Routhierita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralRouthierita

Cristalls de routhierita de color vermell fosc Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaTlCuHg₂As₂S₆
Localitat tipusJas Roux, La Chapelle-en-Valgaudemar (La Chapelle-en-Valgaudémar), Hautes-Alpes, Provença – Alps – Costa Blava, França
Classificació
Categoriasulfurs > sulfarsenats
Nickel-Strunz 10a ed.02.GA.40
Nickel-Strunz 9a ed.2.GA.40 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/E.12 Modifica el valor a Wikidata
Dana3.4.11.1
Heys5.5.6
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Hàbit cristal·lígrans anhedrals
Estructura cristal·linaa = 9.9821(11) Å, c = 11.3122(12) Å; Z = 4
Grup puntual4 2m - escalenoedral
Grup espaciali4 2m
Colorvioleta, roig
Maclesmacles lamel·lars microscòpiques polisintètiques
Fracturasubconcoidal
Duresa3,5
Lluïssormetàl·lica
Diafanitatopaca
Densitat5,83 g/cm³
Pleocroismefeble
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1973-030
SímbolRtr Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La routhierita[2] és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany i dona noma al grup de la routhierita. Va ser descoberta l'any 1974 prop de Pelvoux al departament dels Alts Alps, a la regió de Provença-Alps-Costa Blava (França), i fou descrita per Z. Johan, J. Mantienne i P. Picot el 1974. El seu nom fou posat en honor del professor de geologia econòmica Pierre Routhier (1916-2008), de la Universitat de París.[3]

Característiques[modifica]

La routhierita és un sulfur de tal·li, coure, mercuri i arsènic de fórmula química TlCuHg₂As₂S₆, de color violeta-roig i una densitat de 5,83 g/cm³. Cristal·litza en el sistema tetragonal. Es tracta d'un mineral isostructural amb la stalderita, sent el seu anàleg de mercuri.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la routhierita pertany a «02.GA: nesosulfarsenats, nesosulfantimonats i nesosulfbismutits sense S addicional» juntament amb els següents minerals: proustita, pirargirita, pirostilpnita, xantoconita, samsonita, skinnerita, wittichenita, lapieïta, mückeïta, malyshevita, lisiguangita, aktashita, gruzdevita, nowackiïta, laffittita, stalderita, erniggliïta, bournonita, seligmannita i součekita.

Formació i jaciments[modifica]

Apareix en jaciments hidrotermals rics en tal·li allotjats en sediments de dolomia d'un complex epitèrmic. Sol trobar-se associada a altres minerals com: realgar, estibina, pierrotita, esfalerita, pirita, smithita, cinabri, parapierrotita, molibdenita o tetraedrita-tennantita.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Routhierita
  1. «Routhierite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25 desembre 2019].
  2. Riba, O.; Melgarejo, J.C.; Mata, J.M. Vocabulari de mineralogia. Segons les normes de la International Mineralogical Association. Amb equivalències angleses. Edicions Universitat Barcelona, 2000. ISBN 9788493100100 [Consulta: 3 abril 2012]. 
  3. Anthony, J.W.; Bideaux, R.A.; Bladh, K.W. [et al.].. «Routhierite». A: Handbook of Mineralogy (pdf). Chantilly, EUA: Mineralogical Society of America, 2005 [Consulta: 29 març 2012].