Rossana Rossanda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Rossana Rossanda (Pola, actualment a Croàcia, 23 d'abril de 1924) directora, periodista i política italiana. Ocasionalment ha exercit també com escriptora.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Alumna del filòsof italià Antonio Banfi, sent molt jove va participar en la Resistència partisana i quan acabà la Segona Guerra Mundial, es va inscriure en el Partit Comunista Italià. En poc temps, gràcies en part a la seva profunda cultura, fou nomenada per Palmiro Togliatti responsable de política cultural del PCI. El 1963 fou escollida per primera vegada per a la Càmera dels Diputats italiana.

El 1968 va publicar un petit assaig, titulat "L'anno degli studenti" ("L'any dels estudiants"), en el qual afirmava la seva adhesió al moviment de la resposta juvenil, que es desenvolupa precisament en aquell any. Contrària al socialisme real de la Unió Soviètica, al costat de Luigi Pintor, Valentino Parlato i Lucio Magri va contribuir al naixement d'Il Manifesto, que va ser tant un partit polític com un diari. A pesar de l'opinió contrària d'Enrico Berlinguer, Rossanda va ser expulsada del PCI després del XII Congrés nacional celebrat a Bolonya.

El 1976 el partit Manifesto obté només el 0,8% dels vots i, degut en part a la derrota electoral, es va unificar amb el PdUP, és a dir, amb les parts del PSIUP i del MPL que no havien acceptat unir-se al PCI o al PSI després de la derrota electoral de 1972, donant vida al PdUP per il Comunismo, del qual va ser cofundadora. Després d'haver estat directora del periòdic Manifesto, Rossanda va abandonar la política activa per a dedicar-se principalment al periodisme i a la literatura, no abandonant, tanmateix, el debat polític i la reflexió sobre el moviment obrer i el feminisme a Itàlia.

Rossana Rossanda passà a formar part del Consell Editorial de la revista política Sin Permiso l'any 2008.

Curiositats[modifica | modifica el codi]

En 2006 la seva autobiografia "La Ragazza del secolo scorso" ("La noia del segle passat") se situa segona en la 59a edició del cèlebre certamen cultural del Premi Strega, després de l'obra Caos Calmo del jove Sandro Veronesi.