United Buddy Bears

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'obra artísticaUnited Buddy Bears
Georgian and other United Buddy Bears.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Tipussèrie escultòrica Modifica el valor a Wikidata
One-World Buddy Bear
United Buddy Bears - París 2012

L'Os Buddy (Buddy = company, amic) (anglès: Buddy Bear) és una escultura d'un os de mida real, pintat de manera individual, fet de plàstic resistent a la intempèrie i reforçat amb fibra de vidre. Va ser dissenyat el 2001 per part de l'Eva i en Klaus Herlitz juntament amb l'escultor austríac Roman Strobl.

L'any 2001 es van pintar aproximadament uns 350 ossos, que es van exposar als carrers de Berlín. L'any 2002 es va dur a terme un altre concepte que anava més enllà: El Cercle dels United Buddy Bears.

United Buddy Bears[modifica]

United Buddy Bears - Berlín 2006
United Buddy Bears - Jerusalem 2007
United Buddy Bears - Buenos Aires 2009
United Buddy Bears - Sofia 2011
United Buddy Bears – Rio de Janeiro, Copacabana 2014

Els United Buddy Bears (Ossos Amics Units) demanen la tolerància i la comprensió entre els pobles amb el seu missatge «Cal que ens coneixem millor, aleshores ens podrem comprendre millor, podrem confiar més els uns en els altres i conviure millor». Des del 2003 els podem trobar presents en les exposicions de moltes grans ciutats del món mostrant-se a favor d'una convivència pacífica. Sense arribar a pronunciar cap paraula s'adrecen en totes les llengües del món a totes les persones que els van a veure.

Els United Buddy Bears formen un cercle de 150 escultures d’ossos,[1][2] que es corresponen amb cadascun dels països presents a les Nacions Unides. Cada escultura va ser pintada per un artista per al seu país natal. Els motius i els estils autòctons simbolitzen el caràcter que hi ha al darrere de cada país en qüestió. D'aquesta manera els ossos reflecteixen les diferents cultures, històries i formes de viure.

Les exposicions es troben sempre als carrers més cèntrics d'una metròpoli. Són de lliure accés i no cal pagar cap entrada per visitar-les. Fins ara s'han arribat a comptabilitzar 40 milions de visitants.

El patrocini sovint el porten persones conegudes dels àmbits de la política i de la cultura. com ara és el cas d'en Peter Ustinov (2003),[3] ambaixador de bona voluntat d’UNICEF, en Jackie Chan (2004) o la Mia Farrow (2006).[4]

Estacions de la gira mundial fins ara[modifica]

Els United Buddy Bears han omplert els titulars dels diaris amb termes com ara «ambaixadors d'un món lliure». Aquests ossos, producte d'un procés de creació artística, fan dos metres d'alçada i 50 kg de pes i van sortir de Berlín l'any 2004 fent via cap a tot el món. Ja s'han presentat a aquestes ciutats:

Aquestes són algunes de les ciutats dins del programa: Barcelona, Los Angeles, Dubai i Brasília.

Moments força significatius en algunes de les exposicions[modifica]

  • 2005 a Seül: Per primer cop es van exposar ossos de Corea del Nord i Corea del Sud, junts els uns al costat dels altres i de forma pacífica, que havien estat creats per artistes de totes dues Corees.
  • 2007 a Jerusalem: Palestina va ser present per primer cop en aquesta exposició d'unió entre els pobles i ho va fer en igualtat de condicions que 138 països més. El Buddy Bear de Palestina el va fer l'Ibrahim Hazimeh, president del Comitè Nacional Palestí d'Arts Plàstiques a la AIAP / UNESCO.
  • 2008 a Pyongyang: Per primer cop té lloc a Corea del Nord una exposició internacional d'art oberta a tothom.

Observacions[modifica]

A l'octubre de 2007 el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va elogiar les exposicions dels United Buddy Bears afirmant que «mostren una gran creativitat dels artistes de molts països diferents», amb la qual cosa «trameten al món un missatge de pau i d'harmonia».

Ajudes per a nens necessitats[modifica]

La caritat és una base fonamental d'aquesta iniciativa no comercial. Les exposicions acostumen a ser gratuïtes. Els United Buddy Bears i l'ajuda per a nens necessitats que pateixen han passat a formar part d'una unitat indestructible. De manera que fins ara s'han arribat a arreplegar 2.3 milions d'euros a favor d'UNICEF i de diverses organitzacions locals d'ajut als nens.

Referències i notes[modifica]

Enllaços externs[modifica]