Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Nferranf (discussiócontribucions)

Hola,

fem un estudi comparatiu dels continguts de les portades catalana, castellana i anglesa. Per això estem analitzant una colla de documents. Per exemple en l'anglesa:

I a la castellana també hem identificat els documents però a la catalana ens està costant molt. Ens podeu ajudar a localitzar aquestes guies o recomancions?


Moltes gràcies!!

Núria

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Provo d'ajudar i descriure pas per pas. La realitat és que pràcticament no tenim cap document equivalent, de tot això, però és perquè no hi aplica ni el context, ni l'abast ni les mans disponibles. Simplement, com en moltes altres situacions, no es poden analitzar les tres llengües alhora en aquest aspecte. Fer-ho pensant que la minoritzada i amb menys volum de comunitat i de participació (en termes quantitatius) seguirà el ritme de tota la documentació creada en anglès i en castellà sempre ens farà sortint-hi perdent i fent creure que és el model angloparlant aquell que és de referència.

A en.wiki i es.wiki hi ha una participació en les votacions d'AdQ que aquí maldem de fa anys. En tenim 766 (poc més del doble que els dies de l'any). Des del 2008-2010, quan es va llançar la iniciativa dels AdQ com feien altres llengües, a mesura que n'anàvem tenint de nous, els afegíem a les plantilles Plantilla:Article maig 10 o Plantilla:Article abril 19. Pots comprovar que són plantilles que pràcticament no s'han editat d'ençà que es van crear més enllà d'esmenar alguna falta, afegir-hi alguna línia addicional o bé canviar un AdQ per un altre si el que hi havia es va retirar perquè ja no complia els criteris de qualitat. És a dir, es confia en la bona fe si algú creu que cal reemplaçar-ne un per un altre. Com he dit abans, la participació en els darrers 4-5 anys en la secció de distinció dels AdQ és molt més baixa que a la resta del projecte i les propostes també es tanquen i arxiven automàticament quan l'@Arnaugir fa córrer-hi un bot (automatitzem el que podem perquè no arriben les mans). És d'esperar que en aquesta situació, en pràcticament la totalitat dels casos el mateix AdQ circuli recurrentment cada 8 d'agost o 24 d'octubre recurrentment des de fa més d'una dècada. Si mai hi ha més interès i tenim discussions entre viquipedistes sobre quins articles han de ser-hi i quins no, endavant a crear llibres d'estils i documentació, però no hi som prous. Jo de moment em conformo amb més participació en avaluacions i votacions perquè d'aquí a poc tinguem 3-4 opcions per escollir cada dia a la portada :)

Pel que fa a les notícies de la portada van al criteri de la bona voluntat dels qui s'animin a editar-la i no tenim uns criteris definits més enllà dels consensos o punts de controvèrsia que es puguin parlar cas per cas a Plantilla_Discussió:Portada600k/actualitat.

Els articles més llegits del dia estan automatitzats directament dels que apareixen a la versió mòbil en aquesta pàgina d'estadístiques (el total fa sortir falsos positius de Puigdemont i Pedrolo des de fa anys, malgrat que avisat a Phabricator des de fa anys). Siguin quins siguin, es mostren els quatre primers: sovint representen l'actualitat política, la cultural o simplement fa gràcia perquè es correlacionen amb les polèmiques de Twitter en català. I les efemèrides també estan semiautomatitzades per en @Joutbis, que fa el que bonament pot a partir de les efemèrides rodones (5, 10, 25, 30, 50, 100, 150, etc.) que apareixen a les pàgines dels dies de l'any (2 de març, 17 de juny, etc.). Com que aquelles pàgines eren una mica aixins i no sempre tots els usuaris tenen la praxi d'afegir les dates de naixement i de mort a aquests articles quan creen noves bios de personatges remarcables, es pot millorar la diversitat cultural i de gènere alhora que la fiabilitat d'aquelles pàgines i per això vam llançar el 2020 el Viquiprojecte:Càpsula del temps, que va tenir resultats molt bons i prou èxit. Quan en Joutbis no hi sigui i el @JoRobot no tingui prou manteniment, potser hem de tancar aquell espai de la portada perquè no tenim més manteniment o participació en la portada.

Sobre la imatge del dia, també automatitzada pràcticament en la totalitat a través del mòdul Mòdul:POTD. Si algú vol, en pot afegir alguna al mòdul anual Mòdul:POTD/2023. Si tenim una certa circularització és perquè hi ha darrerament en @TaronjaSatsuma posant-hi alguna del WikiLovesFalles i d'altres temes. Quan ell no s'hi pugui ocupar, automàticament es circularitzaran les de fa anys perquè la realitat és que no hi ha massa participació i com a mínim l'automatització fa que hi hagi una certa periodicitat a partir de les fotos d'anys anteriors i alguna altra destacada de Commons i amb descripció en català.

Tots els tecnicismes es poden consultar a Plantilla:Portada600k/ús. El procés de decisió per a la incorporació d'aquesta nova portada actual va dur 2 anys de feina (kudos @Townie) i es va estrenar el 2019 quan vam arribar als 600.000 articles. Es pot trobar a Viquipèdia:Presa de decisions/2018/Renovació de la portada.

Insisteixo, partir de l'òptica de les polítiques anglo o hispanoparlant per veure com hi encaixen llengües com el català sempre farà que hi sortim perdent. Tant a la llista de desitjos de Meta com a Phabricator s'ha demanat algun cops que la WMF hauria de proveir models de plantilles semiautomatitzades perquè els projectes i llengües més petites tinguin portades que no suposin un sobresforç humà i un manteniment diari. Provo de buscar l'enllaç, però no han tingut cap èxit. Penso que en català som afortunadíssims de tenir una portada tan xula i que informi tant a partir de tan poca edició en molts dels seus mecanismes interns i de tan poc manteniment dels usuaris (un agraïment als pocs que hi dediquen temps). Sovint d'altres llengües ens han dit que se sorprenen per com de neta i dinàmica la tenim.

Espero haver ajudat!

Nferranf (discussiócontribucions)

M'ho llegeixo en calma, i aveure si ho veig clar. Gràcies!

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Una explicació detalladíssima, Xavier Dengra. Gràcies per l'esforç de redactar-la.

Voldria fer esment també que la portada actual és fruit d'un consens nascut de diverses discussions extenses. Un cop assolit aquest consens, alguns viquipedistes (amb en Townie i en Joutbis al capdavant, si no recordo malament) van implementar tècnicament la proposta.

Un debat interessant que també ha sorgit en el passat és sobre l'abast d'aquest esforç: quantes de les visites a la Viquipèdia en català passen per la portada? En quina mesura un enllaç blau a la portada augmenta les lectures d'aquell article? Un enllaç vermell a la portada anima a la comunitat a crear-lo? I, en cas afirmatiu, a quin sector de la comunitat anima?

Seria molt interessant poder disposar d'aquestes mètriques a nivell estratègic.

Nferranf (discussiócontribucions)

Gràcies! Una pregunta, les discussions extenses van ser deliberacions online o viquitrobades o d'altres trobades?

Nferranf (discussiócontribucions)
Pau Colominas (discussiócontribucions)

Va haver-hi discussions tant telemàticament com presencial, però pel propi funcionament del projecte només són vàlides (és a dir, generadores de polítiques) les discussions als espais apropiats de la Viquipèdia. Per tant, les presencials només serveixen per a acostar postures que després han de plasmar-se al debat en línia.

Joutbis (discussiócontribucions)

Sobre els articles més llegits, amplio una mica. No està automatitzat del tot, perquè per cada article nou que surt s'ha de crear el resum de text que es mostrarà i assignar-hi una fotografia. No sempre hi ha fotos de tothom, i llavors t'has de posar creatiu. Si un article és repeteix en dies diferents, es recicla el resum que ja s'havia creat abans, però igualment s'ha de repassar. Per exemple, quan algú conegut es mor, sol sortir als articles més llegits. Si ja hi havia sortit abans i per tant ja tenia el resum fet, el text és obsolet (perquè clar, no indica que és mort), i s'ha de modificar.

Si algun dels quatre articles més llegits del dia abans no té resum, no s'actualitza la pàgina fins que algú no el crea. La manera de fer-ho és amb aquesta eina hostatjada a toolforge. Tothom que tingui usuari de la Viquipèdia la pot fer servir. La caixa de l'esquerra és per crear articles que fan falta d'una llista d'articles que alguna vegada han quedat en el Top 10, i la de la dreta per crear-ne de nous o modificar els existents (de vegades ho faig quan és molt clar que algun article serà el més visitat).

De vegades l'eina falla (si s'esborra una imatge de les que s'haurien de fer servir, o si surt una categoria dins de la llista de més llegits), i he de fer actuacions més manuals, però en general amb aquesta eina ja es gestiona tot. L'altre problema que passa de vegades és que la meva font de dades - l'estadística de pàgines més vistes - triga molt a generar-se; de vegades no s'actualitza fins tard al vespre. Llavors miro d'estar pendent de quan surt.

I res, que si algú es lleva d'hora i vol aprofitar per actualitzar la portada, jo content.

I si voleu una eina per mirar les correlacions que deia el Pau, aquí hi ha el GUI per aquestes estadístiques.

Nferranf (discussiócontribucions)

Super, gràcies!!

FranSisPac (discussiócontribucions)

Amb un punt de nostàlgia i d'"autoreivindicació" (el tema "Portada" encara em desperta l'interès) trenco una mica la meva absència editora per deixar constància que des de març del 2014 fins al novembre del 2022, amb dues breus interrupcions, algú ("un servidor") va estar fent una supervisió qualitativa quasi diària dels continguts d'aquesta portada. Algun cop ja se'm va fer notar el dubte de «quantes de les visites a la Viquipèdia en català passen per la portada?», com indica en @Pau Colominas, però, ni que sigui per determinades accions reiterades que hauran deixat el seu fruit, penso que va valdre la pena. Amb reconeixement per en @Townie, la meva admiració per en @Joutbis i cordialitat per a tothom,

Resposta a «Portades Viquipèdia»