Vés al contingut

Porxe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Porxada)
Porxada de Granollers (Barcelona), antiga plaça del mercat
Pòrxens de Pedreguer (Marina Alta), plaça del mercat

Un porxe,[1][2] porxo[1][2][3] o perxe[4] és un espai cobert i obert a l'exterior per un o més costats, amb el terra al mateix nivell que l'exterior. Pot ser independent o ajuntat a un edifici. En qualsevol cas, la seua funció és proveir aixopluc a les persones. Molts porxes són mercats coberts.[5] El terme també designa, per extensió, les golfes en diverses zones.

Terminologia[modifica]

Hi ha diversos estils de porxes, molts dels quals depenen de la tradició arquitectònica de la seva ubicació, així com de diversos noms utilitzats. Els porxes permetran disposar d'un espai suficient per a una persona per fer una pausa còmoda abans d'entrar o de sortir d'un edifici, o per relaxar-se. S'obren molts porxes a la cara exterior amb balustrada recolzada per balustres que normalment envolten tot el porxe excepte on es troben les escales.

Detall de porxo de fusta nacional

La paraula "porxe" s'utilitza gairebé exclusivament per a una estructura que es troba fora de les parets principals d'un edifici o casa, amb molts dissenys i cobertes diferents, ja sigui sota la mateixa línia de sostre o bé com a torres i torretes, recolzades per simples pòrtics de pòrtic o columnetes ornamentades i arcs, com a les cases d'estil victorià,[6] les d'estil colonial espanyol, o qualsevol dels edificis i cases d'estil colonial americà.

Alguns porxes són petits[7] que cobreixen principalment només l'entrada, o fins i tot més grans, que envolten els costats o que corren completament tot l'edifici.

Tipus[modifica]

Sala d'Arizona[modifica]

Una habitació d'Arizona és un tipus de porxe seleccionat que es troba habitualment a Arizona.

Porxe projectat[modifica]

Un porxe projectat, també anomenat "serigrafiat en porxe", és un pòrtic construït o alterat per ser tancat amb pantalles que creen efectivament una habitació de tipus exterior.[8]

Porxe per a dormir[modifica]

Un porxe per a dormir és un porxo construït o modificat per ser un tipus de zona de dormir semi-exterior. Un porxe per dormir pot ser un porxe obert ordinari, que es pot projectar o amb finestres de pantalla oberta.

Porxe de pluja[modifica]

Un porxe de pluja és un tipus de porxe amb el sostre i les columnes s'estenen més enllà de la coberta i arriben a terra. El sostre es pot estendre uns quants metres més enllà del porxe creant un pati cobert. Els porxes de pluja, també coneguts com a porxes de Carolina, es troben generalment al sud-est dels Estats Units.[9]

Pòrtic[modifica]

Un pòrtic (italià) és un estil de porxe que utilitza columnes o columnates, i fins i tot arcs, com és el cas de l'arquitectura moderna i contemporània italiana.

Loggia[modifica]

Una Loggia és un passadís o porxe exterior cobert que forma part de la planta baixa o es pot elevar a un altre nivell. El sostre està sostingut per columnes o arcs i la part exterior està oberta als elements.[10]

Museu d'art de Honolulu - entrada veranda

Veranda[modifica]

Un porxe d'estil veranda (o verandah)[11] normalment és gran i pot abastar tota la façana, així com els costats d'una estructura. Un exemple extrem és el Grand Hotel de l'illa de Mackinac, Michigan, que té el porxe més llarg del món a 200 metres de longitud (660 peus).

Porxe de sol[modifica]

Un porxe solar, o sala de sol, també coneguda com a sala de Florida, pot ser qualsevol habitació o estructura separada, normalment tancada amb vidre, però pot ser un porxe tancat.[12]

Amèrica del nord[modifica]

Al nord-est d'Amèrica del Nord, un porxe és una àrea petita, generalment sense tancar, a l'altura del pis principal i que s'utilitza com a zona de descans o per treure la roba de treball per no embrutar l'interior de la casa quan s'accedeix a la porta d'entrada. a través del porxe. Al sud-oest dels Estats Units, les cases d'estil ranxo solen utilitzar un porxe per proporcionar ombra a l'entrada i al mur sud de la residència.

Al sud dels Estats Units i al sud d'Ontario, Canadà, un porxe és sovint almenys tan ampli com profund, i pot proporcionar un espai suficient per als residents per entretenir els hostes o reunir-se en ocasions especials. Les cases d'Adobe a Santa Fe, Nou Mèxic, solen incloure grans porxes per a entreteniment anomenats "portals", que normalment no es veuen a les cases de tova més tradicionals.

Les llars nord-americanes més antigues, especialment les construïdes durant l'època de l'arquitectura victoriana, o construïdes a l'estil Queen Anne, sovint incloïen un porxe tant a la part davantera com a la part posterior de la casa. El porxe posterior s'utilitza com un altre espai per seure. No obstant això, moltes cases nord-americanes construïdes amb un porxe des de la dècada de 1940 només tenen un símbol, generalment massa petit per a un ús social còmode i només afegint a la impressió visual de l'edifici.

El moviment d'arquitectura de New Urbanism demana una inversió d'aquesta tendència, recomanant un gran porxo, per ajudar a construir vincles de comunitat.[13]

Quan siga prou espaiós, un porxe cobert no només proporciona protecció contra el sol o la pluja, sinó que compta, de fet, per un espai de vida addicional per a la llar durant un clima agradable: cadires o bancs, taules, plantes i mobiliari tradicional de porxo, com ara un porxe amb gronxador, balancins o ventiladors de sostre.

Alguns porxes es projecten per excloure els insectes voladors. Normalment, el porxe està unificat arquitectònicament amb la resta de la casa, utilitzant elements de disseny similars. Pot integrar-se a la línia del sostre o al pis superior.

Moltes baranes del porxe estan dissenyades amb importància per al disseny de l'edifici, així com per a un atractiu fràgil, però les lleis de zonificació locals, estatals o federals solen exigir l'altura de la barana i l'espaiat dels balustres. Hi ha exempcions per a les cases dels districtes històrics o que es troben al Registre Nacional de Llocs Històrics. El Servei de Parcs Nacionals va produir un fulletó o un breu resum sobre la conservació de porxes històrics de fusta.[14]

Porxada sud de dues plantes, molt decorada, datada del any 1480, a Northleach Parish Church, Anglaterra.

Gran Bretanya[modifica]

A la Gran Bretanya, el porxe que es projectava havia estat utilitzat habitualment a les esglésies des de l'època medieval. Normalment es construïen de pedra però ocasionalment eren de fusta. Normalment es van col·locar al costat sud de l'església, però també als costats oest i nord, de vegades en múltiples. Els porxes servien per donar cobertura als fidels, però també van tenir un ús litúrgic. En un bateig, el sacerdot rebia els patrocinadors, amb l'infant, al porxe i el servei va començar allà.

En èpoques medievals posteriors, el porxe de vegades tenia dos pisos, amb una habitació a sobre de l'entrada que s'utilitzava com a escola local, sala de reunions, magatzem o fins i tot armeria. Si el poble o la ciutat tingués una col·lecció de llibres, allà quedaria allotjat.

De vegades, el custodio de l'església vivia al pis superior i una finestra a l'església permetia la supervisió de l'interior de l'església principal. Algunes esglésies britàniques tenen porxos altament ornamentats, tant externs com interns. El porxe sud de Northleach, Gloucestershire, a Cotswolds, construït el 1480, és un exemple ben conegut i hi ha molts altres a East Anglia i en altres llocs del Regne Unit.[15]

Índia[modifica]

Porxo antic d'un temple d'una mandapa, Índia

A l’Índia els porxes i les verandes són elements populars d'arquitectura secular i religiosa. Al mandir, la mandapa és una estructura semblant al porxe a través del gopuram (porta adornada) i que condueix al temple. S'utilitza per a la dansa i la música religioses i forma part del compost bàsic del temple.[16] Alguns exemples d'edificis indis amb porxos inclouen:

* El porxo a l'entrada de Cave Two, les coves d'Ajanta, Índia

El terme sit-out s'utilitza per descriure un porxe d'edifici residencial.[17][18][19]

Exemples de porxes[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Porxe
 1. 1,0 1,1 Diccionari de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua
 2. 2,0 2,1 Diccionari Alcover-Moll (català-valencià-balear)
 3. Porxo al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans
 4. perxe al diccionari literari del Priorat de Priorat en Persona
 5. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.182. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 6 desembre 2014]. 
 6. Stone, Madeline. «16 Classic Victorian Mansions You Can Buy Right Now». [Consulta: 13 maig 2019].
 7. «Small Porch Designs Can Have Massive Appeal». [Consulta: 13 maig 2019].
 8. «Screen Room & Screened In Porch Designs & Pictures | Patio Enclosures». [Consulta: 13 maig 2019].
 9. Gamble, Robert S. Historic Architecture in Alabama: A Guide to Styles and Types, 1810-1930 (en anglès). University of Alabama Press, 2001. ISBN 9780817311346. 
 10. «Glossary - LPC». [Consulta: 13 maig 2019].
 11. «veranda | Definition of veranda in English by Oxford Dictionaries». Arxivat de l'original el 2019-05-13. [Consulta: 13 maig 2019].
 12. «Four Season Porches | 4 Season Porch | Sun Porch and Sunrooms». [Consulta: 13 maig 2019].
 13. Mohney, David; Easterling, Keller. Seaside: Making a Town in America (en anglès). Phaidon Press, 1991. ISBN 9781854548030. 
 14. «Preservation Brief 45: Preserving Historic Wood Porches». [Consulta: 15 maig 2019].
 15. Jones, Lawrence Elmore. The Observer's Book of Old English Churches (en anglès). F. Warne, 1965. ISBN 9780723200789. 
 16. Ching, Francis D. K.. A Visual Dictionary of Architecture (en anglès). Wiley, 1995-03-09. ISBN 9780471284512. 
 17. Nihalani, Paroo; Tongue, Ray K.; Hosali, Priya. Indian and British English: a handbook of usage and pronunciation. Oxford University Press, 1979, p. 162. 
 18. Gomez, Maya Josephine «Participatory Design Aid - A System for Beneficiary Participation in Dwelling Unit Design in Public Housing Scheme». Journal of the Indian Institute of Architects. Indian Institute of Architects, 67, 1, 2002. ISSN: 0019-4913. OCLC: 1752884.
 19. Sugandhi, Rajendra Kumar. Rediscovering the Customer. New Age International, 2003, p. 29.