Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Salta a la navegació Salta a la cerca

Columnes a les referències

9
Resum per Vriullop

Columnes responsives aplicades per defecte a {{referències}}. Per l'etiqueta references fet per phab:T161307.

Lluis tgn (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Em sembla perfecte. En resum, si hi ha més de 10 referències la idea es mostrar-les automàticament en 1, 2 o 3 columnes segons l'amplada de la pantalla de cada lector. Massa sovint he vist canvis a {{referències|2}}, o la seva eliminació, sense gaire sentit o bé per només un parell de referències o bé pel simple gust d'un usuari. La proposta és de la Viquipèdia en alemany que durant anys han estat discutint l'aplicació de columnes i ho han estat rebutjant pels problemes d'accessibilitat i d'estètica.

Primer, caldrà esperar que s'activi la nova funció, probablement aquesta setmana. Segon, provar-ho usant <references responsive />. Tercer, veure com se soluciona el problema amb {{referències}} que usa #tag: mw:Topic:Tmmrl9u2yvpat2nx. Quart, demanar-ho que s'apliqui per defecte sempre que s'usi <references/>, però l'efecte important serà quan es pugui aplicar a la plantilla referències.

Kippelboy (discussiócontribucions)

Em sembla una proposta genial. Tot el que faciliti la lectura en diversos dispositius i simplifiqui la tasca dels editors, endavant.

Vriullop (discussiócontribucions)

Ja està disponible. Passem al punt 2 de proves: previsualitzeu amb <references responsive />. En qualsevol pàgina que tingui més de 10 referències, si teniu una pantalla ampla veureu com canvia fent la finestra més gran o petita.

La solució per {{referències}} està en marxa, pendent d'una qüestió menor. Si no hi ha cap inconvenient la modificaré quan estigui clar, ignorant el paràmetre de columnes o mida, així com les altres de Categoria:Plantilles de llistes de referències.

Manlleus (discussiócontribucions)

Amb references responsive: si feu tecla Ctrl (Strg en el meu cas ;-) i mantenint-lo) + moveu la roda del ratolí veureu com dinàmicament canvia les columnes en funció de la mida de la finestra. Ho heu provat en smartphones o tablets? almenys en PC és genial. Suposo que una bona pràctica en escriure articles és mantenir la plantilla referència sense valors de columna donats, perquè en un futur proper aquesta característica serà implementada per defecte sobre el codi HTML de references i la plantilla local i general de referències.

Vriullop (discussiócontribucions)

Punt 3 fet: la {{referències}} ara usa el format responsiu per defecte ignorant el primer paràmetre de columnes. Per si hi ha algun cas problemàtic hi he deixat provisionalment l'opció de fixar les columnes (de forma no responsiva) amb el paràmetre col=.

Manlleus, amb mòbils funciona bé, sempre amb una columna.

Si no hi ha cap inconvenient, properament demanaré el disseny responsiu per defecte per l'etiqueta <references /> usada directament.

Manlleus (discussiócontribucions)

perfecte! merci Vriullop pel suport tècnic

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Vriullop com ho podem adaptar als projectes germans? Gràcies!

Vriullop (discussiócontribucions)

Depèn del projecte. Cal tenir en compte que les columnes responsives només s'apliquen si hi ha més de 10 referències. Al Viccionari, per exemple, el format ref s'utilitza només esporàdicament i ho he canviat directament pel nou tag: wikt:Special:Diff/933459. A Viquidites, es poden eliminar els if i deixar simplement {{#tag:references|{{{refs|}}}|responsive=1|group={{{group|}}}}} per mantenir la funció refs= i group=, i ignorar el primer paràmetre per les columnes i el d'amplada.

La versió de la Viquipèdia té un nou paràmetre col en substitució de l'anterior 1, simplement com a precaució per si fa falta en algun cas. Espero que no faci falta i que es pugui eliminar en el futur. Té també un paràmetre liststyle, pensat especialment pel format de notes llistades amb lletres per diferenciar-les de la llista numerada de referències. Si fan falta diferents tipus de llistes, cal crear MediaWiki:Cite link label group-lower-alpha i relacionats, a més d'una plantilla específica per a cada tipus, com Plantilla:Notes. Finalment té el #tag que et deia, l'únic necessari si no fa falta res de l'anterior.