Piromorfita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralPiromorfita
Pyromorphiteussel1.jpg
Fórmula química Pb5[Cl (PO4)3]
Epònim foc i forma
Localitat tipus Heilige Dreifaltigkeit mine Tradueix
Classificació
Categoria fosfats
Nickel-Strunz 10a ed. 8.BN.05
Nickel-Strunz 9a ed. 8.BN.05
Nickel-Strunz 8a ed. VII/B.39
Propietats
Color verd, groc, marró, gris-blanc, groc-vermell
Exfoliació imperfecta
Fractura desigual, semiconcoidal
Duresa 3,5 a 4
Lluïssor adamantina, grassa
Color de la ratlla blanca
Densitat 6,7 a 7
Estatus IMA mineral heretat (G) i Estatus complementari: publicat abans de 1959
Modifica les dades a Wikidata

La piromorfita és un mineral de la classe VIII (fosfats) compost per clorofosfat de plom, Pb5(PO4)3Cl, que cristal·litza en el sistema hexagonal, i que sol aparèixer a la zona d'oxidació dels dipòsits de minerals primaris de plom com és ara la galena. En alguns llocs s'ha pogut aprofitar com a mena de plom. Es troba en cristalls en forma de prisma hexagonal, sovint amb els extrems en forma de piràmide o arrodonits en forma de bóta, generalment de color verd més o menys intens. Forma part d'una sèrie amb la mimetita (Pb5(AsO4)3Cl) i la vanadinita (Pb5(VO4)3Cl), dins la qual en alguns casos només es pot distingir per anàlisis químiques. La duresa Mohs es troba entre 3,5 i 4,0, i la densitat es troba entre 6,7 g/cm3 i 7,0 g/cm3.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la piromorfita pertany a "08.BN - Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H2O, només amb cations de mida gran, (OH, etc.):RO4 = 0,33:1" juntament amb els següents minerals: alforsita, belovita-(Ce), dehrnita, carbonatohidroxilapatita, clorapatita, mimetita-M, johnbaumita-M, fluorapatita, hedifana, hidroxilapatita, johnbaumita, mimetita, morelandita, fluorstrofita, svabita, turneaureïta, vanadinita, belovita-(La), deloneïta, fluorcafita, kuannersuita-(Ce), hidroxilapatita-M, fosfohedifana, stronadelfita, fluorfosfohedifana, miyahisaïta i arctita.

Jaciments[modifica]

Havien estat molt famosos a principis del segle XX els exemplars de les mines d'El Horcajo, Almodóvar del Campo, Ciudad Real (Castella-la Manxa), i a finals del segle els de la mina de San Andrés, a Espiel, Còrdova (Andalusia), jaciments tots dos ja exhaurits. Actualment les millors peces estan sortint de la mina Daoping, a la regió de Guangxi Zhuang (Xina). A Catalunya és un mineral més aviat escàs i secundari.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Piromorfita