Reacció anapleròtica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les reaccions anapleròtiques són aquelles que proporcionen intermediaris del cicle dels àcids tricarboxil·lics (TCA, de l'anglès) o cicle de l'àcid cítric o cicle de Krebs. El malat es forma al citosol per l'acció de la fosfoenolpiruvat carboxilasa (PEP carboxilasa) i la malat deshidrogenasa i un cop dins la matriu mitocondrial, pot ser emprat per obtenir piruvat (catalitzada per l'enzim màlic NAD+) o àcid oxalacètic. Ambdós productes poden entrar al cicle de l'àcid cítric. Donat que es tracta d'un cicle, la formació de qualsevol dels seus intermediaris pot servir per a reomplir el cicle sencer i mantenir tot els seus substrats al màxim. El terme anapleròtic té el seu origen en el grec antic i significa re-emplenar.

Hi ha 4 reaccions classificades com anapleròtiques, tot i que la producció d'oxalacetat a partir de piruvat és probablement la més important fisiològicament.

Des de A Reacció Notes
Piruvat oxalacetat piruvat + CO₂ + H₂O + ATP oxalacetat + ADP + Pi + 2H+ Aquesta reacció és catalitzada pel piruvat carboxilasa, un enzim activat per Acetil-CoA, indicant una manca d'oxalacetat.

El piruvat pot també ser convertit a L-malat, un altre intermediari, mitjançant una via semblant.

Aspartat oxalacetat - Aquesta reacció és reversible podent formar oxalacetat a partir d'aspartat en una reacció de transaminació, via aspartat transaminasa.
Glutamat α-cetoglutarat glutamat + NAD+ + H₂O NH₄+ + α-cetoglutarat + NADH + H+. Aquesta reacció és catalitzada per la glutamat deshidrogenasa.
β-oxidació d'àcids grassos succinil-CoA - Quan s'oxiden àcids grassos de cadena impar, es forma una molècula de succinil-CoA per cada àcid gras. L'enzim final és la metilmalonil-CoA mutasa.

Enllaços externs[modifica]