Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Categoria que no correspon en un article

9
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

A l'article Pere Villalba se li atribueix la categoria Religiosos barcelonins contemporanis, però en el text de l'article no diu enlloc (o no he sabut veure-ho) que sigui un religiós. Durant una època de la seva vida va ser monjo de Montserrat, però d'això fa molts anys, després se'n va sortir. El vaig conèixer fa molts anys i em sembla que feia força temps que havia deixat la vida monàstica i tenia dos fills (un va morir; l'altre, Miquel Villalba, és pianista professional). Penseu que, pel fet que hagi estat uns anys monjo se li ha de posar l'etiqueta? I suposant que així sigui, no hauria d'estar documentat en algun lloc de l'article amb una referència?

Paucabot (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sí, ha estat això. Com que a les nostres categories la inclusió pot voler dir coses molt diferents, passen coses com que:

  • Els lul·listes són subcategoria de franciscans balears històrics.
  • Tots els comunistes són en alguna subcategoria de filòsofs alemanys.
  • I la meva preferida, els sants elevats als altars per Joan Pau II són subcategoria de persones de Buenos Aires.

Amb la primera no hi havia caigut quan vaig fer servir les categories per posar barcelonins com a religiosos barcelonins fent servir la categoria de religiosos. Hauré de revisar els lul·listes.

Leptictidium (discussiócontribucions)

He de dir que no em sembla il·lògic que «pel fet que hagi estat uns anys monjo se li ha de posar l'etiqueta». Tenim una pila de categories que inclouen persones basant-se en el que van fer en un moment puntual de la seva vida, molts anys enrere: per què aquesta hauria de ser l'excepció?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En això d'acord amb en Leptictidium encara que en aquest cas jo li hagi posat la categoria correcta a l'article per casualitat. Les categories i ocupacions no depenen del que és sinó del que ha estat. De fet, tenim per algun lloc una discussió sobre com canviar el text de l'article quan el personatge canvia d'activitat i quan es mor (és un futbolista/és un exfutbolista o ha estat un futbolista/va ser un futbolista), però l'haver estat un futbolista segueix essent igual de rellevant i les categories ho reflecteixen.

D'acord també amb la Mercè que les categories haurien de poder-se basar en el que diu l'article, idealment amb referències (i això és un tema que està sortint a Tema:W1egurgx8ozjdekt), però si una persona ha estat monjo de Montserrat durant anys i no hi ha fonts fiables que ho esmentin, la impressió que em fa a mi és que la cobertura que ha rebut la seva biografia deu ser molt limitada i el dubte és si és admissible.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Venia a dir el mateix que ha dit en Leptictidium. Igual que algú que va militar uns anys de la seva vida a un partit polític manté la categoria encara que en tramiti la baixa, o algú que ha estudiat en una universitat en manté la categoria un cop hi deixa d'estudiar, crec que la categoria en aquest cas és pertinent.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Paucabot, @Pere prlpz, @Leptictidium, @Pau Colominas, estic d'acord si la categoria s'ha posat perquè és un lul·lista. Però si la categoria es posés perquè algú sap que aquesta persona ha estat uns anys de la seva vida monjo de Montserrat, no em semblaria adequat sense haver-ho indicat en el text i amb una referència fiable. De tota manera, @Pere prlpz, penso que la cobertura de la biografia és adequada (naturalment, podria ser més extensa) perquè és la tasca d'aquesta persona en l'àmbit de la filologia clàssica i com a estudiós de la vida i obra de Ramon Llull la que el fa mereixedor de tenir lloc a la Viquipedia, no pas el seu recorregut privat. Tampoc posa, per exemple, que durant uns anys va ser professor de batxillerat d'una escola privada d'un poble del Vallès i em sembla que no per això l'article seria inadmissible.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Cal reconèixer que la única referència de l'article (o l'única que parla d'ell), que és http://www.hottopos.com/rih18/tribjean.pdf, no esmenta que fos monjo de Montserrat. Ara bé, entenc que això és perquè la notabilitat és justeta. En qualsevol personatge del que algú hagués escrit una biografia de més de cinc pàgines un detall com aquest no hauria passat per alt.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, potser sigui perquè ell no en parla. No he vist o sentit cap entrevista que li hagin fet en què s'esmenti.

Resposta a «Categoria que no correspon en un article»