Thomas Hodgkin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaThomas Hodgkin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 agost 1798 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort5 abril 1866 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Jafa Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Disenteria Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaJaffa Old Protestant Cemetery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat d'Edimburg
King's College de Londres
Grove House School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAnatomia patològica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómetge, patòleg, hematòleg, anatomista Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
CònjugeSarah Frances Callow Scaife (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesJohn Hodgkin Modifica el valor a Wikidata  i Elizabeth Rickman (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansJohn Hodgkin Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 24307707 Modifica el valor a Wikidata

Thomas Hodgkin (17 d'agost del 1798 - 5 d'abril del 1866) va ser un metge anglès, considerat un dels més preeminents patòlegs del seu temps i un pioner de la medicina preventiva. La seva aportació més important a la medicina fou per haver estat el primer a descriure, el 1832, un tipus diferenciat de limfoma que, en honor seu, hom coneix amb el nom de malaltia de Hodgkin. El gran mèrit de Hodgkin fou iniciar la pràctica de la inclusió de l'anatomia patològica en l'estudi dels processos clínics. Fou contemporani de Thomas Addison i Richard Bright al Guy's Hospital.

Vida[modifica]

Thomas Hodgkin va néixer en una família quàquera de Pentonville, Parròquia de St. James, a Middlesex. Va rebre educació privada i el setembre del 1819 fou admès a la St. Thomas's and Guy's Medical School, que actualment es troba dins del King's College London. També estudià a la Universitat d'Edimburg, Escòcia. El 1821, va anar a Itàlia i a França, on aprengué l'ús de l'estetoscopi, un invent recent de René Laënnec. El 1823, Hodgkin va obtenir el doctorat a Edimburg per una tesi sobre els mecanismes de l'absorció intestinal als animals.

Va morir a Jaffa (Palestina), actual Tel Aviv (Israel).

Obres[modifica]

Hodgkin va descriure la malaltia que porta el seu nom el 1832, en un article titulat On Some Morbid Appearances of the Absorbent Glands and Spleen. Rebé el reconeixement amb el seu epònim 33 anys més tard, quan Samuel Wilks, redescobrí la malaltia. La malaltia de Hodgkin és una proliferació cel·lular neoplàstica que es desenvolupa al teixit limfoide, al fetge i a la melsa, amb possibilitat d'afectació d'altres estructures. Una forma més benigna s'anomena paragranuloma de Hodgkin, mentre que una forma més invasiva rep el nom de sarcoma de Hodgkin.

Publicà el seu llibre Lectures on Morbid Anatomy el 1836 i el 1840. La major contribució a l'ensenyament de la Patologia Mèdica, tanmateix, fou el 1829, amb la seva obra en dos volums The Morbid Anatomy of Serous and Mucous Membranes, que ha estat un clàssic de l'Anatomia Patològica moderna.

Hodgkin va ser un dels primers promotors de la medicina preventiva, publicant On the Means of Promoting and Preserving Health el 1841. Entre altres observacions primerenques destaca la de l'apendicitis aguda, la de la forma bicòncava dels glòbuls rojos de la sang i la de l'estriació de les fibres musculars.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Thomas Hodgkin