Gènere no binari

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Bandera no binària.

L'expressió gènere no binari s'aplica a les persones que no tenen una autopercepció com a home ni com a dona i que poden identificar-se amb un tercer gènere o cap d'ells.[1] No ha de confondre's amb el terme queer, que designa a qualsevol tipus de minoria sexual que entri sota els paràmetres de les identitats LGBT.[2]

Primer Orgull Genderqueer a Madurai, amb Gopi Shankar Madurai, Anjali Gopalan
Bandera genderqueer. El color lila representa la identitat de gènere en concordància amb els gèneres binaris o una barreja d'aquests. El verd és el color invers del lila i té la intenció de representar a aquelles persones amb identitats que no fan referència al binarisme.

El bigènere és un concepte que descriu la conducta d'una persona que presenta una identitat de gènere en la qual s'identifica a si mateix com a masculí i com a femení, alterant o no la seva percepció de gènere per adaptar-se a les circumstàncies socials.

El trigènere es caracteritza per la mobilitat d'un individu entre el gènere masculí, femení i un tercer gènere (ja sigui un gènere nul, una combinació de masculí i femení o alguna altra identitat), determinat per les circumstàncies que presenta el context on es trobi l'individu.

Gènere fluid[modifica]

Article principal: Gènere fluid

El gènere fluid és una identitat en què es poden ubicar altres identitats com la identitat binària, el bigènere i la identitat trigènere, concentrant-se tant en la identitat binària com la nul·la. El gènere fluid estableix períodes de transició imprecisos i variables en els quals l'individu s'identifica amb un gènere i altres períodes en els quals s'identifica amb un altre. El gènere fluid no es determina per la presència de característiques sexuals concretes o per l'orientació sexual, sinó per la recerca constant de conformitat amb la identitat de gènere. S'anomena gènere fluid perquè fa analogia a les característiques dels fluids, que romanen en constant moviment.

Altres gèneres[modifica]

Tercer sexe[modifica]

Article principal: Tercer sexe

El tercer sexe o tercer gènere és un concepte utilitzat per referir-se a aquella persona amb identitat de gènere que no es classifica dins la identitat de gènere masculina i/o femenina, sinó com una barreja d'ambdues (anomenada tercer gènere). Una persona del tercer gènere pot tenir una expressió física que es relacioni amb un gènere determinat o la combinació de tots dos gèneres, involucrant una discordança del gènere o un tipus de transició de gènere. El kathoey se sol identificar sota els paràmetres del tercer gènere.

Kathoey[modifica]
Article principal: Kathoey

Kathoey (Tailandès: กะเทย, IPA: [kaʔtʰɤːj]) és un terme tailandès utilitzat per referir-se a una dona transsexual o a un home efeminat. Per canviar de gènere, un kathoey feminitza el seu cos a partir de tractaments hormonals, cirurgies i recursos estètics. En altres casos, un kathoey pot estar conforme amb el gènere que li van assignar en néixer i sols desitja una aparença femenina. Un kathoey pertany al tercer gènere, és a dir, es classifica com una barreja d'home i dona.[3]

Bandera de l'orgull o de la visibilitat maverique.

Referències[modifica]

  1. Joan Nestle, Clare Howell, Riki Anne Wilchins. GenderQueer: voices from beyond the sexual binary (en anglès). Alyson Books, 2002. ISBN 1555837301. 
  2. Genderqueer Artículo en GLBTQ; consultado 19 de noviembre de 2012
  3. Richard Totman. The third sex: Kathoey : Thailand's ladyboys (en anglès). Souvenir Press, 2003. ISBN 0285636685.