Plana Indogangètica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaPlana Indogangètica
Imatge
TipusPlana Modifica el valor a Wikidata
EpònimIndus i Ganges Modifica el valor a Wikidata
Part deÍndia Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaÍndia Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
 27° N, 80° E / 27°N,80°E / 27; 80
Format per

La plana indogangètica és una regió compresa per una planura extensa i fèrtil que abasta la major part del nord de l'Índia, les zones més poblades de Pakistan, el sud de Nepal i tot el territori de Bangladesh. Aquesta regió rep el nom dels rius Indus i Ganges, les aigües dels quals l'atravessen.[1][2]

La plana limita al nord i est amb l'Himàlaia, on neixen els molts rius que travessen la plana; al sud amb les serralades de Vindhya i Satpura i l'altiplà de Chota Nagpur i a l'oest amb l'altiplà d'Iran. La regió és una de les de major densitat de població del món, ja que hi viuen uns 900 milions de persones, amb grans ciutats com Kolkata, Delhi, Karachi i Dacca.

Les civilitzacions[modifica]

La civilització de la vall de l'Indus desenvolupada al voltant del riu Indus cap al tercer mil·lenni aC va ser responsable del naixement de l'antiga cultura del subcontinent indi. El terreny pla i fèrtil ha facilitat l'augment i l'expansió reiterats dels imperis amb demografia i centres polítics a la plana indogangètica, incloent l'Imperi Maurya, l'Imperi Kushan, l'Imperi Gupta, l'Imperi Pala, l'Imperi Pratihara, el Sultanat de Delhi, l'Imperi Mogol i l'Imperi Maratha. Durant les èpoques vèdiques i èpiques de la història de l'Índia, aquesta regió es coneixia com "Aryavarta" (Terra dels aris), i segons Manusmṛti, com "hindustana" o la terra dels hindús, tal com s'esmenta al sànscrit shloka de Vishnu Purana

Fauna[modifica]

Els prats oberts eren en molts sentits similars al paisatge de l'Àfrica moderna. Grans rajades d'elefants de l'Índia, gaseles, antílops i cavalls convivien amb búfals, els tres rinoceronts asiàtics (rinoceront indi, rinoceront de Java, rinoceront de Sumatra), lleons i hipopòtams rondaven pels prats, com ho fan avui a l’Àfrica. A les zones boscoses hi havia diverses espècies de porc salvatge, cérvol i muntjac. A les regions més humides properes al Ganges, hi hauria hagut grans ramats de búfals aquàtics pasturant a les ribes del riu juntament amb espècies d’hipopòtam extingides.

Tants animals grans també haurien donat suport a una gran població de depredadors. Llops indis, dholes, hienes ratllades, guepards asiàtics i lleons asiàtics haurien caçat la caça major a les planes obertes, mentre que els tigres i lleopards de Bengala perseguirien les preses als boscos circumdants i els óssos mandrosos caçarien tèrmits en aquestes dues zones. Al Ganges hi havia grans concentracions de gavial, cocodril persa i dofí del Ganges que controlaven les poblacions de peixos i algun ramat migratori quan creua el riu.

Referències[modifica]

  1. «India - Indo-Gangetic Plain». [Consulta: 6 abril 2021].
  2. «Indo-Gangetic Plain | plain, Asia» (en anglès). [Consulta: 2 juliol 2021].