Setge de Trípoli

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Battle icon gladii.svgSetge de Trípoli
Període posterior a
la Primera Croada
Bertrand de Saint-Gilles Debacq Alexandre-Charles (1804-1850).jpg
Data 1102 - 12 de juliol de 1109
Territori Es forma el Comtat de Trípoli
Bàndols
Comtat de Tolosa
Regne de Jerusalem
Principat d'Antioquia
Comtat d'Edessa
Emirat de Trípoli
Comandants en cap
Ramon IV de Tolosa
Guillem Jordà
Hugo Embríaco
Balduí I de Jerusalem
Balduí II de Jerusalem
Tancred d'Hauteville
Bertran de Tolosa
Fakhr al-Mulk

El setge de Trípoli va durar des del 1102 fins al 12 de juliol de 1109. El setge es va esdevenir en el període posterior a la Primera Croada i va conduir a la creació d'un quart estat croat, el Comtat de Trípoli, governat bàsicament per nobles occitans i catalans.

Antecedents[modifica]

Després de la captura d'Antioquia el juny de 1098 i la destrucció de Maarat an-Numan el 13 de gener de 1099, els emirs sirians es van aterrir davant l'avanç dels croats i van lliurar ràpidament les seves ciutats als francs. El 14 de gener, Sultan ibn Munqidh, emir de Shaizar, va enviar una ambaixada a Ramon IV de Tolosa, un dels líders de la Croada, per oferir aliments i provisions per als seus homes i cavalls, així com guies per el camí a Jerusalem. Al febrer, l'emir de Homs, Janah ad-Dawla, que havia lluitat valentament en el setge d'Antioquia, va oferir cavalls a Ramon. El Cadí de Trípoli, Jalal al-Mulk, dels Banu Ammar, va enviar rics regals i va convidar els francs a enviar una ambaixada a la seva ciutat. Els ambaixadors es meravellaren davant l'esplendor de la ciutat, i es va arribar a la conclusió d'una aliança. Els croats van passar a Arqa, que assetjaren des del 14 de febrer al 13 de maig, abans de continuar cap al sud, a Jerusalem, sense atacar Trípoli ni qualsevol altra possessió dels Banu Ammar.

El setge de Jerusalem va ser un èxit, i va portar a la fundació del Regne de Jerusalem. La majoria dels croats van tornar després d'això a casa seva, un segon moviment va partir, encoratjat per l'èxit de la Primera Croada, però va ser aniquilat en la seva majoria pels turcs seljúcides d'Anatòlia. Ramon IV de Tolosan va participar també en aquesta Croada, i va tornar a Síria després d'escapar de la seva derrota a mans de Kilidj Arslan I. Va tornar només amb tres-cents homes. Fakhr al-Mulk, Cadí de Trípoli, no va voler acollir Ramon com ho féu el seu predecessor, de manera que va demanar ajuda a Duqaq de Damasc i el governador d'Homs. No obstant això, les tropes de Damasc i d'Homs van desertar una vegada van arribar a Trípoli, i el Cadí va ser derrotat a principi d'abril, perdent set mil homes. Ramon no va poder prendre Trípoli, però es va fer amb Tortosa, que va esdevenir la base de totes les futures operacions contra la Tripolitana.

El setge[modifica]

La ciutadella de Ramon de Saint-Gilles.

L'any següent, Ramon, amb l'ajuda d'enginyers de l'Imperi bizantí, va construir el Mons Peregrinus, "Muntanya del Pelegrí" o "Qalaat Saint-Gilles" ("Fortalesa de Sant Gèli"), per tal de bloquejar l'accés a Trípoli. Amb el genovès Hugo Embríaco, Ramon va conquerir també Gibelet. Després de la Batalla de Harran a 1104, Fakhr al-Mulk va demanar la intervenció de Sokman, l'antic governador Ortúkida de Jerusalem; Sokman se n'anà cap a Síria, però es va veure obligat a retirar-se als seus dominis.

Fakhr al-Mulk va atacar el Mons Peregrinus el setembre de 1104, i matà molts dels francs (en realitat eren gairebé tots occitans) i cremà una ala de la fortalesa. El mateix Ramon va ser greument ferit, i va morir cinc mesos més tard, el febrer de 1105. Com a líder va ser reemplaçat pel seu nebot Guillem Jordà, comte de Cerdanya. En el seu llit de mort, Ramon havia concertat una treva amb el Cadí: si deixava d'atacar la fortalesa croada, els croats deixarien d'obstaculitzar el comerç a la Tripolitana durant un temps. El Cadí va acceptar.

Des 1108, es va fer més difícil portar per terra aliments als assetjats. Molts ciutadans van intentar fugir a Homs, Tir o Damasc. Certs nobles de la ciutat van mostrar als assetjadors croats com s'estava abastiment amb mercaderies i aliments, però van ser executats al campament croat. Fakhr al-Mulk, cansat d'esperar l'ajuda del sultà seljúcida Mehmet I, es va dirigir a Bagdad a final de març amb cinc-cents soldats i molts regals. Va passar a través de Damasc, ara regida per Toghtekin després de la mort de Duqaq, i va ser rebut amb els braços oberts. A Bagdad, el sultà el va rebre amb grans espectacles, però no va tenir temps per Trípoli, ja que hi va haver un conflicte de successió a la ciutat de Mossul. Fakhr al-Mulk tornava a Damasc l'agost quan es va assabentar que Trípoli havia estat lliurada a Al-Àfdal ibn Badr al-Jamalí, visir del Califat fatimita d'Egipte, pels nobles, cansats d'esperar al seu retorn.

L'any següent, els croats es van fer encara més forts als afores de Trípoli, liderats per Balduí I de Jerusalem, Balduí II d'Edessa, Tancred d'Hauteville, Guillem Jordà i el fill gran de Ramon, Bertran de Tolosa, que recentment havia arribat amb tropes de refresc genoveses, trepitja i provençals. Els habitants de Trípoli van esperar en va els reforços procedents d'Egipte.

En el marc d'un litigi sota els murs de la ciutat, es va arribar a un compromís arbitrat pel rei Balduí, que va permetre que la unitat dels croats no es trenqués. S'acordà que el Comtat de Trípoli es dividiria entre els dos pretendents, Guillem Jordà, com a vassall del Principat d'Antioquia, i Bertran, com a vassall del Jerusalem.

Conseqüències[modifica]

La ciutat va caure el 12 de juliol de 1109, i va ser saquejada pels croats. Es van considerar "perversos" els cent mil volums de la Biblioteca de Dar-em-Ilm, i per tant van ser cremats. La flota fatimita va arribar vuit hores tard. La majoria dels habitants van ser esclavitzats, i la resta es van veure privats de les seves possessions i expulsats. Bertran, el fill il·legítim de Ramon, va assassinar Guillem Jordà el 1110 i va reclamar Trípoli per a ell, un terç de la qual va ser cedida als genovesos. Trípoli va passar així a convertir-se en un Estat Croat, com la resta de la costa mediterrània, que ja pertanyia als cristians o havia de pertànyer a ells en els propers anys, amb la presa de Sidó el 1111 i la de Tir el 1124.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]