Partit Socialdemòcrata i Laborista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSocial Democratic and Labour Party
Páirtí Sóisialta Daonlathach an Lucht Oibre
(en) Social Democratic and Labour Party Modifica el valor a Wikidata

HimneThe Red Flag Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtSDLP Modifica el valor a Wikidata
TipusPartit polític d'Irlanda del Nord
Ideologia políticaSocialdemocràcia, Nacionalisme irlandès
Alineació políticacentreesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1970
FundadorGerry Fitt Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre dePartit dels Socialistes Europeus
Internacional Socialista Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaMark Durkan
JoventutsSDLP Youth (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Afiliació europeaPartit Socialista Europeu
Representació3 escons a Westminster
16 escons a Stormont
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.sdlp.ie./
Twitter (X): SDLPlive Modifica el valor a Wikidata

Partit Socialdemòcrata i Laborista (irlandès Páirtí Sóisialta Daonlathach an Lucht Oibre, anglès Social Democratic and Labour Party, SDLP) és un partit polític d'Irlanda del Nord, d'ideologia socialdemòcrata i nacionalista irlandès, fundat el 1970 per Gerry Fitt. Era el principal partit catòlic fins que fou desplaçat a poc a poc pel Sinn Féin. El seu cap és Colum Eastwood.

Durant els anys 70 i 80 s'oposà als mètodes de l'IRA i rebutjà la violència, volia defensar els drets civils dels irlandesos catòlics i una Irlanda unida per mètodes constitucionals, entre nacionalisme i socialdemocràcia, i demanaven un Consell d'Irlanda. És membre de la Internacional Socialista i del Partit Socialista Europeu, on manté lligams amb els laboristes britànics i els laboristes irlandesos. Té 3 diputats a Parlament del Regne Unit i 16 a l'Assemblea d'Irlanda del Nord.

Origen[modifica]

Fou creat el 1970 quan sis diputats del Stormont i un senador, membres del Partit Republicà Laborista (fracció del Partit Laborista Irlandès), els National Democrats i membre del Partit Laborista d'Irlanda del Nord s'unificaren en un nou partit. D'antuvi rebutjaren la política abstencionista del Partit Nacionalista i intentaren lluitar a favor dels drets civils dins el Stormont, encara que aviat s'adonaren que el sistema era irreformable.

Va treure 19 diputats de 75 i va formar part del govern de Brian Faulkner el 1974. Aleshores va promoure el Fòrum per una Nova Irlanda, on proposava la creació d'una unitat conjunta Irlanda-Regne Unit perquè governés Irlanda del Nord. Garret Fitzgerald accepta però Margaret Thatcher ho menysprea. Això donà força electoral al Sinn Féin, després de la vaga de fam de 1981. Des d'aleshores treballà per al consens entre les dues autoritats.

Fou un dels signants de l'Acord de Divendres Sant. Fins al 1998 fou el partit catòlic més votat, però a les eleccions de 2001 i 2005 fou desplaçat pel Sinn Féin. El 1979 aconseguiren un eurodiputat per a John Hume, que van perdre a les eleccions europees de 2004 a favor del Sinn Féin. A les eleccions al Parlament del Regne Unit de 2005 només manté els feus electorals de South Down, South Belfast i Londonderry.

Líders[modifica]

Partit Socialdemòcrata i Laborista
Partit Socialdemòcrata i Laborista

Diputats del SDLP[modifica]

Al Parlament del Regne Unit[modifica]

A l'Assemblea d'Irlanda del Nord[modifica]

Referències[modifica]

  • HURTLEY, J.A; HUGHES, B; GONZÁLEZ CASADEMONT, R.M; PRAGA, I; ALIAGA, E (1996) Diccionario histórico y cultural de Irlanda Editorial Ariel, Referencia Barcelona
  • Xosé M. Núñez Seixas (1998) Movimientos nacionalistas en Europa en el siglo XX Ed. Síntesis, Col. Historia Universal Contemporánea, 26 Madrid.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partit Socialdemòcrata i Laborista