Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

La mida imposada a les miniatures

77
Resum per Paucabot

Es modifica la mida d'estandardització de les imatge del bot Rebot a entre 187 i 253 px. També es recomana d'usar upright en lloc de mida fixa. Es parla d'un bot per canvia de mida de píxels a escala, però no s'arriba a implementar.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Des de l'estiu passat hi ha un bot (Rebot) que canvia l'amplada de totes les miniatures, les que són majors de l'amplada per defecte (220) fins a una mida inferior a 400, a la mida per defecte.

He advertit al responsable del bot (Usuari:Paucabot) de que no em semblava bé aquesta acció però la solució que aporta no em sembla correcta, i com que no es possible posar-nos d'acord (amb ell) poso el tema a discussió pública, exposant l'efecte del bot. Agraïra que us miréssiu amb cura el que exposo (encara que sigui llarg).

L'amplada recomanable per a les miniatures és de 220px. Així, com tots sabeu, quan es penja una imatge i no s'especifica res més s'entén que l'amplada serà l'establerta per la Viquipèdia (amb aquella amplada per defecte).

Si un editor penja una imatge i creu que una amplada de 300px és l'adequada es trobarà si torna a visitar l'article, en uns dies, que aquella imatge s'ha "encongit", ja que s'ha menystingut la resolució que ell havia establert. Només mirant a l'historial s'adonarà que Rebot ha passat per l'article i amb el missatge "neteja i estandardització de codi" li ha eliminat la resolució que l'editor havia establert.

A la pàgina Ajuda:Ús d'imatges diu "Així la imatge apareixerà miniaturitzada a una mida estàndard (180px per defecte, però modificable per l'usuari)". Però no diu res que si l'usuari decideix no fer servir aquesta mida se li canviarà sense cap notificació. Quan un usuari en el moment de l'edició insereix una imatge no se l'adverteix de que si posa una mida inferior a 400 (i major a 220) se li menystindrà la seva decisió.

Per què s'han d'"estandaritzar" totes les imatges a la mida per defecte?. Perquè així ho decideix Rebot. Aquesta és la resposta que he obtingut. Al fet de que es digui "miniatura" no implica que hagi de ser petit, és la forma de presentar imatges.

Hi ha un motiu de pes per aquesta inadvertida acció i que comparteixo: la d'homogeneïtzar l'aspecte dels articles presentant les fotografies amb una mateixa mida. Però s'han d'homogeneïtzar a 220px?. Pensem que les imatges de les infotaules són a 300px. Així una imatge sota una infotaula quedarà més ben presentada amb 300px. Amb això no vull dir que s'hagin d'homogeneïtzar a 300px.

Quins efectes negatius ha provocat i provoca l'acció del bot:

  • El ja citat de la manca d'advertiment.
  • L'acció sobre dibuixos i esquemes. En una fotografia no sol ser un problema que se'n redueixi la seva mida, però un esquema que es podria llegir o discriminar correctament amb una mida més gran de 220 però menys de 400, ara el seu contingut amb la mida de 220 ja no és possible. Generalitzant, una fotografia podria ser prescindible per al contingut de l'article, però un esquema, un diagrama o un dibuix, solen ser complements importants de les explicacions. I dic generalitzant perquè sempre hi ha casos en que una mida d'una fotografia en una miniatura és important.
Afecta a gaires articles?. De ben segur a milers: vaig fer un repàs dels dibuixos i esquemes que jo havia traduït i fet, i em tocarà corregir 79 articles, alguns amb més d'un esquema.

Alternatives. Segons en Pau això no és un problema ja que:

  • Qualsevol miniatura fent doble clic a sobre es pot veure millor. Això que ens sembla a tots molt evident no ho és, quan he mostrat alguna vegada que això es podia fer i molta gent ha quedat sorpresa. El motiu és que els usuaris saben que a la Viquipèdia hi ha enllaços, però habitualment en els web les imatges no es cliquen fora que el format de presentació ho faci evident (com el cas d'una imatge que encapçala un titular amb una breu ressenya en un diari digital). Abans un usuari, ara habitualment de mòbils, intentarà engrandir la imatge separant els dits.
  • Els usuaris poden canviar la mida per defecte de les miniatures. Això després de molts anys en la Viquipèdia desconeixia (fins que en Pau no m'ho ha dit) que es podés modificar des de les preferències. Gairebé posaria la mà al foc que el 99% dels usuaris de la Viquipèdia no han obert mai la finestra de les preferències, i dels que l'hagin obert una menyspreable quantitat s'ha adonat que es pot fer.

Quines propostes hi ha:

  • Que l'editor si creu que la miniatura ha de mostrar-se amb una mida major utilitzi |upright=. El problema és que no hi ha cap advertiment a l'editor sobre el seu ús. Si jo que fins i tot he editat la pàgina d'ajuda de les imatges no hi havia parat esment, un editor "normal" no sap que hi hagi l'upright. El problema sobreafegit és que l'upright t'augmenta la proporció però si per un d'aquells raríssims casos un usuari decidís augmentar la mida de les miniatures, l'esquema (prèviament ajustat a una mida adequada) augmentaria innecessàriament.
  • Reduir el marge d'afectació de les mides. Si bé sempre és una solució millor continua sense haver-hi cap advertiment o recordatori.
  • Que Rebot no afecti a les miniatures amb fitxers svg, donat que la majoria corresponen a esquemes i diagrames i que a priori no seria bo que se'n reduís la mida. El problema és que deixa de banda un bon nombre d'esquemes, dibuixos i diagrames que són en format PNG o JPG.
  • La meva proposta és que sense un advertiment (en el moment d'inserir una imatge) es deixi sense efecte aquest bot. No és el mateix una correcció ortogràfica o una eliminació automatitzada de paràmetres incorrectes d'una infotaula, que menystenir sense advertiment una edició. Òbviament si un editor es troba que en un article hi ha una miniatura inusualment o injustificadament gran l'ha de reduir a la mida apropiada (així ho vaig fer fa pocs dies en un article de la Viquipèdia anglesa); però en aquest cas haurà de ser l'editor que n'ha corregit la mida qui en serà el responsable davant d'una queixa i no un bot.
Vriullop (discussiócontribucions)

La mida per defecte és de 220px, abans era de 180px i en el futur vés a saber. Si està a les preferències és per alguna cosa. No es pot ignorar els usuaris amb dificultats visuals, amb lectors de pantalla o vés a saber amb quins dispositius. Encara que sigui un percentatge petit dono fe de que n'hi han. A banda, els gustos no es poden generalitzar i no tothom veu un article de la mateixa forma. Forçar una mida concreta és menystenir els ajustaments fets per altres usuaris.

El que faci un bot està subjecte a que hi hagi consens. Per mi, és raonable canviar totes les mides definides nnnpx pel valor upright=nnn/220, i unificar totes les mides dintre d'un marge de variació no significatiu al valor upright=1.

Paucabot (discussiócontribucions)

Em sembla bé la proposta d'en Vicenç. En realitat, aquesta ja era la línia de solució que havia proposat al debat a la pàgina que el company ha donat per tancat.

Torn a escriure aquí la proposta:

  • Només unificar les mides que siguin similars a 220 px. Proposta: 70 px per davall i 70 px per damunt (entre 150 i 290 px, abans era entre 150 i 400px)
  • Mirar d'utilitzar upright en lloc d'una mida fixa.

Gràcies, Pau.

Arnaugir (discussiócontribucions)

D'acord amb en Vicenç. Cal procurar fer servir només l'upright i no forçar una mida. Si el bot pot calcular la proporció necessària per l'upright i fer el canvi, perfecte.

Jmarchn (discussiócontribucions)

D'acord amb tots si i només si el bot canvia px per l'upright calculat tal com ha dit en Vicenç. El que no ha de fer mai el bot és el que fa ara: canviar qualsevol amplada dins dels marges de 220 a 400 i posar-la a 220px.

Paucabot (discussiócontribucions)

El bot només eliminarà la mida si és similar a 220px (entre 150 i 290). Va bé? Canviar px per upright no ho farà el bot a no ser que em demaneu que ho faci. En tot cas, els que usau imatges grosses podeu fer el canvi manualment.

Jmarchn (discussiócontribucions)

No, no va bé, Pau. Només la solució aportada per en Vicenç és la vàlida.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que la proposta d'en Vicenç és la mateixa que la meva. En tot cas, digues que és el que vols tu.

Jmarchn (discussiócontribucions)

No Pau, no és el mateix. Jo no sé programar bots però la conversió a fer, segons en Vicenç és:

Donat l'exemple:

[[File:Nom|thumb|260px|Explicació]]

fent el càlcul:

260/220 = 1,18

Canviar per:

[[Fitxer:Nom|miniatura|upright=1.18|Explicació]]

I llestos!!

Paucabot (discussiócontribucions)

En Vicenç també deia i unificar totes les mides dintre d'un marge de variació no significatiu al valor upright=1 i aquesta és la proposta que jo he fet.

Això que tu dius, jo ho deixaria per a les imatges més grosses de 290px o més petites de 150px. I ho podem fer, però seria una cosa addicional que ara no feia el bot.

Canaan (discussiócontribucions)

Com he dit a la discussió del Rebot, la meva opinió és deixar-ho al criteri de l'editor. A mi em va passar, per exemple, amb aquesta foto, que té un format molt horitzontal i amb una amplada estàndard queda molt petita. Per altra banda, no tots estem posats en tecnicismes, jo no sé molt bé com funciona aixó de l'upright.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Precisament, @Canaan:, la conclusió majoritària aniria amb aquesta línia. Així tu posaries, per exemple, 340px i el bot (a modificar, d'en Pau) automàticament ho canviaria a upright=2. Amb la qual cosa no canviaria l'aspecte que tu, correctament, havies decidit. Ara, em sembla, que només falta que en Pau quan ho tingui enllestit ens ho digui.

Canaan (discussiócontribucions)

Bé, si aquest és el consens, cap problema.

Vriullop (discussiócontribucions)

He dit dues coses:

  • Canviar a upright.
  • Unificar totes les mides dintre d'un marge de variació no significatiu al valor upright=1.

No he especificat quin és el "marge de variació no significatiu". En Pau proposa entre 150px i 290px. En l'exemple de 340px no canviaria res. En l'exemple de 260px, entre upright=1 i upright=1.18 sincerament no hi veig quin motiu hi pot haver per filar tant prim.

Amb upright=1
Amb upright=1.18
Jmarchn (discussiócontribucions)

Vicens, tal com he assenyalat abans el problema no és tant en les fotografies com en els diagrames. Amb el mateix canvi que representa un 39% més, canvia molt la legibilitat.

Amb upright=1
Amb upright=1.18

Per descomptat que tenia la mida una mica més gran.

Vriullop (discussiócontribucions)

El problema d'aquest exemple més que es pugui llegir és que no s'entén el que diu. Se suposa que la informació està en el text en bell catalanec i que les imatges són complementàries per entendre-ho millor. Si fos un editor d'un article amb aquest cartell directament l'eliminaria. Però, bé, aquesta és una altra discussió que ara no toca. Suposo que podries trobar altres exemples.

Que et sembla saltar-se els fitxers SVG?

Canaan (discussiócontribucions)

Llavors, entenc que si continuem utilitzant el 300px el bot no intervindria. Llavors, com bé dius, tampoc caldria gairebé utilitzar l'upright, no?

Paucabot (discussiócontribucions)

La idea seria que t'acostumassis a utilitzar upright=1,35 en lloc de 300px. I si uses 300px, un bot (si el sé fer), ja ho reemplaçaria.

Canaan (discussiócontribucions)

No si quedem en el rang 150-290.

Vriullop (discussiócontribucions)

Ja he explicat alguns motius per usar upright, els puc ampliar si fa falta, però no me'ls facis repetir.

Canaan (discussiócontribucions)

Com he dit, no estic molt posat en tecnicismes, però si aquesta és l'actitud desisteixo, feu el que vulgueu.

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí. La idea seria que unificaríem les mides entre 150 i 290 a 220, però 300 no està dins aquest rang, per tant, es traduiria a upright (això amb un altre bot tal com explic més avall).

Paucabot (discussiócontribucions)

Ho he estat pensant i definitivament, això no ho puc fer amb el pywikibot, que és l'eina que jo ús. Si qualcú altre s'ofereix per aquesta altra tasca, perfecte. Ho podem demanar a Viquipèdia:Bots/Sol·licituds.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord Vicenç. Una pregunta: com ho faries a les imatges que tenen la sintaxi 260x260px? El mateix criteri per ambdós números? aquestes les deix?

Vriullop (discussiócontribucions)

L'upright no té l'opció 1.18x1.18. Potser és una imatge desproporcionada en alçada, caldria revisar-la manualment.

Paucabot (discussiócontribucions)

OK. Llavors la proposta definitiva (de la part que jo puc fer) és unificar des de 150 fins a 290 a 220 (tècnicament és tan senzill com eliminar la mida). A partir d'ara no tocaria els del rang 290-400px, que supòs que són els que canviaven més, ni els de sintaxi 260x260px. Va bé així?

Jmarchn (discussiócontribucions)

NOOO!!. No es tracta de mirar rangs, es tracta de fer una senzilla divisió, i això afectaria a qualsevol amplada d'imatge des de més estretes a més amples. Així es respectaria la decisió de l'editor.

Paucabot (discussiócontribucions)

Repetesc que la proposta d'en Vicenç deia: i unificar totes les mides dintre d'un marge de variació no significatiu al valor upright=1.

Això també ho proposava en Vicenç.

Vriullop (discussiócontribucions)

Entenc el Pau, i li agraeixo la seva feina. Hi ha una pràctica, sobretot importada d'eswiki, de definir la mida de totes les imatges amb un resultat final que sembla aleatori, especialment quan hi entren diferents editors amb diferents pràctiques. També hi ha qui vol destacar la seva imatge particular sense més motius. Per a tot això cal fer neteja, i jo mateix me'n vaig fer un fart en el seu moment. Com en tot, hi poden haver excepcions, i per això aquest fil, però no fem de l'excepció una regla per tornar enrere a la situació caòtica.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Espero que en @Vriullop: aclareixi que volia dir amb la frase, però per descomptat que no és el que interpretes, Pau. Fer divisions i establir marges és complicar la cosa. Només es tracta de fer una divisió. Si es vol unificar les mides, potser volia dir que limitar la variabilitat de l'upright obligui a prendre valors de 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.6, 1.8, etc. I que no accepti valors de 1.18 i s'arrodoneixi a 1.2. Jo ho trobo innecessari i, segurament, complicar el bot.

Vriullop (discussiócontribucions)

Ho he intentat explicar. On diu dintre d'un marge de variació no significatiu posa-hi el que vulguis. En Pau proposa "entre 150px i 290px". En alguna cosa així estava pensant, però no em puc definir encara per valorar quin és el marge més adequat.

Jmarchn (discussiócontribucions)

El posar 220x1000px no canviaria la proporció.

L'explicació de l'ajuda és:

  • {amplada}x{alçària}px: limita o bé l'amplada o bé l'alçària al valor màxim especificat, mantenint la mateixa relació. Pot ser útil per a imatges molt simples o quan no se sap les proporcions que tindrà la imatge.

No recordo haver-me trobat amb una imatge que utilitzi el "x".

En un cas així només prendria el primer valor (el de l'amplada) per calcular l'upright.

Vriullop (discussiócontribucions)
Jmarchn (discussiócontribucions)

Estem d'acord. quan dic que no canvia la proporció vull dir que no canvia la relació entre amplada i alçaria de la fotografia en concret, o dit d'altra manera: no deforma la fotografia. Per això he inclòs el text de l'ajuda que ho explica molt bé. Sí que canvia els límits de la imatge.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo les que tenen doble restricció, de moment, no les tocaria.

A part, ja t'he comentat que el tema de l'upright el meu bot no ho pot fer. Ho podem demanar a Viquipèdia:Bots/Sol·licituds.

Vriullop (discussiócontribucions)

Això se sol usar en plantilles per poder tractar diferents imatges de diferents proporcions. En una imatge en un article no té gaire sentit.

Paucabot (discussiócontribucions)

Idò te'n faries creus de la quantitat d'imatges que hi havia amb aquesta sintaxi als articles ...

Jmarchn (discussiócontribucions)

He vist que amb el python, que -pel que he llegit- s'utilitza pels bots, la solució no ha de ser complicada. Amb el cas esmentat, amb round(260/220, 2) s'obtindria el valor de 1.18 a posar a upright. O per acotar la variabilitat, amb round(260/220, 1) s'obtindria l'1.2.

Vriullop (discussiócontribucions)

Amb un decimal a l'upright hauria de ser suficient. Dóna una escalabilitat amb prou valors i més uniforme.

Amb upright=1.1
Amb upright=1.15
Amb upright=1.2
Jmarchn (discussiócontribucions)

@Paucabot, Vriullop, Arnaugir, Canaan: Ja ha passat un dia des de l'últim escrit. He arribat a vàries conclusions:

1. La millor opció era la aportada per en Vicenç, es tracta de fer una senzilla divisió entre la mida de l'amplada que un editor ha destinat per a una imatge i 220 per tal de canviar els píxels a upright. Així si una mida és de 330px serà canviada a upright=1.5.

El resultat d'aquesta divisió s'arrodoniria a un sol decimal. Si una mida és de 270px en ser 270/220=1,23 es canviarà a upright=1.2, etc.

2. Que aquesta divisió no afectaria a mesures bidimensionals (per exemple 200x100px)

3. Que en Paucabot no hi està d'acord.

4. Que vés a saber que farà en Paucabot amb el seu Rebot.

Cada cop estic més astorat amb aquesta disfunció, n'hi ha per marxar corrents.

Canaan (discussiócontribucions)

Per mi el més preocupant és que aquí no hi ha respecte per l'editor, que és qui dedica temps i esforç en "currar-se" els articles. Jo no estic d'acord amb la uniformització de totes les imatges, perquè totes les imatges no són iguals, i encara menys el valor i l'emfatització que se les vulgui donar a l'article. Mentre no hi hagi una política oficial que obligui a aquesta uniformització jo continuaré revertint el que no consideri adequat.

Jmarchn (discussiócontribucions)

@Canaan Potser no saps com funcionen els bots, es poden fer anar cada dia. I encara que tu reverteixis la seva acció, a l'endemà (o quan li sembli al seu autor) quan torni a actuar el bot et tornarà a canviar la teva edició. Jo ja fa temps que no monitoritzo els "meus" articles, amb la desfeta de Rebot em tocarà refer 79 articles i ho he pogut detectar mirant les càrregues que havia fet a Commons, però d'altres canvis que jo hagi pogut fer en la mida per a mi ara són indetectables (o millor dit, inrastrejables). Per tant, el que cal fer no és el que tu proposes (anar revertint), sinó evitar el funcionament (o aquest funcionament) de Rebot.

A mi em sembla que el millor seria evitar el seu funcionament. Però teòricament i si Rebot funcionés com cal seria útil en el moment que es consideri augmentar la mida per defecte de les miniatures. Fa molts anys la mida per defecte era de 180px, com que la resolució de les pantalles ha augmentat, s'havia augmentat la mida per defecte a 220px. Si totes les imatges tinguessin assignat l'upright per un automatisme d'un bot (que respectés a l'editor, i no com ara); quan dintre d'uns anys i si es cregués oportú augmentar la mida per defecte a 240, només s'hauria de modificar un valor en la Viquipèdia i sense modificar els articles.

Canaan (discussiócontribucions)

Ho sé, ja he tingut que revertir diversos cops la mateixa edició del bot. La qüestió és que, tot i que només sigui per decència i respecte als companys, en Pau Cabot hauria d'abstenir-se de fer edicions les quals sap que no compta amb el consens necessari. A mi em sembla que és quelcom que no hauria falta ni dir-ho.

Paucabot (discussiócontribucions)

@Canaan: Ja he desactivat aquesta funció del bot (i ja ho havia fet abans que fessis aquesta intervenció). Ja no fa edicions d'aquestes mentre ho discutim.

Això sí, també agraïria una actitud més constructiva per part dels que defensau mides personalitzades. No té molt de sentit posar una imatge a 230px perquè la diferència amb el valor per defecte no és significativa. Tenint en compte que cadascú utilitza la pantalla, una resolució i un navegador diferent, no té molt de sentit forçar tothom a veure la imatge a 245px o a 185px (que a cada usuari pot afectar la maquetació de manera molt diferent).

Això no és un processador de textos, és una pàgina web, no s'han d'utilitzar mides absolutes, sinó, en tot cas, relatives i tampoc no jugar gaire amb això per tal de mantenir una coherència a la Viquipèdia tal com es recomana a Ajuda:Ús d'imatges.

Canaan (discussiócontribucions)

T'agraeixo no utilitzar el bot mentre no hi hagi consens, però si finalment no hi ha acord penso que també es tindria que deixar en reserva i no imposar res als altres. Sobre el que exposes, jo personalment no filo tan prim com dius, generalment no poso una mida específica, deixo la imatge que s'adapti a la mida estàndard, excepte en casos que considero necessaris, com la foto que he mencionat més amunt del Pla Macià, que té un format molt horitzontal. Si tothom fes igual, no posar una mida concreta excepte en casos específics, no caldria ni el bot ni aquesta discussió.

Paucabot (discussiócontribucions)

Totalment d'acord amb el que dius. Si la gent només utilitzàs la mida de la imatge en casos estrictament necessaris, no faria falta cap bot. El problema és que la realitat no és així. Quan la gent tradueix, posa mides als articles sense ni tan sols saber el que posa. El bot ha fet moltíssims canvis que eren ben necessaris. I potser n'ha fet alguns que no ho eren o que, almanco es poden discutir.

Ara, he fet una proposta concreta de mides a estandarditzar i estaria bé saber què en pensau, perquè de moment, ningú no ha dit res. Potser no estàs d'acord que la mida de 270px s'assimili a 220px, però sí la de 250px (m'ho invent). Llavors estaria bé saber dins quin marge podem estandarditzar la mida de les imatges.

La meva proposta és unificar aquestes tres:

150px (upright 0.7), valor mínim
220px, valor final
270px (upright 1.2), valor màxim

Quina és la teva contraproposta?

Arnaugir (discussiócontribucions)

D'acord amb la proposta, jo augmentaria el marge fins a 375px que correspon a upright=1.5.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Aquests són els valors en una escala esgraonada segons la proposta inicial de @Vriullop

Amplada Increment

(superfície)

Punt mig Rang Upright
220 209-231 1,0
242 231-253 1,1 21%
264 253-275 1,2 19%
286 275-297 1,3 17%
308 297-319 1,4 16%
330 319-341 1,5 15%
352 341-363 1,6 14%
374 363-385 1,7 13%
396 385-407 1,8 12%

Però recordo una vegada més que la mida de les fotografies no és una qüestió significativa. L'important és pels esquemes i diagrames que contenen text, on poca diferència de mida significa que es pugui, o no, llegir-ne el contingut. On moltes vegades el peu del diagrama és explicatiu i que es perd si l'usuari (el que ho sàpiga) l'amplia amb el doble-clic en perd el peu.

Paucabot (discussiócontribucions)

Bé, a hores d'ara ja hi ha majoria clara d'usuaris a favor d'unificar la mida de les imatges a prop de la mida per defecte. Ara, podríem anar concretant el marge ...

Canaan (discussiócontribucions)

A mi aquest marge em sembla bé.

Paucabot (discussiócontribucions)

PS: Ara he vist la imatge del Pla Macià que comentes a Urbanisme de Barcelona#Segona República i Pla Macià. Aquesta imatge no es veuria afectada pel bot, ni tan sol si estàs en px (ara ja s'ha canviat a upright). La mida triada és de 350px, per tant fora del rang que he proposat més amunt.

Canaan (discussiócontribucions)

En aquesta proposta sí, però fins ara no era així, si veus l'historial veuràs que vaig tenir que revertir el bot diversos cops.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si, Canaan. Per això ara som aquí discutint i fent una proposta de consens.

Paucabot (discussiócontribucions)

Per cert que la imatge del Pla Macià no es veu res. Jo, almanco, no hi veig res. Jo la posaria a) estàndard com a miniatura i que s'hagués de clicar a sobre per ampliar-la (que aquesta és la funció de la miniatura) o b) posaria upright 3 com a mínim perquè tengui sentit com a imatge directament i no com a miniatura de la imatge.

Canaan (discussiócontribucions)

He posat 2.5, per no passar-me. Què et sembla?

Paucabot (discussiócontribucions)

Molt millor que abans.

Paucabot (discussiócontribucions)

El fil és totalment caòtic i molt difícil de seguir. Mir de fer un resum de les propostes concretes que han sortit:

  1. Passar (amb un bot) totes les mides absolutes de la imatges a relatives (upright) i a 1 decimal de precisió. Això diria que té consens de tothom. No tocaríem les que tenen doble restricció.
  2. Estandarditzar la mida de les imatges properes a upright=1. Això no té consens, però sí una ampla majoria. S'haurien d'acabar de concretar els marges.
  3. Seria la mateixa opció que la 2, però amb l'excepció dels .svg. És una proposta d'en Vicenç que encara ningú no ha contestat.
Paucabot (discussiócontribucions)

Don la meva opinió sobre cada proposta perquè quedi ben clara:

  1. D'acord.
  2. D'acord.
  3. D'acord.

Si s'implementàs l'opció 2, ho podria fer amb el pywikbot. La 1 i la 3 no les puc fer amb el meu bot i ho hauríem de demanar.

Canaan (discussiócontribucions)

D'acord en les tres. Ja en parlarem dels marges.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Proposta de marges:

Aquests són els valors en una escala esgraonada segons la proposta inicial de @Vriullop

Amplada Increment (superfície)

base 220 - 1,0

Increment (superfície)

base 154 - 0,7

Punt mig Rang upright respecte al

precedent

acumulat respecte al

precedent

acumulat
154 143-165 0,70 -23% -51% 0% 0%
176 165-187 0,80 -21% -36% 31% 31%
198 187-209 0,90 -19% -19% 27% 65%
220 209-231 1,00 0% 0% 23% 104%
242 231-253 1,10 21% 21% 21% 147%
264 253-275 1,20 19% 44% 19% 194%
286 275-297 1,30 17% 69% 17% 245%
308 297-319 1,40 16% 96% 16% 300%
330 319-341 1,50 15% 125% 15% 359%
352 341-363 1,60 14% 156% 14% 422%
374 363-385 1,70 13% 189% 13% 490%
396 385-407 1,80 12% 224% 12% 561%

Com és lògic amb un increment igual d'amplada cada cop és menor l'increment percentual de superfície. I és la superfície (nombre de píxels) el que determina la legibilitat. Passar de 1,0 a 1,4 es duplica la superfície i amb 1,8 es triplica aproximadament i com es pot veure.

Ja seria un respir per mi que no es toquessin els svg (només tradueixo, modifico o creo en svg), però hi ha milers esquemes i diagrames que no són svg, i que si se'n varia gaire la mida no es llegeix el text que contenen. Repeteixo: el problema no són les fotos, fora de casos molt especials com el que ha plantejat @Canaan:. Amb Rebot s'ha perjudicat la visibilitat de milers de diagrames i esquemes. Si us plau, no continuem amb un esglaonament ample (menys marges) que llavors es continuarà amb el mateix problema!.

Paucabot (discussiócontribucions)

Això d'arrodonir al primer decimal l'upright ja està decidit per consens. No fa falta convèncer ningú més.

Ara el que necessitam és saber els marges de mides per estandarditzar. Podries dir si estàs d'acord amb la meva proposta o fer una proposta alternativa de marges (de mides per unificar, s'entén)? Tant m'és si és en píxels (la meva és 150-270) o en proporció (la meva és 0.7-1.2).

Gràcies.

Canaan (discussiócontribucions)

A mi em sembla bé el que s'havia parlat més amunt, de 150 a 270. Potser fins a 300, jo no posaria més, a vegades he utilitzat el 300 per a fotos de més amplada que alçada, que sinó es veien ja petites.

Jmarchn (discussiócontribucions)

He actualitzat la taula precedent, com es pot veure els canvis de 0,7 a 0,8 és el doble que de 1,4 a 1,5.

Per sort, rarament ens trobarem en una imatge inferior a 200, com aquesta que vaig fer fa un parell de dies: Segment ST (imatge de 150). Potser posar l'upright a 0,7, 0,75, 0,80, 0,85 i 0,90?.

Vriullop (discussiócontribucions)

Tal com ho veig, quin és el problema a resoldre?

  • Ús generalitzat de la mida en px en lloc d'upright.
  • Ús de mides en px generalment sense un criteri ni motiu clar, excepte casos molt petits o molt grans.
  • Diferències entre fotos i diagrames que poden tenir necessitats diferents.

Opcions:

  1. Convertir de px a upright amb un decimal.
  2. Eliminar els valors corresponents a upright 0.9 i 1.1, en píxels suposa no deixar cap mida entre 187px i 253px.
  3. Eliminar també el valor 1.2, però deixant de banda SVG i PNG. Els PNG s'haurien de revisar a mà, també poden ser fotos de mala qualitat. Els problemes solen ser amb valors més grans, quan són més petits se suposa que hi ha algun motiu. Això implica eliminar els valors entre 187px i 275px.

Si ho he entès, l'opció 2 la podria fer Rebot, i millor abans que l'1. Les opcions 1 i 3 caldria demanar-les i no sabem qui ni quan es podrà fer. A més, la 3 implica treure llistes de casos a revisar a mà, i si es vol podrien incloure altres casos com el 0.8 per a revisió.

Sempre hi poden haver excepcions difícils de detectar per un bot. Queda a criteri dels editors revertir-ho o no, i això no hauria d'implicar un problema de reiteració del bot. Si fa falta sempre es pot crear una blacklist. Dos que conec: Maison Marie Henry i Llista de quadres de Paul Gauguin (1889-1903) mostren les imatges a escala real.

Jmarchn (discussiócontribucions)

@Vriullop, el primer paràgraf del que acabes d'escriure és una pregunta o una afirmació?.

  1. L'ús generalitzat de la mida en px és un fet, no un problema fora que així ho considereu. Com ja he dit he fet milers d'edicions i fins fa pocs dies no sabia de l'existència de l'upright. Coneixent que quedarà reservat a un privilegiat i reduït grup de viquipedistes del qual orgullosament en formo ja part.
  2. Sempre que he posat una imatge ho he fet en la mida que creia més oportuna, per exemple si poso un diagrama sempre que puc ho poso a la menor mida possible en que es vegi bé, i això poden ser 275px (dels que voleu eliminar). Penso que la majoria dels editors deuen actuar responsablement en quan a les mides i per tant si posen quelcom a 275 és per algun motiu. I si qualsevol en veure l'article no hi està conforme ho canvia (com tot) responsablement (i no irresponsablement com ho fa un bot).
  3. Acceptat que les necessitats de les fotos i diagrames són diferents i salveu els svg, gràcies Déu meu!. Pensar que fer una distinció entre jpg i png en quan a que això deixaria de banda els diagrames pensant que la majoria de diagrames són png és falsa. He revisat a Commons més d'una cinquantena de diagrames (excloent il·lustracions antigues que la majoria són jpg) i he trobat que nomes 4 de cada 10 són png. En la taula que he presentat, més amunt, he volgut fer notar que els canvis de 0,7 a 1,2 són els més crític ja que la diferència és major que, posem pel cas, de 1,6 a 1,8.
  4. En l'últim paràgraf vull entendre que si l'editor s'adona del canvi i torna a posar la mida (que ell considera) adient ja no ha de patir més. El bot no tornarà a passar mai més per aquell article ja que s'ha generat una llista amb el nom dels articles que ja se'ls ha modificat les imatges. Això voldria dir que el bot només passaria de nou per sobre dels articles nous (o que no tenien imatges). Una blacklist alternativa ideal seria aquella que contingués els noms dels fitxers d'imatge que s'han modificat de tots els articles.
Vriullop (discussiócontribucions)

Era una pregunta retòrica que he contestat jo mateix. Tens raó que no usar l'upright és un problema menor, però és una millora que fa anys que tenim pendent, i si es toca alguna cosa en aquest sentit és el moment d'aprofitar-ho.

Jo també confio que els editors són responsables, almenys els editors habituals. Però són molts anys amb molts editors ocasionals que han deixant moltes coses pendents de revisar. En Pau s'hi dedica i ho pot explicar millor, en deu haver corregit milers durant força temps abans de que saltés cap alarma. Poso uns exemples a l'atzar d'imatges amb mides sense cap sentit: Especial:Permalink/19486449, Especial:Permalink/21534750, Especial:Permalink/21765739, Especial:Permalink/21905998. Jo en recordava de pitjors que vaig anar corregint manualment, però és una tasca interminable.

Jmarchn (discussiócontribucions)

@Vriullop, Però en aquesta guerra contra mides incorrectes els efectes col·laterals també son importants i ja ha afectat a milers d'articles. I, deu ser perquè sóc antimilitarista, aquestes armes no selectives dels bots no selectives no m'agraden. Prefereixo la diversitat a la uniformitat (tampoc em vaig posar l'uniforme, no vaig fer la mili). Prenen una lectura de l'Evangeli, prefereixo que creixin el blat i el jull a que volent arrancar el jull es malmeti el blat.

Jmarchn (discussiócontribucions)

@Vriullop, Ara acabant un article de les cèl·lules cromafins, he anat a petar a la pàgina del Sistema endocrí on he trobat vàries víctimes, tindran bon pronòstic ja que són svg... ja les miraré de guarir més tard, sóc metge.

Paucabot (discussiócontribucions)

Bé. Idò pel que a mi m'afecta, implementaria el màxim comú divisor de totes les propostes d'estandardització de mides, que és la proposta més restrictiva i que va fer en Vicenç: les imatges amb valors d'upright entre 0.9 i 1.1 (o el que és el mateix, entre 187 i 253 px), passarien a tenir la mida per defecte.

Va bé així?

Canaan (discussiócontribucions)

Per mi sí.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Per a mi no. Precisament tal com he volgut fer notar és en aquestes mides petites quan els petits canvis són realment importants (mireu els canvis de percentatges).

Paucabot (discussiócontribucions)

@Jmarchn: Diria que estàs en franca minoria. Aquesta opció tampoc no és la meva, però jo l'he acceptada com a punt intermig entre les nostres posicions inicials. Seria bo que fessis el mateix.

Jmarchn (discussiócontribucions)

@Paucabot Una curiosa manera de funcionar, em demanes que renunciï al que penso, crec i argumento. Pel que veig és la mar de normal que cadascú digui la seva sense entrar a debatre els arguments d'un i l'altre... Me n'he fet un fart de donar raons i poca resposta. Tot i que el resultat final no sigui tan dolent, me'n vaig de la Taverna, decebut, una vegada més.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord. Implement el resultat al meu bot i tanc el fil.