Turtó

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Tortó de poma (per a sidra) premsada
Turtó d'oli de pipes de meló

Els tortós (del francès: torteau/tourteaux, en anglès genèricament es diuen press cake o oil cake) són els residus sòlids obtinguts després de l'extracció de l'oli de les llavors o dels fruits oleaginosos. També s'anomenen farines. Són els subproductes o coproductes de la trituració i premsat en la fabricació de l'oli. Normalment representen del 50 al 75% de la massa de les llavors. Són el segon grup dels aliments que es donen als animals de granja (després del grup dels cereals)

De manera més àmplia es pot considerar també tortó els residus premsats de productes no oleaginosos.

Tipus de tortó[modifica]

Hi ha tants tipus de tortós com d'olis de plantes oleaginoses:

Procés de fabricació[modifica]

Pressió[modifica]

Hi ha dos procediments possibles:

  • La pressió discontínua en fred

L'oli (sobretots els olis d'oliva i de nous) s'extreu per pressions successives a una temperatura inferior a 80 °C. El rendiment és baix, els turtós conserven per aquest motiu entre el 6 a 12% de matèries grasses

  • La pressió contínua en calent

Prescalfats fins a 90 °C, les granes són premsades en un vis sens fi fins que la temperatura arribi a 120 °C. El rendiment puja (el turtó conserva del 4 al 6% de matèries grasses)

Extracció[modifica]

A les granes sovint se'ls treu la capa exterior que dificulta l'extracció. Els lípids s'extreuen per solubilització en una solució aquosa en solvents orgànics, com l'hexà, escalfats a 50-60 °C i per percolació a contracorrent durant de 4 a 5 hores.

Cal tot seguit destil·lar la barreja d'oli i de solvent per separar-los (desolvanització) escalfant a 115-120 °C per aspiració i injecció de vapor.

En aquest cas el rendiment és superior donant uns tortós gairebé sense oli (0,5% à 2,5%).

Les dues tècniques es poden utilitzar successivament per a les granes riques en matèries grasses (gira-sol, colza, lli).

Els tortós que queden gairebé sense oli es presenten en forma de fines partícules, farina (colza, ...) o de trossets (soia). Els tortós poden estar rehumidificats i comprimits en grànuls (soia, gira-sol, cotó...).

Ús en alimentació animal[modifica]

Diversos turtós es fan servir per alimentar animals. Són molt importants perquè són la seva principal font de proteïna i també tenen molta cel·lulosa que només poden digerir els remugants. Els tortós més utilitzats són:

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Turtó

Referències[modifica]

  1. Encyclopædia Britannica—oil cake. (URL Accessed June 26, 2006).