Unió Federalista de les Comunitats Ètniques Europees

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUnió Federalista de les Comunitats Ètniques Europees
Dades
Nom curtUFCE Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització no governamental internacional Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1949
Gerent/directorLoránt-György Vincze Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Ingressos totals1.253.578 € (2019) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfuen.org Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): FUEN_info Youtube: UCqvgz-LmP4VLBBH_sheDXog Flickr: fuen-fuev Modifica el valor a Wikidata

La Unió Federalista de les Comunitats Ètniques Europees (francès Union fédéraliste des communautés ethniques en Europe (UFCE), alemany Föderalistische Union Europaïscher Volks-gruppen FUEV) és una organització no governamental creada el 1949 a Versalles, amb seu actual a Flensburg. Està dotada d'un estatut participatiu dins el Consell d'Europa des del 1989[1] i des del 1995 a l'ONU.

Es tracta d'una reconstrucció del Congrés de les Nacionalitats (Nationalitäten Kongresse) constituït a Ginebra de 1918 a 1938, i que fou acusat d'alimentar les querelles irredemptistes. El seu fundador ha estat Joseph Martray, membre després de la Segona Guerra Mundial del Comitè Consultiu de Bretanya, i braç dret de Yann Fouéré, director del diari La Bretagne.

Organitzacions membres[modifica]

La UFCEE compta amb:

En total, entre les 44 organitzacions membres titulars hi ha 12 associacions de minories alemanyes d'Europa central, oriental i de l'ex-URSS, i 6 associacions de minories no-alemanyes (frisons, danesos, polonesos, roms, sòrabs) a Alemanya i 2 d'Àustria (croats, eslovencs). Els dos altres països que tenen un nombre important d'organitzacions membres són Hongria (romanesos, alemanys, eslovacs i croats) i Rússia (alemanys, balkars, karatxais, grecs).

Alemanya[modifica]

Àustria[modifica]

Dinamarca[modifica]

França[modifica]

Cap dels principals partits regionalistes francesos (de centre i de centreesquerra), reagrupats al si de la federació Regions i Pobles Solidaris i de l'Aliança Lliure Europea, no s'adhereix, com a membre efectiu o observador, a l'UFCEE.

Grècia[modifica]

Hongria[modifica]

Itàlia[modifica]

Romania[modifica]

Sèrbia[modifica]

Eslovàquia[modifica]

Suïssa[modifica]

República Txeca[modifica]

Dirigents[modifica]

L'actual président (des del 1996) és Romedi Arquint, de la Lliga Romanx (Suissa). El bretó Joseph Martray fou secretari general el (1949-1952) i el també bretó Pierre Lemoine ha estat president el (1986-1990). Els sis vicepresidents són membre de les minories alemanyes de Dinamarca, germanòfona del Tirol del Sud, croata d'Àustria, cornuallès del Regne-Unti, sòrab i danesa d'Alemanya. El secretari general actual (1999-), Frank Nickelsen, com el precedent, Armin Nickelsen (1987-1999), és alemany de Dinamarca, els dos precedents (1974-1982, 1982-1987) foren danesos d'Alemanya.

Vegeu també[modifica]

Notes i referències[modifica]

  1. Llista dels membres la pàgina del Consell d'Europa [1]. Consultat el 29 de gener 2007
  2. pàgina de l'UFCEE (accés del 20/05/2007)

Enllaços externs[modifica]