Slovenska Skupnost

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSlovenska Skupnost
Dades
TipusPartit polític italià
Ideologia políticadefensa de la minoria eslovena
Història
Creació1962
Governança corporativa
PresidènciaDrago Štoka
Òrgan de premsaSkupnost
Afiliació europeaAliança Lliure Europea
Representació1 escó al parlament
del Friül Venècia Júlia

Lloc webWeb del partit
Facebook: SSkSlovenskaskupnost Twitter (X): StrankaSSk Modifica el valor a Wikidata

Slovenska Skupnost (Unió Eslovena, SSK) és un partit polític italià, actiu al territori anomenat Eslàvia friülana, que es presenta a les eleccions regionals de Friül-Venècia Júlia i defensa els drets de la minoria eslovena a les províncies de Trieste i Gorizia. Rep el suport de les organitzacions catòliques eslovenes com la Societat Hermagores i el Consell d'Organitzacions Eslovenes.

Nasqué de la fusió de la Unio Democràtica Eslovena (Slovenska demokratska zveza) i la Unió Social Cristiana (Krščanska socialna zveza), organitzacions eslovenes anteriors a la Segona Guerra Mundial. Entre els fundadors hi havia Avgust Sfiligoj, Andrej Uršič, Engelbert Besednjak i Josip Agneletto. Es constituí el 1962 per a presentar-se a les eleccions regionals de Friül-Venècia Júlia de 1964, a les que va obtenir un escó, que ha mantingut a les eleccions posteriors. A les eleccions legislatives italianes de 1992 es presentà en la llista Federalisme (PSd'Az-UV) en coalició amb el Partit Sard d'Acció, Unió Valldostana i Union für Südtirol. Posteriorment s'ha presentat a les eleccions italianes dins les coalicions de centreesquerra La Margherita. i l'Ulivo

A nivell regional no ha passat de tenir un representant a l'Assemblea regional, i a nivell municipal té les alcaldies d'alguns municipis com San Floriano del Collio i San Dorligo della Valle. Ha obtingut el 44,4% a Monrupino, 43,1% a San Floriano del Collio, 25,4% a Savogna d'Isonzo, 21,0% a Doberdò del Lago, 20,5% a Sgonico, 18,2% a San Dorligo della Valle, 17,4% a Duino-Aurisina i 4,9% a Gorizia, municipis propers a la frontera eslovena, així com el 18,1% a Drenchia, 7,5% a San Leonardo (Udine), 7,1% a Grimacco, 5,8% a San Pietro al Natisone i 4,7% a Stregna.

A les eleccions regionals de 2003 assolí la representació per a Mirko Špacapan. A les eleccions regionals de 2008 va donar suport al candidat de centreesquerra Riccardo Illy, que fou derrotat. No obstant això, va obtenir 7.003 vots (1,24%) i Igor Gabrovec fou elegit diputat.

Enllaços externs[modifica]