Torn de corró

De Viquipèdia
Torn de corró
Torn de corró muntat a un pou

El torn de corró és una màquina simple que actua com una espècie de palanca. El torn de corró s'utilitza per pujar i baixar la càrrega suspesa d'una corda (o d'una cadena) enrotllada sobre un corró giratori mitjançant una maneta amb un cert braç de palanca. Antigament fou utilitzat per fer pujar cubells d'aigua des del fons dels pous. Depenent de la posició del mànec on s'aplica la força respecte a l'eix de gir del rodet (per exemple, amb dues manetes oposades 180°), el torn de corró funciona amb un moviment de va-i-ve alternatiu (com els pedals d'una bicicleta).

Si la longitud de les bieles és més gran que el radi del corró, el torn permet l'elevació d'un cos pesat amb una força més petita.[1]

Aplicació[modifica]

Se suposa que s'enrotlla una corda al voltant d'un corró de radi r, i al final de la corda s'hi subjecta una càrrega W (o força útil). Mitjançant una biela-manovella de radi R caldrà aplicar una força P tal que la igualtat del parell de forces serà:

Referències[modifica]

  1. Edward Albert Bowser. An elementary treatise on analytic mechanics: With numerous examples. D. Van Nostrand company, 1890, p. 9. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torn de corró