De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La mar d'Aràbia (en àrab : بحر العرب, Bahr al-'Arab ), també anomenada la mar Aràbiga o el mar Aràbic , és la part de l'oceà Índic delimitada al nord pel Pakistan , l'Iran i el Golf d'Oman ; a l'oest pel Golf d'Aden , el canal de Guardafui i la península Aràbiga ; al sud-est pel mar de les Lacadives ;[1] al sud-oest pel mar de Somàlia ,[2] i a l'est per l'Índia . Té una superfície total de 3.862.000 km² i una profunditat màxima de 4.652 metres. A l'oest, el Golf d'Aden connecta el mar d'Aràbia amb el mar Roig a través de l'estret de Bab-el-Mandeb , i al nord-oest, el golf d'Oman la connecta amb el golf Pèrsic .
La mar d'Aràbia ha estat creuada per moltes rutes comercials marítimes des del 3r o 2n mil·lenni aC. Els ports més importants són el port de Kandla , el de Mundra , el de Pipavav , el de Dahej , el de Hazira , el de Mumbai , el de Nhava Sheva , el de Murmugao (Goa) , el de Nova Mangalore , el de Vizhinjam i el de Kochi (a la Índia); el port de Karachi , el de Qasim i el de Gwadar (al Pakistan); el port de Chabahar (a l'Iran); i el port de Salalah (a Oman). Les illes més grosses del mar d'Àrabia inclouen Socotra (Iemen ), l'illa de Masirah (Oman), Lakshadweep (Índia) i l'illa d'Astola (Pakistan).
↑ Banse, Karl, and Charles R. McClain. "Winter blooms of phytoplankton in the Arabian Sea as observed by the Coastal Zone Color Scanner." Marine Ecology Progress Series (1986): 201-211.
↑ Pham, J. Peter. "Putting Somali piracy in context." Journal of Contemporary African Studies 28.3 (2010): 325-341.