus apòstols, com Tomàs, sovint considerat com el fundador de l'Església Tomasina. De fet, Maria Magdalena és respectada com un líder gnòstica, i és considerada superior a als dotze apòstols per alguns textos gnòstics, com l'Evangeli de Maria. Joan Evangelista es reivindica com un gnòstic per alguns intèrprets gnòstics.[1] Com és encara Sant Pau.[2]

Simó el Mag i la seva consort Helena de Tir foren considerats els líders dels gnòstics. De fet, en la seva segona obra del segle "contra totes les heretgies" Ireneu de Lió diu que Simó el Mag, que és esmentat en el llibre canònic dels Fets dels Apòstols, va ser el progenitor de totes les posteriors sectes gnòstiques. Menandre d'Antioquia va ser deixeble de Simó el Mag, en el segle primer.

Teudas era un estudiant de Pau de Tars, i, al seu torn va ensenyar a Valentí.[3]

Nicolau d'Antioquia i Jezabel de Tiatira es consideraven com a líders dels "nicolaïtes", descrits en el llibre de l'Apocalipsi. Eren figures de finals del segle primer. No està clar fins a quin punt aquestes persones eren gnòstiques, però Epifani considerava que els gnòstics archontics eren descendents dels Nicolatians.

Referències[modifica]

  1. Elaine Pagels, L'Evangeli de Joan en Gnostic Exegesis. Nashville: SBL Sèrie de Monografies 17, 1973
  2. Elaine Pagels,The Gnostic Paul, Filadèlfia, 1975.
  3. Graziano, A. C.. From the Cross to the Church (en anglès). WestBow Press, 2013, p. 61. ISBN 1449798977.