Usuari:FonsR/Gènere no binari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bandera no binària.

L'expressió gènere no binari s'aplica a les persones que no tenen una autopercepció com a home ni com a dona i que poden identificar-se amb un tercer gènere o cap d'ells.[1] No ha de confondre's amb el terme queer, que designa a qualsevol tipus de minoria sexual que entri sota els paràmetres de les identitats LGBT.[2]

Identitats no binàries[modifica]

Primer Orgull Genderqueer a Madurai, amb Gopi Shankar Madurai, Anjali Gopalan

Les persones no binàries no s'identifiquen amb el gèneres tradicionals masculí i femení. Aquestes poden percebre's a si mateixes com un individu que pertany de manera parcial o total a un gènere o no, presentant una disconformitat que els hi permet atribuir-se característiques especials de determinats gèneres per tal de satisfer el seu desig d'identitat. En cas que s'identifiqui a si mateixa com a masculí i femení, existeix una identitat bigènere; si es percep com una barreja entre masculí i femení o d'altres, exiteix una identitat pangènere; i si es percep com un gènere diferent del masculí, el femení o el nul, es percep com agènere o gènere neutre.[3]

Bandera genderqueer. El color lila representa la identitat de gènere en concordància amb els gèneres binaris o una barreja d'aquests. El verd és el color invers del lila i té la intenció de representar a aquelles persones amb identitats que no fan referència al binarisme.

El bigènere és un concepte que descriu la conducta d'una persona que presenta una identitat de gènere en la qual s'identifica a si mateix com a masculí i com a femení, alterant o no la seva percepció de gènere per adaptar-se a les circumstàncies socials.

El trigènere es caracteritza per la mobilitat d'un individu entre el gènere masculí, femení i un tercer gènere (ja sigui un gènere nul, una combinació de masculí i femení o alguna altra identitat), determinat per les circumstàncies que presenta el context on es trobi l'individu.[4]

Gènere fluid[modifica]

El gènere fluït és una identitat en la que es poden ubicar altres identitats com la identitat binària, el bigènere i la identitat trigènere, concentrant-se tant en la identitat binària com la nul·la. El gènere fluid estableix períodes de transició imprecisos i variables en els quals l'individu s'identifica amb un gènere i altres períodes en els quals s'identifica amb un altre. El gènere fluït no es determina per la presència de característiques sexuals concretes o per l'orientació sexual, sinó per la recerca constant de conformitat amb la identitat de gènere. S'anomena gènere fluït perquè fa analogia a les característiques dels fluids, que romanen en constant moviment. [5]

Altres gèneres[modifica]

Tercer sexe[modifica]

El tercer sexe o tercer gènere és un concepte utilitzat per referir-se a aquella persona amb identitat de gènere que no es classifica dins de la identitat de gènere masculí i/o femenina, sinó com una barreja d'ambdós (anomenada tercer gènere). Una persona del tercer gènere pot tenir una expressió física que es relacioni amb un gènere determinat o la combinació de tots dos gèneres, involucrant una discordança del gènere o un tipus de transició de gènere. El kathoey sol identificar-se sota els paràmetres del tercer gènere.

Kathoey[modifica]

Kathoey (Tailandès: กะเทย, IPA: [kaʔtʰɤːj]) és un terme tailandès utilitzat per referir-se a una dona transexual o a un home efeminat. Per canviar de gènere, un kathoey feminitza el seu cos a partir de tractaments hormonals, cirurgies i recursos estètics. En altres casos, un kathoey pot estar conforme amb el gènere que li van assignar al néixer i només desitja una aparença femenina. Un kathoey pertany al tercer gènere, és a dir, es classifica com una barreja d'home i dona.[6]

Bandera de l'orgull o de la visibilitat maverique.

Maverique és una identitat de gènere no binària on la persona es caracteritza per l'autonomia i independència enfront d'altres identitats relacionades o derivades del masculí, el femení o el neutre. La identitat no s'associa a una absència de gènere o apatia envers ell.[7][8][9] Es podria dir que és una categoria emergent que es defineix com una «identitat de gènere independent del binari». El gènere també és descrit com inortodoxo i fora del convencional.[11][13][10][11][12]

El terme maverique va ser encunyat per Vesper H., creador del blog Queer as cat, per descriure el seu propi gènere en 2014. La paraula maverique deriva de la paraula anglesa maverick, que significa «una persona que pensa i actua de manera independent, sovint comportant-se de manera diferent a l'esperada o habitual»[13]. Al afegir-li el sufix francès -ique al substantiu li proporciona el significat de 'característic de'.[14]

La bandera d'aquesta comunitat està conformada pels colors groc, taronja i blanc.[15] En el disseny s'utilitza el groc perquè és un color primarii també s'empra per diferenciar-ho d'altres colors com el blau i rosa (aquests identifiquen a l'espectre masculí i femení respectivament), expressant així la separació entre ambdós gèneres La segona franja és de color blanc i simbolitza la independència del gènere binari; en tractar-se del blanc, els seguidors d'aquest moviment adapten la seva pròpia identitat. Finalment, el color taronja significa l'orgull i la convicció interna que senten aquestes persones pel seu gènere. La comunitat ho concep com un color «poc ortodox» però que reflecteix la seva identitat.

  1. Joan Nestle, Clare Howell, Riki Anne Wilchins. GenderQueer: voices from beyond the sexual binary (en inglés). Alyson Books, 2002. ISBN 1555837301. 
  2. Genderqueer Artículo en GLBTQ; consultado 19 de noviembre de 2012
  3. Joan Nestle, Clare Howell, Riki Anne Wilchins. GenderQueer: voices from beyond the sexual binary. Alyson Books, 2002. 
  4. Leslie Feinberg. Trans Liberation: Beyond Pink Or Blue (en inglés). Beacon Press, 1999. ISBN 0807079510. 
  5. Gender fluid Definición en inglés de Género fluido en Urban Dictionary; consultado 23 de junio de 2012
  6. Richard Totman. The third sex: Kathoey : Thailand's ladyboys (en inglés). Souvenir Press, 2003. ISBN 0285636685. 
  7. Cover, 2018, p. 55.
  8. «» Qualidades de gênero» (en portuguès brasiler). [Consulta: 11 febrer 2020].
  9. Converse, Adrien. «The big list of gender identities (+ vocab to know)» (en anglès americà). Deconforming, 25-07-2019. [Consulta: 8 enero 2020].
  10. «Maverique» (en portuguès brasiler). Orientando, Um espaço de aprendizagem. [Consulta: 8 enero 2020].
  11. Kerry Manders (16 de octubre de 2018). Galería: Más allá del género The New York Times. Consultado el 28 de agosto de 2020.
  12. Weelie, C. A. van. «The Relationship between Transgender Congruence and Self-esteem in Transgender and Gender Non-Conforming Individuals: The Mediating Role of Gender Identity Rumination» (en anglès). localhost, 2018. [Consulta: 26 agost 2020].
  13. «Significado de MAVERICK en el Diccionario Cambridge inglés» (en castellà). dictionary.cambridge.org. [Consulta: 29 agost 2020].
  14. «-ique - Wikcionario, el diccionario libre». es.wiktionary.org. [Consulta: 30 agost 2020].
  15. Tris Reid-Smith (21 de enero de 2020). Pride flags: The biggest guide to LGBT+ rainbow flags and what they all mean Periódico en línea Gay Star News. Consultado el 28 de agosto de 2020.

[[Categoria:Transgènere]]