Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Amics de les rutes, GR, coordenades i que tenen ganes de deixar petjada a la VP com al territori

36
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies a les genialitats de l'immarcescible @Vriullop, ja podeu documentar com es mereixen les rutes que tenim (o creareu) a la VP.

A Senda del Poeta trobareu un cas real de com és fa per pintar el seu recorregut al mapa de l'article. Penseu que el traç és la suma de segments rectes, per tant, quantes més coordenades intermèdies poseu, millor es veurà.

Una crida especial per @Pacopac que em va assegurar que quan "fóssim capaços d'implantar-ho, ell s'hi posaria". Doncs, ja saps amic Paco!.

Bé, la resta també el podeu ajudar.

Que sou més de llocs monumentals que de rutes ?. Cap problema. Tinc la solució per un cap de setmana plujós.

Com que aquesta funcionalitat està a plantilla:Indret, es pot aplicar a qualsevol dels elements que la fan servir. A més de línies, podeu també dibuixar àrees de, posem per cas, un jaciment. Algú s'anima a fer-ho al Jaciment arqueològic d'Atapuerca. Aquí teniu la imatge del perímetre, aquí les instruccions de com fer-ho i, uns quants exemples pels que encara no els hi pica la curiositat.

Qui ha dit por !!.

PD: Si algú ha tingut la temptació de voler pintar rius enlloc de GRs, que tingui una mica de paciència perquè encara no els sap tractar la plantilla:Indret, però falta poc.

Apa,

Pacopac (discussiócontribucions)

Qué bons sou!

M'ho mire amb calma i m'hi pose ;-)

Gràcies!!

Paucabot (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Paucabot Efectivament. Varem tenir dificultats per tractar sèries de coordenades des de WD i es va optar per escriure-les (format decimal: lat, lon; lat, lon; lat, long...) directament a la crida a la plantilla. Això permet, de retruc, que puguis pintar la ruta amb independència del que tingui a WD i el mapa el centrarà depenent del que li dius, no del que marqui WD.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Paucabot Per si de cas, no esborris el que has posat a WD, perquè tot pot evolucionar !!.

Paucabot (discussiócontribucions)

He posat les coordenades en local i ja funciona.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Magnífica aplicació que fa temps desitjava. Un 10 per en @Vriullop i tots els que hi hagin col·laborat. He fet una prova a Pic de la Mainera i sembla quedar prou bé (també és mala sort que no estiguessin disponibles les icones de refugi i muntanya). Segons he entès, la funcionalitat només està a la plantilla indret. Teniu pensat ampliar-la a l'infotaula edifici? Ho dic pel tema dels monuments, en alguns dels quals, pel seu difícil accés, he recorregut a alguna aplicació externa: per exemple Sant Esteve de Peracolls

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Isidre blanc (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Espectacular !!.

@Kippelboy@Davidpar això s'ha de difondre.

Algú coneix si alguna altre WP fa alguna cosa similar ?. Jo, no.

Vriullop (discussiócontribucions)

Cap més. Es poden comprovar els interwikis de Categoria:Pàgines amb mapes o bé més exactament Special:PagesWithProp/kartographer_frames. Els russos són els que tenen més pàgines però quasi cap frame, simplement ho han enllaçat a les coordenades del títol. Els francesos ho usen bastant amb àrees d'OSM i sense plantilla, directament sintaxi json. En hebreu ho han inclòs en una infotaula, igual que aquí, per marcar un sol punt, sense àrea ni multipunts ni línies. En anglès només hi ha un centenar de pàgines, poca cosa relativament, amb dues plantilles experimentals que es poden investigar: una per posar com enllaç al peu d'un altre mapa (1) i una altra que pot xuclar de l'espai Data: de Commons (2), però no li veig gaire futur.

En fi, tenim una plantilla molt potent. Tant és així que m'he preocupat de que el mòdul que hi ha al darrere està en anglès, preparat per a traduccions i amb els crèdits propis d'una master version. Té moltes opcions que espanten el Paco, però és flexible, es pot usar de forma simple o complexa i no cal aprendre sintaxi json. Si algú vol experimentar, afegint a la plantilla debug=sisplau (qualsevol valor, només en previsualització) mostra aquest codi json generat.

Pacopac (discussiócontribucions)

M'he posat a traçar el recorregut al sender GR 10 (no n'hi havia altre més curt...) i clar depenent del número de punts, el track serà més o menys precís (acabe d'inventar la roda). Aleshores per poder facilitar que en futur es puga ampliar el grau de detall he indicat amb un comentari a quina població o indret correspon cada coordenada:

39.623925, -0.308174; <!-- Puçol -->

39.668137, -0.3491535; <!-- Sant Esperit (Gilet) -->

39.6838052, -0.3739849; <!-- Segart -->

39.687881, -0.422308; <!-- Serra -->

...

El fet que hi hagen molts punts amb coordenades, fa que carregue el mapa o la línia més a poc a poc?

És que el sistema de càrrega manual és molt lent. Llavors pregunte, seria possible pujar una versió simplificada d'un track, per al GR 125 aquest https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4270806 que no tinguera tots els punts de pas però en tinguera suficients per mostrar les rutes de forma més fidedigna?

Ja direu.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@pacopac Bé, els wikilocs tenen +500 punts perquè t'han d'indicar cada revolt del camí. El del GR125 en concret, té 2485. Segur que el volum impacta i ja es veu que no seria raonable parlar de grans magnituds. Penso que hi ha un límit fixat per l'eina, que pot ser ho sap el @Vriullop.

Vriullop (discussiócontribucions)

No conec límits, ni per l'extensió ni pel programa en Lua. Per exemple, el traçat del transsiberià té 1.138 coordenades sense problema. El que sí que pot trigar és en aparèixer el mapa quan es desa. Llavors genera un mapa estàtic per a més efectivitat i a vegades cal refrescar la pàgina per veure'l, especialment si s'ha modificat, però una vegada generat és una imatge estàtica sense cap problema.

Per altra banda, wikiloc no és lliure, no es poden descarregar les dades i usar-les aquí. El projecte de referència sobre mapes lliures és OpenStreetMap i és el que usem. Per exemple el terme municipal de València està extret completament d'OSM. Per ara no es poden extraure rutes d'OSM per un problema tècnic. A més, la senda del Poeta, per exemple, només té a OSM un petit tram. A la llarga les rutes complexes caldrà definir-les allà i de moment només queda anar afegint les coordenades aquí amb paciència, sense copiar-les de llocs no lliures.

Pacopac (discussiócontribucions)

Qui diu els tracks de Wikiloc, diu tracks meus o d'amics i coneguts. A més a OSM també la gent hi puja tracks.

S'ha fet la gestió amb Wikiloc per que quan algú puge un recorregut puga donar-li una llicència compatible? (com passa al Youtube?)

Paputx (discussiócontribucions)

Els de Wikiloc són gironins. Si voleu puc intentar demanar una reunió. Però no tinc els coneixements per liderar-la.

Vriullop (discussiócontribucions)

Caldria un OTRS per a cada cas autoritzant la llicència cc-0 per carregar-ho a Commons: mw:Help:Map Data.

Vriullop (discussiócontribucions)
Isidre blanc (discussiócontribucions)

Un altre exemple de l'aplicació: Estany Gento, amb l'afegit de fotos emergents, tal com he vist en l'exemple facilitat per @Vriullop del "traçat del transsiberià". Si els traçats i els llocs es poguessin reflectir, també, al damunt d'una imatge de satèl·lit (ortofoto) ja seria el súmmum. Però suposo que això ja és una altra història..

Pacopac (discussiócontribucions)

Com domineu el codi... quina enveja, jo mentre siga tan complicat em conformaré en posar els punts de pas per marcar alguna ruta. Les filigranes són massa complicades per a mi ;-)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pacopac Ja saps que a la VP hi ha d'haver gent per a tot. Malament aniríem si tots féssim el mateix. A més, per mi, dedicar-se a posar punts és tant meritori com corregir errors, fer articles, o pujar fotos. Quan veus els resultats, és quan s'entén el valor de la feina ben feta.

Vriullop (discussiócontribucions)

Això serveix per explicar l'esperit wiki en diferents vessants:

  1. Si ho fa l'Isidre, per què no el Paco, sense desmerèixer les habilitats de l'Isidre i sense prejudicis respecte a les del Paco. Picar-se és útil, jo m'haig de rascar sovint de picor.
  2. Això és un wiki, copieu! sense vergonya. Jo he après així, intentant copiar allò que més m'agradava. Copiant entre tots acabem construint les millors pràctiques.
  3. Un wiki és acumulatiu, un afegeix punts i un altre hi afegeix color, és la millora contínua. Editeu o editeu, no hi ha més.
Isidre blanc (discussiócontribucions)

Amen

Vriullop (discussiócontribucions)

OSM és lliure però les vistes de satèl·lit no ho són i no les podem incrustar. Si obres el mapa dinàmic amb el botó "més informació" hi ha opcions per seleccionar altres proveïdors de mapes, però només se'ls pot transferir el punt central i el zoom.

Vriullop (discussiócontribucions)

L'Amador m'ha picat. He fet el mapa del Jaciment arqueològic d'Atapuerca. Més interessant encara, com l'he fet:

  1. Anar a l'editor de rutes Gnuher, usa mapes lliures.
  2. Clicar sobre el mapa marcant els punts del perfil.
  3. A la caixa "save" poso el nom del meu fitxer i punxo "save" per desar-lo en local.
  4. A l'eina gpx2mapmask navego per seleccionar el meu fitxer i "convert".
  5. Em dóna el format per una plantilla de Wikivoyage. Amb un editor de text canvio les barres per punts i coma i simplement canvio la plantilla mapmask per map draw.

Llestos.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Els recursos d'en @Vriullop semblen no tenir límits. Ho he provat (Pic de Turb) i he constatat que el sistema és infinitament més ràpid que fer-ho manualment. L'única condició és que al mapa es pugui seguir el traçat amb certa facilitat, cosa que segurament es donarà en la majoria dels casos perquè tenen molta riquesa de dades. Una altra aplicació al sac!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies, @Isidre blanc.

@Pacopac, ara no tens excusa. S'ha acabat de cercar coordenades. És dibuixa i prou. Ànim !

Pacopac (discussiócontribucions)

Molt millor! Sou uns atxes @Vriullop @Amadalvarez @Isidre blanc!

He fet un sender de petit recorregut, el PR-CV 147 i queda ben polit. Ara sols falten molts caps de setmana de pluja. Ja miraré de posar icones i fer-ne de més bonics. Moltes Gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pacopac Ondia, nano !. T'ha quedat xulíssim. Veig que cumpleixes la teva paraula. Ara tens un problema per prioritzar entre el que ja feies habitualment i la nova joguina. Et felicito !!

Isidre blanc (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies, @Vriullop. La meva idea era "picar" a molts més i que poguéssim tenir la millor WP a més de deixar un contingut de qualitat per a la resta.

Estic segur que amb les teves instruccions, tindrem un allau de documentalistes cartogràfics.

Vriullop (discussiócontribucions)
Pacopac (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Segons d'on es faci el copienganxa, especialment amb algun editor de text enriquit tipus Word, poden aparèixer caràcters estranys ocults. L'he copiat a una pàgina de proves, he vist que funcionava i l'he tornat a copiar a l'article resultant un diff sense que hi hagi canviat res Especial:Diff/18118491.

Pacopac (discussiócontribucions)

Moltes gràcies!

Ma que sabeu! (Encara que use Libre Office a Ubuntu)

Resposta a «Amics de les rutes, GR, coordenades i que tenen ganes de deixar petjada a la VP com al territori»