Pilar de 9 amb folre, manilles i puntals

De Viquipèdia
Infotaula de construcció castelleraPilar de 9 amb folre, manilles i puntals
Pilar de 9fmp.jpg
Primer i únic intent de pilar de 9 amb folre, manilles i puntals (2002)
Altres nomsPilar de 9
NomenclaturaPde9fmp, Pd9fmp, P/9fmp, P9fmp
Estructura simplePilar
PisosNou
TècnicaAmb folre, manilles i puntals
CategoriaGamma extra
Punts descarregat (2020)4000
Punts carregat (2020)3480
Núm. colles1 i

El pilar de 9 amb folre, manilles i puntals és un castell de gamma extra no realitzat mai fins a la data. Consta d'una estructura de 9 pisos d'alçada i un casteller per pis, reforçat al pis de segons pel folre, al pis de terços per les manilles i al pis de quarts pels puntals o ajuts. Forma part dels castells anomenats de gamma extra.

La construcció no s'ha carregat ni descarregat mai. El primer i únic intent d'aquest castell el van realitzar els Castellers de Vilafranca l'1 de novembre del 2002, a la diada de Tots Sants, a Vilafranca del Penedès. En aquest intent, el folre estava format per 61 castellers, les manilles per 23, i 9 persones formaven els puntals.[1] L'estructura va fer llenya instants després de sonar gralles i no es va ni col·locar el setè.[2] Precisament, aquest intent de pilar de 9 va servir per introduir els puntals al lèxic casteller. El 2010 la mateixa colla vilafranquina va anunciar el castell per tal de fer-lo a la Diada de Tots Sants de 2010[3][4] Els vilafranquins van realitzar el pilar de 7 amb puntals a assaig i el pilar de vuit fins acotxador com havien fet el 2002, però finalment a plaça varen optar pel pilar de 8 amb folre i manilles, que descarregaren.

L'any 2015 els Castellers de Vilafranca el va anunciar com a objectiu per a Tots Sants,[5] però va acabar descartant-se la setmana abans degut a la dificultat d'assajar el peu.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]