Usuari:Mcapdevila/Assistent virtual

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Google Assistant executant - se en un telèfon intel · ligent Android .
Control remot Apple TV, amb què els usuaris poden demanar a l'assistent virtual Siri trobar continguts per veure al dispositiu.
Altaveu intel · ligent Amazon Echo executant l'assistent virtual Alexa .

Un assistent virtual és un agent digital que ajuda usuaris de sistemes computacionals, automatitzant i realitzant tasques amb la mínima interacció home-màquina. La interacció que es dóna entre un assistent virtual i una persona, ha de ser natural, una persona es comunica usant la veu i l'assistent virtual ho processa, interpreta i respon de la mateixa manera.

El terme chatterbot ve de la unió de dos vocables anglesos: “chatter”, el significat del qual és “parlador”, i “bot”, que serveix com a abreviatura de la paraula anglesa adoptada també pel nostre idioma, “robot”. [1]

De vegades el terme bot conversacional o bot de xat (en anglès: chatbot ) s'utilitza per referir-se als assistents virtuals en general o específicament a aquells als quals s'accedeix per xat en línia (o en alguns casos, programes de xat en línia que són per a entreteniment i no per a propòsits útils).

Cap al 2017, les capacitats i l'ús dels assistents virtuals s'està expandint ràpidament, amb nous productes entrant al mercat. Una enquesta en línia el maig del 2017 va trobar el més utilitzat als Estats Units van ser Siri d' Apple (34%), Google Assistant (19%), Amazon Alexa (6%) i Microsoft Cortana (4%). [2] L'ús d'altaveus intel·ligents alimentats per aquests assistents és radicalment diferent; Apple ni tan sols va anunciar el seu altaveu intel·ligent fins al juny del 2017. L'assistent virtual M de Facebook esperava estar disponible per a centenars de milions a Facebook Messenger el 2017. Apple i Google tenen grans bases instal·lades d'usuaris a telèfons intel·ligents i Microsoft té una gran base instal·lada d' ordinadors personals basades en Windows (on treballa Cortana, a més de telèfons i altaveus intel·ligents); mentre que Alexa va ser el primer a obtenir la possibilitat de realitzar comandes de comerç electrònic en línia, des d'Amazon . [3]

Un assistent personal intel·ligent és un agent digital que pot fer tasques o oferir serveis a un individu. Aquestes tasques o serveis estan basats en dades d'entrada d'usuari, reconeixement d'ubicació i l'habilitat d'accedir a informació d'una varietat de recursos en línia (com clima o trànsit, notícies, preus d'accions, horari de l'usuari, preus al detall, etc). Alguns exemples d'assistents personals són Siri d'Apple, Braina, Google Assistant i Google Now de Google, Amazon Echo d' Amazon, Cortana de Microsoft, S Voice i Bixby de Samsung, Voice Mate, Silvia i Hidi d' HTC i Celia d' Huawei . Un dels aspectes clau dun assistent personal intel·ligent és la seva habilitat per organitzar i mantenir informació. Això inclou el maneig de correus electrònics, esdeveniments al calendari, arxius, llista a seguir, etc.

D'acord amb l'inversor de capital de risc, Chi-Hua Chien, [4] de la signatura Kleiner Perkins Caufield & Byers, exemples de tasques que poden ser executades per intel·ligents automatitzats agents personals [5] inclouen maneig d'agenda (exemple: enviar una alerta a algú que arribarà tard al sopar per un inconvenient de trànsit, actualització d'horaris per a les dues parts, i canviar l'horari de reserva del restaurant) i un manejador personal de salut (exemple: monitoritzar la ingesta diària de calories, el ritme cardíac i el règim dexercici, després fer recomanacions i donar opcions per millorar la salut).

La tecnologia de l'assistent personal intel·ligent és permesa per la combinació de dispositius mòbils, interfícies de programació d'aplicacions (API), i la proliferació d' aplicacions mòbils . Tot i això, assistents personals automatitzats són dissenyats per realitzar tasques que només són especificades una vegada a través de la veu de l'usuari mentre que els agents personals intel·ligents realitzen tasques en curs (exemple: actualització a l'agenda o calendari) de forma autònoma.

Història[modifica]

L'assistent personal intel·ligent té els seus orígens en un projecte d'intel·ligència militar artificial anomenada CALO, per les sigles en anglès “cognitive assistant that learns and organizes” que significa assistent [6] que aprèn i organitza. Adam Cheyer, un mànager del projecte CALO, va prendre unes persones del SRI International del centre d'intel·ligència artificial i va formar un equip per començar la creació de Siri. Aquest va ser el primer conegut assistent personal intel·ligent.

La primera eina que va permetre executar reconeixement digital de veu va ser IBM Shoebox, presentat al públic general durant la Fira Mundial de Seattle de 1962, després del seu llançament inicial al mercat el 1961. Aquest ordinador primerenc, desenvolupat gairebé 20 anys abans de la introducció del primer IBM Personal Computer el 1981, va ser capaç de reconèixer setze paraules parlades i els dígits del 0 a 9. La següent fita en el desenvolupament de la tecnologia de reconeixement de veu es va aconseguir a la dècada de 1970 a la Universitat Carnegie Mellon a Pittsburgh, Pennsilvània, amb el suport substantiu del Departament de Defensa dels Estats Units i la seva agència DARPA . La seva eina Harpy va dominar un miler de paraules, semblant al vocabulari d'un nen de tres anys. Al voltant de deu anys més tard, el mateix grup de científics va desenvolupar un sistema que no només podia analitzar paraules individuals sinó seqüències senceres de paraules habilitades pel model ocult de Markov . [7] Així, els primers assistents virtuals, els quals van aplicar programari de reconeixement de la parla van ser contestadors automàtics i programaris mèdics de dictàfons digitals. [8] A la dècada de 1990, la tecnologia de reconeixement de veu digital es va convertir en una característica dels ordinadors personals de Microsoft, IBM, Philips i Lernout & Hauspie lluitant pels clients. Molt més tard el llançament al mercat del primer telèfon intel·ligent IBM Simon el 1994 va establir les bases per als assistents virtuals intel·ligents tal com es coneixen avui dia. [9] El primer assistent virtual digital instal·lat en un telèfon intel·ligent va ser Siri, que va ser presentat com una característica de l' iPhone 4S el 14 d'octubre de 2011. [9] Apple Inc. va desenvolupar Siri després de la seva adquisició el 2010 de Siri Inc. , un spin-off de SRI International, que és un institut de recerca finançat per DARPA i el Departament de Defensa dels Estats Units. [7]

Com a part de la història dels assistents virtuals també tenim els chatterbots o agents conversacionals sorgits en algunes pàgines dInternet als anys 90 i principis del 2000, que buscaven la interacció amb lusuari de la pàgina simulant mantenir una conversa amb ell, amb el per ajudar-lo en les cerques d'una manera automatitzada. [10] Els primers chatterbots eren molt limitats i no sempre comprenien les instruccions dels humans. Estaven inserits a les pàgines web i funcionaven mitjançant text. [11] El seu funcionament es basava en l'enregistrament previ d'unes respostes automatitzades que s'oferien a l'usuari després del reconeixement de paraules clau determinades.

Tenen cinc grans avantatges: Eficàcia, millora de la satisfacció del client en línia, optimització de costos, aprenentatge automàtic continuat i detecció de les tendències i necessitats del mercat. [12]

Tipus (classificació) d'assistents virtuals[modifica]

Segons la naturalesa de la interacció entre l'usuari i l'assistent virtual, es poden trobar assistents virtuals que funcionin mitjançant text, veu o intercanvi d'imatges. Els separem a més entre assistents virtuals de propòsit general o assistents virtuals de domini específic segons el grau de complexitat de la tasca que fan. [13]

Mètode d'interacció[modifica]

Els assistents virtuals fan la feina a través de:

  • Text ( xat en línia ), especialment en una aplicació de missatgeria instantània o en una altra aplicació. Són els assistents virtuals que trobem a través de les consultes de preguntes freqüents, assistents de consulta ràpida en línia en format web, aplicacions multimèdia o bots en sistemes de comunicació per xat. Permeten una comunicació ràpida amb l'assistent i ofereixen solucions a problemes comuns.
  • Veu: Faciliten la realització de tasques i consultes per veu, generalment a través d'un dispositiu dedicat exclusivament per a això també coneguts com a altaveu intel·ligent . Els assistents virtuals d'aquesta categoria més utilitzats són Amazon Echo, Siri, Assistent de Google o Microsoft Cortana . [14] , també Amazon Alexa [15] al dispositiu Amazon Echo, o [Siri] en un iPhone .
  • Intercanvi de (prenent i/o pujant) imatges: Apareixen en serveis automatitzats en presa, edició i exposició d'imatges. Els trobem en programes multimèdia generalment acompanyats d'un altre format d'interacció, com en el cas de Bixby al Samsung Galaxy S8 .

Alguns assistents virtuals són accessibles a través de múltiples mètodes, tals com Google Assistant a través de xat a l'aplicació Google Allo i via veu en altaveus intel·ligents de Google Home .

Els assistents virtuals usen el processament de llenguatges naturals (PLN) per combinar el text de l'usuari o l'entrada de veu amb ordres executables. Molts aprenen contínuament usant tècniques d' intel·ligència artificial, incloent-hi l' aprenentatge automàtic .

Dispositius i objectes amb assistents virtuals[modifica]

Els assistents virtuals poden estar integrats en diversos tipus de plataformes o, en el cas d'alguns com Amazon Alexa, a través de diversos:

Serveis[modifica]

Els assistents virtuals poden proporcionar una àmplia varietat de serveis, incloent-hi: [25]

  • Proveir informació sobre el temps, dades de Wikipedia o IMDb, ajustar alarmes, llistes de pendents o de compres
  • reproduir música de serveis de streaming com Spotify i Pandora ; reproduir estacions de ràdio; llegir audiollibres
  • Reproduir vídeos, programes de televisió o pel·lícules en televisors, de fonts com ara Netflix
  • Comprar articles, com ara des d'Amazon
  • Complementar i/o reemplaçar serveis datenció al client per humans. [26] Un reporte va estimar que un assistent automàtic en línia va produir una reducció de 30% en la càrrega de treball dun centre de trucades .

Atenció al client[modifica]

Un assistent virtual pot treballar amb lequip datenció al client duna empresa per proporcionar atenció al client 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. [27] [28] Proporciona un temps de resposta ràpid, cosa que millora el servei al client.

Comerç conversacional[modifica]

El comerç conversacional és el comerç electrònic que utilitza diverses eines de missatgeria, inclosos els assistents de veu [29], així com el xat en directe en llocs web de comerç electrònic, el xat en directe en aplicacions de missatgeria com WeChat, Facebook Messenger i WhatsApp [30] i els chatbots en aplicacions de missatgeria o llocs web. [31]

Comparació[modifica]

Assistent Desenvolupador Llançament Dispositiu IoT ON Lloc oficial
Alexa Amazon novembre de 2014 Amazon Echo Sí </img> Sí </img> Enllaç
Bixby Samsung 21 Samsung Galaxy S No No</img> No No</img> Enllaç
Cortana Microsoft 2 Invoke No No</img> No No</img> Enllaç
Google Assistant Google 18 Google Home Sí </img> Sí </img> Enllaç
Mycroft Mycroft AI team 4 Mycroft Mark No No</img> No No</img> Enllaç
Siri Apple 14 HomePod No No</img> No No</img> Enllaç
Celia Huawei 27 Huawei P40 No No</img> No No</img> Enllaç
Sofia Tudex Networks 27 - No No</img> No No</img> Enllaç Arxivat 2020-desembre-6 a la Wayback Machine.

Ús d'assistents virtuals en educació[modifica]

Els assistents virtuals són considerats com a tecnologies emergents, és a dir, productes d'innovació científica i d'avenç que impacten l'estil de vida dels usuaris, s'espera que aquest impacte sigui positiu i generi benestar. Els assistents virtuals es poden aplicar a diferents camps. [32]

L'educació és un dels camps en què es poden utilitzar els assistents virtuals, per a processos d'ensenyament-aprenentatge, ja sigui presencial o virtual, més encara en aquest temps en què les tecnologies de la informació i la comunicació estan sent cada cop més usades per donar suport les tasques educatives. Els humans podem interactuar amb els assistents virtuals a través de la nostra veu per esperar una resposta o lexecució duna ordre per part dels assistents virtuals. [32]

Entre els avantatges d'usar assistents virtuals a l'educació hi ha la preferència i acceptació dels estudiants a la interacció per veu, ja que és més fàcil que la interacció per text; es pot interactuar com si fos una altra persona sense necessitat d'usar un ordinador, telèfon o tauleta . [33]

D'acord amb l'informe d'educació superior, Horizon Report de l'any 2019 els assistents virtuals tindran una gran utilitat i un alt potencial d'impacte a llarg termini a l'educació superior. [32]

L'any 2020 es va publicar un article que descriu una investigació sobre la utilitat i l'eficàcia dels assistents virtuals en educació secundària. [34] En aquesta investigació, es va avaluar la capacitat de resoldre dubtes i brindar informació a l'aula dels assistents Amazon Echo i Google Nest mini, els quals van ser avaluats mitjançant una sèrie de preguntes fetes de forma oral pels estudiants de l'assignatura de Tecnologia als assistents virtuals. En avaluar els assistents virtuals, cap dels assistents no va poder respondre més de 33 de les 58 preguntes plantejades. [34]

Tot i això, l'ús d'assistents virtuals a l'aula té una sèrie d'aplicacions molt beneficioses, com és el cas de: [35]

  • Ensenyament d'idiomes, a través de traduccions bàsiques o com a diccionari virtual
  • Pràctica de matemàtiques, com és el cas de les taules de multiplicar o el càlcul mental
  • Exercitar la memòria, a través de jocs
  • Repàs de continguts, mitjançant jocs de preguntes
  • Resolució de dubtes puntuals com dates o noms

Polítiques de privadesa d'assistents virtuals coneguts[modifica]

Assistent de Google[modifica]

La política de privadesa de Google Assistant estableix que no emmagatzema dades d'àudio sense el permís de l'usuari, però podeu desar transcripcions de converses per personalitzar l'experiència. [36] La personalització es pot desactivar als paràmetres. Si l'usuari vol que Google Assistant guardi dades d'àudio, podeu anar a Activitat de veu i àudio (VAA) i activar la funció.

Alexa d'Amazon[modifica]

La política de privadesa de l'assistent virtual d'Amazon, Alexa, estableix que només escolta les converses quan s'utilitza la paraula d'inici (per exemple, Alexa, Amazon, Echo). [37] El programari comença a enregistrar la conversa quan es pronuncia la paraula d'inici i deixa de gravar després de 8 segons de silenci.

Siri d'Apple[modifica]

Apple afirma que no grava àudio per millorar Siri. En canvi, utilitza transcripcions. Les dades de la transcripció només s'envien si es consideren importants per a l'anàlisi. Els usuaris poden excloure's en qualsevol moment si no volen que Siri enviï transcripcions al núvol. [38]

Referències[modifica]

  1. «Chatbot, neologismo válido». fundeu.es. [Consulta: 27 març 2021].
  2. https://www.usatoday.com/story/tech/news/2017/06/05/apple-unveils-349-homepod-compete-amazon-echo-google-home/102523820/
  3. https://venturebeat.com/2016/12/30/2016-chat-wars-are-over-amazon-won/
  4. «Chi-Hua Chien». CrunchBase, 24 enero 2012. [Consulta: 3 febrer 2012].
  5. Empson, Rip. «Three Companies Chi-Hua Chien Of Kleiner Perkins Would Love To Invest In». TechCrunch, 29-07-2011. [Consulta: 3 febrer 2012].
  6. Naone, Erica. «TTR10: Intelligent Software Assistant». MIT Technology Review, marzo 2009. Arxivat de l'original el 16 de octubre de 2019. [Consulta: 28 octubre 2014].
  7. 7,0 7,1 https://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/computer_nt/article106206488/Von-IBM-Shoebox-bis-Siri-50-Jahre-Spracherkennung.html
  8. https://www.britannica.com/technology/speech-recognition
  9. 9,0 9,1 https://www.engadget.com/2011/10/04/iphone-4s-hands-on/
  10. «De Eliza a Siri, la evolución». Universidad Alfonso X El Sabio. [Consulta: 25 març 2021].
  11. «Historia de la Inteligencia artificial relacionada con los Chatbots». Planetachatbot, 2017. [Consulta: 1r abril 2021].
  12. «Las 5 ventajas de un asistente virtual con tecnología semántica». muycomputerpro, 2012. [Consulta: 23 març 2021].
  13. «Asistentes virtuales en plataformas 3.0». Revista Iberoamericana de Informática Educativa, 2013. [Consulta: 28 març 2021].
  14. «Voice report. From answers to action: customer adoption of voice technology and digital assistants.». Microsoft, 2019. [Consulta: 2 abril 2021].
  15. «¿Qué es Alexa y para qué sirve?» (en castellà). TopOnline.es. [Consulta: 20 maig 2020].
  16. https://www.cnet.com/how-to/google-pixel-assistant/
  17. «¿Qué es Sherpa? Así es el Siri español para Android - Tecnología de tú a tú. El blog de tecnología de El Corte Inglés» (en castellà). Tecnología de tú a tú, 21-10-2012. [Consulta: 9 enero 2020].
  18. http://adage.com/article/cmo-strategy/domino-s-pitches-voice-ordering-app-fast-food/295284/
  19. http://www.retaildive.com/news/lg-introduces-smart-refrigerator-with-amazon-alexa-enabled-grocery-ordering/433366/
  20. https://www.theguardian.com/technology/2017/feb/07/amazon-alexa-car-logitech-zerotouch-voice-services-assistant
  21. http://www.pocket-lint.com/news/137722-what-is-google-assistant-how-does-it-work-and-which-devices-offer-it
  22. Jiménez, Marimar. «Inteligencia artificial española para los coches de Porsche… y otros dispositivos» (en castellà). EL PAÍS RETINA, 20-06-2018. [Consulta: 9 enero 2020].
  23. "Ask Jenn", Alaska Airlines website
  24. "American Airlines (US Airways) - First US Airline to Deploy Natural Language Speech" (video), Nuance Enterprise on YouTube
  25. https://www.cnet.com/how-to/amazon-echo-the-complete-list-of-alexa-commands/
  26. Kongthon, Alisa; Sangkeettrakarn, Chatchawal; Kongyoung, Sarawoot; Haruechaiyasak, Choochart «Implementing an Online Help Desk System Based on Conversational Agent». Proceedings of the International Conference on Management of Emergent Digital EcoSystems. ACM [New York, NY, USA], 1 enero 2009, pàg. 69:450–69:451. DOI: 10.1145/1643823.1643908.
  27. «How Virtual Assistants Can Provide 24/7 Customer Support». www.auxosvs.com. [Consulta: 28 novembre 2023].
  28. «What Is a Virtual Assistant and Why Is It Important?». dxwand.com. [Consulta: 28 novembre 2023].
  29. «How to prepare your products and brand for conversational commerce». venturebeat.com. [Consulta: 28 novembre 2023].
  30. «Retail’s Big Opportunity: 87% Of U.S. Consumers Grasp The Power Of Conversational Commerce». www.retailtouchpoints.com. [Consulta: 28 novembre 2023].
  31. «How to create a WhatsApp Chatbot using VBNET». blog.ultramsg.com. [Consulta: 28 novembre 2023].
  32. 32,0 32,1 32,2 «Tecnologías emergentes para la educación», 2020. [Consulta: 28 març 2021].
  33. «La tecnología educativa en la era de las interfaces naturales y el aprendizaje profundo». [Consulta: 28 març 2021].
  34. 34,0 34,1 «Análisis del uso de asistentes virtuales en el aula como recurso complementario en la práctica docente» (en español). Universidad de Granada. Departamento de Arquitectura y Tecnología de Computadores, 2020. [Consulta: 28 març 2021].
  35. «Beneficios y aplicaciones de los asistentes inteligentes en educación». Educación 3.0, 20 enero 2020. [Consulta: 2 abril 2021].
  36. «Data security and privacy on devices that work with Assistant». support.google.com. [Consulta: 28 novembre 2023].
  37. «Amazon Staff Are Listening To Alexa Conversations — Here's What To Do». www.forbes.com. [Consulta: 28 novembre 2023].
  38. «Improving Siri’s privacy protections». www.apple.com. [Consulta: 28 novembre 2023].

Enllaços externs[modifica]

Assistents virtuals conversacionals[modifica]

[[Categoria:Intel·ligència artificial]] [[Categoria:Assistents personals intel·ligents]] [[Categoria:Aplicacions informàtiques]] [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]