Vés al contingut

Rafael Durancamps i Folguera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:37, 1 set 2013 amb l'última edició de Sergi.mallol (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaRafael Durancamps i Folguera
Biografia
NaixementRafael Durancamps i Folguera
1891
Sabadell
Mort4 de gener de 1979
Barcelona
Dades personals
NacionalitatCatalunya Catalunya
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Artpintura
ProfessorsJoan Vila i Cinca Modifica el valor a Wikidata
Premis
1959 - Medalla de Plata de la Ciutat de Sabadell

Lloc webdurancamps.org Modifica el valor a Wikidata

Rafael Durancamps i Folguera (Sabadell, 1891 - Barcelona, 4 de gener[1] de 1979) fou un pintor català.

Va aprendre l'ofici sota les ordres de Joan Vila Cinca i la influència de Joaquim Mir, amb qui va establir amistat de jove. Va visitar diversos museus per impregnar-se de la tècnica dels grans mestres com Velázquez o El Greco. En aquesta època la seva obra mostra un colorisme on es noten les influències dels seus mestres i encara firma els treballs com a R.Durán i Camps.

Va exposar per primera vegada el 1915 a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell, en el marc d'una exposició col·lectiva. La seva primera mostra important fou el 1917, quan va exposar a les Galeries Laietanes.

Més endavant, el 1926, se'n va anar a viure a París, on creà el seu propi estil, creant sobretot natures mortes i paisatges.[2] Durant la seva estança a París va obrir una Galeria d'Art, coneguda amb el nom de La Fenêtre Ouverte. En aquesta sala van exposar artistes com Dalí, Cézanne, Derain, Dufy, Miró o Picasso. Gràcies a aquesta galeria, Durancamps entrà en contacte amb l'alta societat parisenca.

De nou temporalment a Sabadell, va rebre l'encàrrec de pintar uns murals per a la casa de la vila del Poble Espanyol, amb motiu de l'Exposició Universal de 1929 a Barcelona.

Des de 1932 exposà anualment a la Sala Parés, tot i que la seva estada a París es perllongà fins al 1939, quan torna a Catalunya amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Es va establir a Barcelona, però passà temporades a Sitges, Cadaqués... i exposà sovint a Barcelona i Madrid[3], on aprofitava per visitar assíduament el Museu del Prado. Fou a Madrid on pronuncià la conferència "Lacras de la Pintura Actual", on criticava fortament l'art d'avantguarda i tots els ismes del segle XX.

Es pot veure obra seva al MNAC i a Madrid, entre d'altres col·leccions del país i internacionals.

Premis i reconeixements

  • 1924 - Premi d'honor en el premi de pintura Masriera[4]
  • 1959 - Medalla de Plata de la Ciutat de Sabadell

Referències

  1. «Ha muerto el pintor Rafael Durancamps». El País, 06-01-1979. [Consulta: 29 abril 2013].
  2. «Rafael Durancamps i Folguera». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Manuel Costa Fernández. Durancamps, en Madrid. Sabadell, 26/11/1969, pàgina 5
  4. Tharrats, Joan Josep. Cent Anys de Pintura a Cadaqués. Barcelona: Parsifal Edicions, 2007, p. 196. ISBN 84-95554-27-5. 

Bibliografia

Enllaços externs